29. mai 2009

Caesari salat

caesari salat

Caesariks on tarvis rooma salatit. Parim on Uus-Kongo talu oma, mida saab näiteks keskturult, kus Uus-Kongo proua müüb hapukapsast ja salateid*. Stockmannis on ka. 
Ma kasvatan ka ise rooma salatit ja meie kliimas kasvab ta avamaal suurepäraselt. Avamaa salat tuleb enne kasutamist ülihoolikalt pesta, kasvuhoone oma on ilmselt puhtam. Salatisse võib juurde panna ka kanafileed, lõhe- või forellitükke või krevette. Mulle maitseb au naturel.


Tarvis läheb:

1 suur pea, u 400 g, rooma salatit - tükkideks rebituna
6 viilu röstsaia või ciabattat 
parmesani juustu

Kaste:

1 muna
4-5 anšoovisefileed (Eesti Kipperi anšoovis ei kõlba, see on kilust tehtud, aga anšoovis on hoopis üks teine kala!), fileesid pole vaja soolast ega õlist puhtaks pesta.
1 sl värsket sidrunimahla
1 tl Worcestershire'i kastet
1 küüslauguküüs
1 tl Dijoni sinepit (soovi korral)
noaotsaga suhkrut
1,5 dl oliivõli
hästi väheke soola
musta pipart

Alustuseks rösti sai. Eemalda koorik ja lõika sai kuubikuteks. Tõsta tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista peale väheke oliiviõli, sega läbi. Soovi korral võib saiakuubikuid maitsestada ka kuivatatud tüümiani, pune või peterselliga. Rösti 200 kraadi juures 5-7 minutit, kuni krutoonid on krõbedad, aga mitte liiga pruunid. Jahuta.


Kastet, mis on kõige olulisem salati osa, on väga mugav teha saumikseriga. Sega kõik kastmeained (välja arvatud õli) saumikseriga kokku. Viimasena lisa niristades õli, kogu aeg samal ajal mikseriga suristades. Niimoodi pakseneb kaste paksuks, majoneesilaadseks.

Sega omavahel salatilehed, saiakuubikud ja kaste. Riivi peale parmesani või tõmba laastud. Lase u 20 minutit enne söömist maitsetel laagerduda.


*Edit 30. juuni 2011. Postitusest on möödunud 2 aastat ja muutunud on see, et proua Aino müüb nüüd Uus-Kongo salateid ka Sadama turul. Samuti on võõramaiseid rooma salateid müügil aastaringselt pea kõigis supermarketites. Aga retsept töötab endiselt hästi, korduvalt kontrollitud! :)

2 kommentaari:

Pille ütles ...

Oi. Sa oled suur anšoovisesõber - ma panen enamasti vaid 2 fileed:) Aga ses osas Sinuga täiesti nõus, et see kiluanšoovis ei sobi kohe üldse, see on kuidagi vänge maitsega.

Mari-Liis ütles ...

Jah, tõepoolest meeldib mulle vängemat sorti kaste Caesaril. Olen ka vähema anshoovisega proovinud, tundub lahjavõitu.
Ükskord ostsin Soomest selliseid tugevaid suuri anshooviseid, mida oli kohe kahju purustada kastmesse, siis piirdusin kastmes ainult Worchesterhire'ga ja praadisin nood kalapurakad pannil krõbedaks ja lisasin salatile. Vägagi hõrgutav sai!:)