26. juuli 2009

Sõir



Sõir on eesti-läti-vene päritoluga kodutehtud kohupiimajuust.
Tegu on ühe ülimaitsva suupistega, mida on ääretult lihtne valmistada. Maitsestamiseks on palju, et mitte öelda lõputult võimalusi, tuleb ainult fantaasia tööle panna! Sõir on hästi maitsev (iseküpsetatud) leivaga. Alati kindel hitt külalistele pakkumiseks. Tervislik. Värske. Ilus.

Mina teen tavaliselt liitrist piimast ja 500 grammist kohupiimast kaks erinevalt maitsestatud sõira. Üks traditsiooniline köömnetega ja teine siis mingi muu, näiteks küüslaugu ja värskete ürtidega.

Vaja läheb:

1 l piima
500 g kohupiima
50 g võid
2 muna
1,5 tl soola

Maitsevariant 1: 2 tl köömneid (eelnev pannil röstimine tugevdab köömnete maitset)

Maitsevariant 2: u 3 spl hakitud ürte (mina kasutasin peterselli, murulauku, salveid ja münti) ja 2 küünt purustatud küüslauku

Maitseained on arvestatud 500 g kohupiima kohta, kui teed 2 väikest sõira, pane veidi vähem.

sõir/estonian cheese sõir
Kuumuta piim keemiseni ja pudenda sinna sisse kohupiim. Hoia kuumana, aga ära keeda!, kuni potti tekib piima asemele valkjaskollane läbipaistev vedelik, mis on vadak. Selleks läheb aega vast mõni minut. Segada pole samal ajal tarvis. Muide, kui kellelgi on ideid vadaku kasutamiseks, andke teada;) Nüüd vala kohupiim marliga vooderdatud sõelale ja lase seal nõrguda 15 min. Sulata potipõhjas või ja lisa kohupiim. Sega hoolikalt, kuni moodustub ühtlane mass. Nüüd lisa soolaga lahtiklopitud munad ja maitseained. Pidevalt segades kuumuta (kuid taas- ära keeda!) umbes 5 minutit. Kasta kauss või sügavam supitaldrik külma veega märjaks ja suru kohupiimamass sinna sisse. Lase külmkapis hanguda. 
Retsept mugandustega: Silvia Kalvik "Eesti rahvatoite"

2 kommentaari:

Daki ütles ...

Tere!
Sooviks seda postitust avaldada Blogileht.ee-s. Palun võtke ühendust dagmar@blogileht.ee!

Blogileht on toimetatud blogide kogum, kuhu meie toimetajad valivad igal nädalal põnevaid blogipostitusi. Ilma loata me midagi ei avalda:)

kristi ütles ...

vadakust tehakse riccottat ;) aga sellise koguse puhul tuleks riccottat ehk supilusikatäis - suuremal juustutegemisel on see suurepärane viis vadaku ärakasutamiseks!