29. mai 2009

Rabarbrikook hapukoorega



Hea lihtne kevadine kook. Maitseb nagu üks magus-hapu  rabarbrikook maitsema peabki! 

Tainas:
100 g võid
50 g hapukoort
1/2 dl fariinsuhkrut
1/2 dl valget suhkrut
1 muna
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
250-300 g hapukoort
4 sl suhkrut
2 muna
1 tl vanillsuhkrut
(soovi korral maitseks 1 tl kaneeli või 1 tl ingverit)

Katteks:
4-5 keskmist rabarbrivart 

Taigna jaoks vahusta pehme või hapukoore ja suhkruga. lisa muna, sega.Kui on kodus ainult ühte sorti suhkrut, näit. valget, siis panegi ainult seda 1 dl.  Lõpuks lisa küpsetuspulbriga segatud jahu. Taigen peab olema pehme (aga mitte vedel). Vajuta tainas 26 cm lahtikäiva koogivormi põhja ja külgedele (külgedelt u 2 cm kõrguseni).
Sega täidiseained omavahel ja vala vomi taigna peale.
Kata tükeldatud rabarbriga.
Küpseta 200 kraadi juures pool tundi. Lase natuke jahtuda ja võta ettevaatlikult vormist välja.
Retsept muudatustega nami-namist.

Graavilõhe


Mul on õnn suviti elada linnaelule vahelduseks vanas kalurikülas, kus siiani tuuakse merest head ja paremat. Just püütud, veel merelõhnalised (mitte kala järgi lõhnavad!) lõhe või meriforell on nii värsked ja head, et esimesed ampsud lõikame lihtsalt toorest kala ja sööme wasabiga maitsestatud sojasse kastetuna.
Aga graavituna teen kala nii:

pool fileed, nahk küljes,
meresoola,
suhkrut,
roseepipart (võib ka ära jätta),
tilli

Soola koguse parajaks timmimine on üksjagu katsetamise asi. Vladislav Koržets soovitas teha nii, et puistada alusele ühtlane kiht soola ja vajutada kala lihapoolega sellesse. Siis raputada lahtine soolakiht kalalt ära.
Ma jahvatan meresoola veskist ja fileepoolikule läheb seda kusagil 2-3 pl. Siis puistan peale 1 sl suhkrut, roseepipra terad ja tilli. Keeran kala toidukilesse ja lasen külmkapis seista 8 t (tegelt käiakse vahepeal nokkimas-no nii igaks juhuks, et äkki on juba valmis). Poole peal tuleb kala keerata- kui algul seisis nahk allpool, siis pärast vastupidi.

P.S. Lõhe pildil ei ole roosa, sest ta pole pärit kalakasvandusest, vaid on "metsik".

Tomatikaste küüslaugu ja koriandriga




Meie teeme seda imelihtsat kastet alati, kui grillime lammast, sealiha(shashlõkki) või vorste. Sada korda parem ükskõik misssugusest poe grill-kastmest.


200 g tomatipastat
1 (vingema kraami austajatele 2) küüslauguküüs
peotäis värsket koriandrit
1/4 tl soola
1/2 tl pipart
0,5 spl suhkrut

Lase kõik ained purustajaga püreeks. Maitse ja lisa vajadusel soola, pipart või suhkrut. 

Lammas ja spargel



Käes on sparglihooaeg! Eesti Uus-Kongo talu omasid saab Tallinnas näiteks Keskturult ja NOP-poest.
Kilohind (u 300 kr) võib küll tunduda kõrge, aga arvestades seda, kui maitsvad nad on ja kui lühikest aega neid eesti omi saab, tasub ära küll. Pealegi läheb ühel korral neid 200-300 g, nii et pole hullu.

Talleliha 

2 umbes 320 grammist talle tagatükki (parim on maheliha, saab näit. NOP-ist, Rotermanni turult), aga võib ka olla tavaline.

Eemalda lihalt rasv ja kelmed, pruunista kuumal pannil  või ja oliivõli segus mõlemalt poolt. Hõõru soola ja pipraga. Küpseta eelsoojendatud ahjus 140 kraadi juures 15-20 min (kui on lihatermomeeter, siis liha sisetemperatuur peab olema 60 kraadi). Võta liha ahjust välja ja lase fooliumisse keeratult seista 20 min. 
Pärast seismist lõika ristikiudu õhukesteks viiludeks.

Liha seismise ajal valmista 

Spargel

u 250 grammi rohelisi värskeid sparglivarsi
sorts oliivõli
meresool
sidrunimahl
parmesan

Murra sparglilt ära puitunud osa (kui seda üldse on, siis u 2 cm-ne tükk varre altosast, sõrmedega tunneb). Koorida pole vaja. Lao sparglid ahjupannile, jahvata peale natuke meresoola, piserda oliivõliga. Küpseta 200 kraadi juures 12-15 minutit. Vahepeal keera sparglitel külge. Võta ahjust välja ja piserda peale sidrunimahla ja riivi parmesani.

Ma ainult pere mehisema poole pärast tegin liha ka, ise sööks ma õhtusöögiks hiigeltaldriku noidsamu ahjuspargleid sidrunimahla ja parmesaniga paljalt, no nii head on!!!

Tomati-basiiliku salat


Kas teate, et müügile on ilmunud eesti tomatid! Mulle toodi Tartu turult supermagusaid kasvuhoonelõhnalisi eesti tomateid ja basiilikut. Tallinnas nägin Selveris ka noidsamu Intsu talu tomateid.Mõnusad mahlased ja tugeva viljalihaga. Legendi järgi on talu pererahvas sama sorti kasvatanud juba aastaid ja aastaid, seda paremaks, maitsvamaks ja varasemaks aretades.Algne sordinimi aga olla juba ammu ära kadunud ja tomat on ristitud "Pasti Pätakaks" ühe püsikunde järgi :)

Viiluta tomat, rebi basiilikulehed tükkideks peale, piserda üle oliivõliga, keera soola ja pipart.

Mul polnud kodus parasjagu mozzarellat, aga muidu ta sobib ka sellesse salatisse nagu valatult.

Kreeka salat


Klassika! Eks sellest ole ka miljon varianti, kreeklased ise teevad ka mitut moodi. Salati sisse võib lõikuda ka paprikat, aga mulle toores paprika üldse ei maitse, sellepärast jätsin ära:) Ja lehtsalatit ei pea üldse kasutama, kui ei taha.


1 pott lehtsalatit
5 tomatit
pool pikka kurki
1 punane sibul
u 25 musta oliivi
200 g feta juustu
oliivõli
sool, pipar
oregano e. pune (värske või kuivatatud)

Tükelda kõik köögiviljad, pane kaussi salatipadjale. Pane hulka mustad oliivid ja feta tükid. Maitsesta soola, pipra, oliivõliga. Kõige peale haki punet. Kui kasutad kuivatatud punet, sega oliivõlisse.
Maitsev ja tervislik

Ahjusaiad kitsejuustu ja päikesekuivatatud tomatitega

Kitsejuust ja päikesekuivatatud tomatid krõbedal saial - maitsev kooslus, mis sobib nii eeltoiduks, peolauale kui lihtsalt veini kõrvale ampsamiseks.

kitsejuustusaiad päikesekuivatatud tomatite ja basiilikuga
ciabattat
kitsejuustu
päikesekuivatatud tomateid
tüümiani või basiilikut
oliivõli
pipart

Lõika ciabatta viiludeks, kata kitsejuustuga. Peale pane päikesekuivatatud tomatid, maitsesta pipraga. Piserda peale oliivõli (või päikesekuivatatud tomatite õli).
Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 10 min. Kaunista ürtidega.





Caesari salat

caesari salat

Caesariks on tarvis rooma salatit. Parim on Uus-Kongo talu oma, mida saab näiteks keskturult, kus Uus-Kongo proua müüb hapukapsast ja salateid*. Stockmannis on ka. 
Ma kasvatan ka ise rooma salatit ja meie kliimas kasvab ta avamaal suurepäraselt. Avamaa salat tuleb enne kasutamist ülihoolikalt pesta, kasvuhoone oma on ilmselt puhtam. Salatisse võib juurde panna ka kanafileed, lõhe- või forellitükke või krevette. Mulle maitseb au naturel.


Tarvis läheb:

1 suur pea, u 400 g, rooma salatit - tükkideks rebituna
6 viilu röstsaia või ciabattat 
parmesani juustu

Kaste:

1 muna
4-5 anšoovisefileed (Eesti Kipperi anšoovis ei kõlba, see on kilust tehtud, aga anšoovis on hoopis üks teine kala!), fileesid pole vaja soolast ega õlist puhtaks pesta.
1 sl värsket sidrunimahla
1 tl Worcestershire'i kastet
1 küüslauguküüs
1 tl Dijoni sinepit (soovi korral)
noaotsaga suhkrut
1,5 dl oliivõli
hästi väheke soola
musta pipart

Alustuseks rösti sai. Eemalda koorik ja lõika sai kuubikuteks. Tõsta tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista peale väheke oliiviõli, sega läbi. Soovi korral võib saiakuubikuid maitsestada ka kuivatatud tüümiani, pune või peterselliga. Rösti 200 kraadi juures 5-7 minutit, kuni krutoonid on krõbedad, aga mitte liiga pruunid. Jahuta.


Kastet, mis on kõige olulisem salati osa, on väga mugav teha saumikseriga. Sega kõik kastmeained (välja arvatud õli) saumikseriga kokku. Viimasena lisa niristades õli, kogu aeg samal ajal mikseriga suristades. Niimoodi pakseneb kaste paksuks, majoneesilaadseks.

Sega omavahel salatilehed, saiakuubikud ja kaste. Riivi peale parmesani või tõmba laastud. Lase u 20 minutit enne söömist maitsetel laagerduda.


*Edit 30. juuni 2011. Postitusest on möödunud 2 aastat ja muutunud on see, et proua Aino müüb nüüd Uus-Kongo salateid ka Sadama turul. Samuti on võõramaiseid rooma salateid müügil aastaringselt pea kõigis supermarketites. Aga retsept töötab endiselt hästi, korduvalt kontrollitud! :)

Kaneelikuklid

kaneelikuklid/cinnamon rolls


Näidake mulle inimest, kellele ei maitse just ahjust tulnud kaneelikuklid! Selle retsepti järgi õnnestuvad saiad alati ja maitsevad lihtsalt suurepäraselt. Tõeliselt mõnusad kodused kuklikud.


Pärmitaigen:

1 pakk kuivpärmi
400 g jahu
1 tl peenestatud kardemoni
250 ml piima
50 g sulavõid
3 spl suhkrut
0,5 tl soola

Täidiseks: sulatatud võid, kaneeli, suhkrut

Sega pärm ja kardemon jahu sisse. Sega omavahel soe piim, sulavõi, suhkur ja sool. Sõtku kõik kokku taignaks ja lase kahekordseks kerkida.

Rulli taignapall õhukeseks ristkülikuks. Määri tainas sulavõiga kokku ja puista peale kaneeli ja suhkrut (mõlemat ikka pigem rohkem kui vähem!) Keera taigen rulli ja lõika 2 cm paksusteks kukliteks. Lahtine rulli ots tõmba kukli alla põhjaks. Lükka keskmist osa natuke ülespoole. Lase veel 20 min küpsetuspaberil ahjuplaadil kerkida.
Määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 220-kraadises ahjus umbes 10 minutit. 

kaneelisaiad/cinnamon rolls

Lase rätiku all veidi jahtuda, puista soovi korral peale tuhksuhkrut.

Praetud võililleõied

frititud võililleõied

Tainas:
1 muna
1 dl jahu
1 dl piima
pool tl soola

Korja niipalju võililleõisi, kui ära süüa kavatsed, vaata, et putukaid ei oleks kusagil! Lõika vars täitsa ära ja rohelist osa lõika ka õie alt niipalju kui saad (õielehed peavad koos seisma), roheline osa annab muidu mõru maitset.

Kasta õied tainasse ja prae rohkes kuumas õlis (rapsi- või päevalilleõli).

Piserda peale veidi sidrunimahla, lisa rukolalehti ja parmesanilaaste (need kaks pole kohustuslikud, ilma on ka väga maitsev) ja keera peale pipart. Kõrvale klaasike mõnusat värsket mineraalset valget veini.


Nõgesepannkoogid

nõgesepannkoogid
Nõgesed, mida süüa, peavad olema noored, nagu praegu kevadel näiteks. Kesksuvised enam ei kõlba.
Nõgesepannkookide jaoks tuleb esmalt nõgesed ette valmistada:
pese lehed voolava vee all ja kupata rohkes vees paar minutit, rohelise värvuse säilitamiseks kalla kohe sõelal rohke külma veega üle, lase nõrguda ja pigista käega kuivaks.
Peenesta nõgesemass köögikääridega või lõikelaual noaga.
Siis võib hakata tainast tegema:
5 dl jahu
2 tl soola
0,5 tl söögisoodat
2 muna
5 dl hapupiima, petti või keefiri
4 sl sulatatud võid
1,5 dl peenestatud kupatatud nõgesemassi
Vahusta toasoojad munavalged pehmeks vahuks. 
Sega sulatatud ja jahutatud või munarebudega läbi ning lisa valitud vedelik. 
Teises kausis sega hästi läbi kõik kuivained. 
Kalla vedel segu ühtlase joana jahusegu hulka, samal ajal aeglaselt segades.
Järgmisena sega juurde nõges, viimasena kalla peale munavalgevaht ja tõsta lusikaga alt ülespoole taina hulka.
Prae väikesed lusikakoogid piisavalt madalal kuumusel, et nad seest tooreks ei jääks.
Söö kuumalt omaette toiduna või koos rohelise salatiga või supi kõrvale näiteks. 
Kui nõgeseid ei saa (liiga rohitud aed või pole parasjagu kevad), kõlbab suurepäraselt nendesse pannkookidesse ka spinat.
Tainaretsept Maire Suitsult

28. mai 2009

Hapuoblikasupp

2 suurt peotäit hapuoblikaid, varred eemaldatud

1,5 l aedviljapuljongit
peotäis riisi
2 spl võid
1 kuhjaga spl jahu
soola, suhkrut
keedetud hakitud muna
Kõigepealt pane oblikad keevasse puljongisse ja keeda 10 minutit. Kurna läbi sõela. Haki sõelale jäänud oblikamass hästi peeneks (ma surusin pehmeks palliks ja siis lõikasin kääridega).Lase aedviljapuljong uuesti keema ja lisa peotäis riisi. Keeda 15 minutit. Samal ajal sulata teise poti põhjas või , lisa jahu. Lase hetk kuumeneda ja siis sega ühtlaseks (nagu teeks kastmepõhja), lisa kogu aeg segades vähehaaval puljong riisiga ja hakitud oblikad. Lisa 1 tl suhkrut ja kui tahad, soola. Serveeri keedetud hakitud munaga.
Hea hapukas suutäis!