31. detsember 2009

Risalamande ja head uut aastat!

Selle aasta viimases postis üks minu tänavuse pühadeaja üllatuskülaline-risalamande. Taani jõulumagustoit, mis meie laual hakkab küll olema ka pühadevälisel ajal-nii maitsvat magusaampsu ei sa küll ainult üks kord aastas süüa.

Legendi järgi sai risalamande alguse jõulu riisipudru ülejääkidest- taanlastel on riisipuder jõulutoit, mis jäetakse ka ööseks lauale või trepile päkapikkudele maiustamiseks. Kui putru on üle, siis külma riisi sisse vahukoor, mandlilaastud, peale kirsikompott ja valmis ta ongi!

Tarvis läheb:

pool liitrit piima
80 g pudruriisi
1 vanillikaun

200 ml 35%-list koort vahustatuna
50 g mandlilaaste
2 sl suhkrut

suur purk konservkirsse (kivideta)
2 sl tärklist
2 sl vett
(muutsin koguseid, algne retsept siit)

Tee nii:

Keeda piimast ja riisist riisipuder. Vanillikaun lisa kohe alguses keevale piimale koos pestud riisiga.
Lase riisipudrul jahtuda ja sega siis mandlilaastude ja vahukoorega.

Kirsikastme jaoks kuumuta kirsikompott ja siis lisa pidevalt kompotti segades ühtlase joana veega segatud tärklis. Kui kasutad maisitärklist, lase paar minutit kastmel keeda, kuni ta pakseneb. Kartulitärklist kasutades lase kaste vaid korraks keema ja siis tõsta kohe tulelt.

Serveeri nii, et riis-vahukoor-mandlid on külm ja kaste soe. Pehme riis, krõmpsud mandlilaastud, kohev vahukoor ja hapukad kirsid maitsevad kõik koos imehästi.

Aa, ja kõige tähtsam: peida ühe magustoidu sisse terve mandel. Traditsiooni kohaselt saab oma magustoidust mandli leidja magustoidu tegijalt väikese üllatuskingituse. Ma modifitseerisin seda traditsiooni küll üsna palju- teatasin, et kes mandli leiab, võib uueks aastaks midagi eriti head soovida ja siis oodata ja loota, et see leitud mandel aitab soovi täitumisele kõvasti kaasa. Kummaline küll, aga kõigi laste magustoitudesse oli sattunud terve mandel!:)

Ma nüüd jätan oma blogikujunduse pühademeeloluseks-piparkoogiseks-lumesajuseks veel paariks nädalaks ja vahepeal ilmselt uusi postitusi ei lisa. Lähen ja naudin lumele vahelduseks soojust, päikest ja merd.

Sõpradele, tuttavatele ja kõigile neile, kes neid ridu loevad: toredat, õnnelikku ja maitsvat uut aastat!

28. detsember 2009

Apelsiniga hapukapsas

9 aastat tagasi olin talvisel pühadeajal Roomas. Sõprade juures (olgu öeldud, et tegu ei olnud itaallastega) tehti jõuluprae kõrvale maitsmismeeltesse sügava jälje jätnud apelsinimaitselist hapukapsast. Praeks oli kalkun. Lind ja apelsini-hapukapsas olid justkui kokku loodud.
Proovisin siis ise ka mõned korrad toda hapukapsast järgi teha, aga ikka ei olnud õige: kord oli liiga apelsinine, siis jälle liiga vähe ja alati jäi see "miski" justkui puudu.
Nüüd millalgi jõulueelsel ajal leidsin Imre Kose apelsinikapsa (hapukapsas a l'Orange) retsepti.
Tegin ta üsna julgete omapoolsete muudatustega ära ja ja voilà! siin ta oligi- minu Rooma-jõulude apelsiniga kapsas!


Tarvis läheb:

1 kg hapukapsast
50 g võid
1 tl soola
1 sl riivitud ingverijuurt
4 dl värskelt pressitud apelsinimahla
2 apelsini riivitud koor
4 dl vett
2 sl Grand Marnier' või mõnd muud apelsinilikööri
5 sl mett
suhkrut soovi korral

Panin kõik koostisained paksupõhjalisse poti ja hautasin vaiksel tulel- tulemuseks magus-mõrkjas-tsitruseline hapukapsas, mis sobis aeglaselt röstitud meepardi kõrvale lihtsalt suurepäraselt. Vahepeal tuleks kapsast maitsta ja vajadusel lisada suhkrut. Hautamisaeg sõltub maitsest ja harjumustest ja sellest, mille kõrvale kapsast süüakse. 1 tund- kergelt krõmps kapsas. 2 tundi-pehme kapsas. 3 tundi-suussulav kapsas. Tavaliselt teen ise viimast varianti.

Tegin nüüd nende jõulude ajal veel ka õlles hautatud hapukapsast ja meie traditsioonilist porgandi ja köömnetega hautatud hapukapsast. Head olid kõik! Minu lemmik on ikkagi apelsiniga.

18. detsember 2009

Piparkoogipõhjaga mangotort

On juhtunud nii, et meie pere kõigi laste sünnipäevad on talvel. Kaksikud teevad alguse lahti täpselt nädal enne jõululaupäeva.
Ma ei hakanud seekord neile littlestpetshopi või bakugani kujulist torti tegema, rääkimata jänkust või mõmmist- tegu ikkagi ju suurte inimestega- vanust juba 8 aastat! Ise nad ka erilist entusiasmi lastepärase tordi saamise vastu üles ei näidanud, nii et ilmselt on see aeg siis läbi. Tegelikult, olles aus, ei olegi ma neile kunagi ühtegi lastepärast (kui selle all mõelda mingit lemmikkangelase või muu imelooma kujulist) torti teinud, välja arvatud selle aasta 1. septembril A-tort.

Olen juba tükk aega hiilinud nami-namis mangotorti, mille pilt on lihtsalt nii isuäratav, et patt tundus teda järgi proovimata jätta. Olin selle tordi tegemisest ja heast maitsest lugenud ka Pireti ja Aeti (lõbus seik želatiiniga:)) blogidest. Nüüd peale seda, kui olin mangojäätist tehes taaskord kogenud East End mangopüree headust, otsustasingi kaksikute sünnipäevahommikuseks üllatuseks teha sellestsamast mangopüreest tordi. Hooajale vastavalt piparkoogipurust põhjaga.

Tarvis läheb:

200 g piparkooke
80 g sulatatud võid

450g mangopüreed
200 g maitsestamata jogurtit
200 ml 35%-list rõõska koort
3 sl suhkrut
1 sidruni mahl
2-3 spl kuuma vett
8 lehte želatiini

Tee nii:

Purusta piparkoogid ja sega sulavõiga. Suru saadud mass 24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhja.
Pane želatiinilehed külma vette 5-10 minutiks ligunema.
Sega kausis mangopüree ja maitsestamata jogurt.
Kuumuta kausikeses sidrunimahl. Lisa 2-3 spl kuuma vett. Pigista želatiinilehed kuivaks ja sega ükshaaval kuuma sidrunimahla-vee segu hulka, kuni nad lahustuvad. Nirista želatiinisegu mangopüree-maitsestamata jogurti sisse, pidevalt segades.
Vahusta koor suhkruga ja sega see ka õrnalt mango-jogurti-želatiini hulka.
Vala segu piparkoogipõhjale ja pane tort külmkappi tarduma vähemalt 4 tunniks. Parim. kui üleöö saab seista.
Kaunista hakitud pistaatsiapähklitega.



Minu arust sobib see tort tänu oma piparkoogisele põhjale suurepäraselt jõuluaega. Neile, kes armastavad mangot (mina, mina!), on tema tegemine lausa kohustuslik! Muul ajal võib ju kasutada põhjaks näiteks Digestive küpsiseid või šokolaadiküpsiseid.

7. detsember 2009

Valge šokolaadi küpsised makadaamia pähklite ja kuivatatud jõhvikatega

Suussulavad küpsised. Magus šokolaad, hapukad
jõhvikad ja krõbedad pähklid. Sobivad kenasti karpipandult ka kingituseks.


Tarvis läheb:

*600 g valget šokolaadi
*200 g toasoojas seisnud hästi pehmet võid
*2 muna
*100 g heledat muscovado suhkrut
*175 g suhkrut
*2 tl vaniljesuhkrut
*350 g jahu
*2 tl küpsetuspulbrit
*1 tl kaneeli
*100 g kuivatatud jõhvikaid
*100 g makadaamia pähkleid

Tee nii:

1. Pane 170 g valget šokolaadi kõrvale. Ülejäänu haki noaga tükkideks. Need tükid võivad olla üsna robustsed, peenikest puru ei ole tarvis tekitada.
2. Haki samamoodi ka kõik makadaamiapähklid.


3. Sulata 170 g valget šokolaadi. Selleks on mitu võimalust :
  • Mikrolaineahjus- keskmise võimsusega, iga 20 s järel sega. Kui peaaegu kogu šokolaad on sulanud, võta kauss välja ja sega, kuni saad ühtlase vedela šokolaadi massi.
  • Pliidil kastrulis väga madalal temperatuuril pidevalt segades. Šokolaadi, eriti valge šokolaadi sulatamisel on oht, et ta liigsel kuumusel läheb tükki, pudruseks.
  • Vesivannil. Kõige lollikindlam moodus.Lase poti põhjas vesi kuumaks nii, et ta aurab. Pane šokolaaditükid kuumuskindlasse kaussi ja kauss aseta poti kohale nii, et kausi põhi ei oleks vees, vaid kuumas aurus. Sega aeg-ajalt, kuni šokolaad on sulanud.


4. Mikserda jahtunud sulašokolaadi sisse pehme või, munad, suhkrud ja vaniljesuhkur.
5. Lisa segusse ka küpsetuspulbriga segatud jahu, kaneel, 2/3 jõhvikatest, 2/3 hakitud valgest šokolaadist ja 2/3 hakitud makadaamia pähklitest.
6. Ümarat vormi - näiteks jäätisekulp, supilusika mõõtenõu (mul käib selline detsiliitrite mõõtmise komplektis) kasutades tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile tainakuhjakesed. Supilusikaga ei ole hea tõsta sellepärast, et siis ei jää küpsised ühtlaselt ümarad. Jäta küpsiste vahele umbes 10 cm vaba ruumi- ahjusoojuses vajuvad kuhjakesed laiali ja küpsised saavad 7-8 cm diameetriga.
7. Vajuta kuhjakeste peale tainase ülejäänud jõhvikad, šokolaadi- ja pähklitükid.
8. Küpseta eelkuumutatud ahjus 160 kraadi juures (pöördõhk) 12 minutit. Pöördõhuta ahjus peab temperatuur olema 180 kraadi. Valmis küpsised on helekuldkollased. Tõsta plaat ahjust välja ja lase küpsistel 1-2 minutit plaadil kõveneda. Seejärel libista nad siledale alusele jahtuma.

P.S. Retsept pärit ajakirjast Good Food (november, 2009). Kui keegi loeb koostisosi ja mõtleb, et ...hmm, 600 g šokolaadi, 200 g võid, makadaamia pähklid..., siis neile teadmiseks, et ühes küpsises on 149 kcal. Good Foodis on nii kirjas. Ma ise pole sedasorti infole kunagi tähelepanu pööranud, aga nii igaks juhuks ütlen :)

3. detsember 2009

Mangojäätis

Olen mangost teinud sorbetti. Mangopüree, munavalge, tuhksuhkur, laimimahl, limoncello. Väga maitsev. Võtsin siis plaani teha ka mangojäätist.
Mõni aeg tagasi märkasin Pireti blogis mangojäätist ja võtsin taas plaani seda ise ka teha. Siis peagi ilmus mangojäätise retsept ka nami-namisse. Võtsin veelkord plaani seda ise ka teha. Ja lõpuks tegingi!
Minu jäätis valmis ilma jäätisemasinata. Tulemus oli pehme, kreemine ja ühtlane. Ülilihtne valmistada, väga maitsev. Vaja läheb ainult nelja koostisosa:

1 purk mangopüreed*,
1 purk suhkruga kondenspiima
400 ml 35%-list koort
2 spl laimi- või sidrunimahla (ei ole kohustuslik)


Vahusta koor pehmeks vahukooreks. Sega hulka toasoe kondenspiim ja vahusta korra veel läbi. Lisa mangopüree ja laimi- või sidrunimahl. Sega hoolega kogu mass ühtlaseks. Maitse. Ära liiga palju maitse, jäta midagi külmutamiseks ka! :) Kui tunned, et jäätis võiks olla veidi hapukam, lisa tsitrusemahla. Vala segu sobivasse anumasse- näiteks plastkarp, mis mahutab veidi üle 1 liitri. Kasuta pigem madalat ja laia kui kõrget ja kitsast nõud, siis külmub jäätis kiiremini ja ühtlasemalt.
Jääkristallide tekke vältimiseks võiks jäätuvat segu segada. Ma teen seda 3 korda: kõigepealt tunni pärast mikseriga, siis poole tunni pärast kahvliga ja veel poole tunni pärast kahvliga.
Lase lõplikult külmuda.
Kodutehtud jäätis on sügavkülmast võttes väga kõva. Seega võiks ta võtta 15-20 minutit enne serveerimist sügavkülmast välja.

*Vihjeks mangopüree kohta, et väga hea ja sobiv jäätiseteoks on East End mangopüree, mis sisaldab 92% Alfonso mangot. Müügil näiteks Tallinnas Stockmannis, Piprapoes, NOP-is.