27. jaanuar 2010

Kefta kebab - araabiapärased hakklihavardad, pita ja mündi-küüslaugukaste ka

Ütlen kohe ära, et puhast autentsust ma nende kebabidega taga ei aja.
Kefta kebab on varraste nimi, sest kebab tähistab tavaliselt Lähis-Idas ja Araabiamaades vardas küpsetatud liha (näiteks shish kebab Türgis) ja kefta/kofta/köfte on vürtside ja sibulaga maitsestatud hakkliha, mida harilikult küpsetatakse lihapallina. Kui kefta ajada vardasse, saamegi kefta kebabi.
Tavapäraselt kasutatakse selliste varraste tegemiseks lamba- või loomaliha. Aga tehakse ka kanast. Ma proovisin siit indu saades kalkuniga (muus osas toda retsepti ei järginud, seal tehakse vardaid kibbeh-seguga, mis koosneb hakklihast, bulgurist ja maitseainetest). Lähis-Idas muidu süüakse ikka ka kalkuneid-neid küll ei kasvatata kodulindudena, vaid nad elavad metsikult. Nii peetaksegi seal nende liha ulukilihaks. Hakitud kalkuniliha käitus varda ümber küpsetades väga hästi - vardad jäid mõnusalt mahlased, küpsesid ühtlaselt ja olid mahedalt lihase maitsega, mida täiendasid araabiapärased maitseained.
Mul oli kaks pakki Rannamõisa hakitud kalkuni kintsuliha, mis on väga mõnus juba sellepärast näiteks, et ta nimi pole "kalkuni hakkliha". Seda viimast ma ei kasutaks, täpselt ei tea, millisest linnu osast see mass tehtud on. Kui ise kalkunist selle roa tarbeks hakkliha teha, siis ikka ka kintsulihast: hakkida see kas hakklihamasina või köögikombainiga.

Kefta kebabid.

  • 900 g hakitud kalkuni kintsuliha
  • 2 hästi peeneks hakitud või riivitud sibulat
  • 2 tl oliivõli
  • 2 tl nisujahu
  • 1 tl jahvatatud vürtsköömneid (cumin)
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl jahvatatud koriandrit
  • 1 tl jahvatatud kurkumit
  • 1/2 tl tšillihelbeid
  • 1 tl kuivatatud münti
  • 1 tl pipart
  • 2-3 tl soola
  • 1 dl hakitud värsket peterselli

Sega kõik koostisained. Rulli käte vahel umbes 2-3 cm läbimõõduga 10 cm pikad torukesed. Ma sain sellest kogusest 20 tükki. Lükka ettevaatlikult vardad sisse. NB! Puitvardaid kasutades leota neid enne 30 minutit vees. Ma unustasin seda teha ja vähe oli puudu, et ahjus lõke lõõmama hakkaks. Nüüd pane vardad vähemalt tunniks ajaks külmkappi tahenema. Niimoodi seisavad nad hiljem küpsetamisel kenasti koos ja ei hakka lagunema.


Kui on käes aeg küpsetama asuda, pane ahi grillrežiimile, temperatuuriks oli mul 240 kraadi.Vahetult enne ahjupanemist pintselda või määri liha üle oliivõliga.


Tõsta vardad ahjupannile (millel küpsetuspaber, siis pärast jääb panni küürimine ära) asetatud grillrestile. Ettevaatlikult ja tasa vardaid toetades, et midagi ära ei laguneks. Nagu juba enne öeldud, määri nüüd liha oliivõliga. Parem on, kui grillrest on ka õliga määritud, siis ei jää liha sinna külge kinni. Tõsta plaat ja rest ahju. Grillisin 5 minutit ühelt, viis teiselt poolt. Poolte vahetuseks tõsta ahjupann ja rest korraks ahjust välja, kättpidi ahjus olles läheb olemine ikka väga kuumaks:) Aga ära unusta ahjuust selleks ajaks sulgeda, temperatuur ei tohi langeda.
Kõige õigem oleks muidugi kebabe sütel küpsetada. See asi jääb aga meil küll suve peale, kus sa miinus 20-ga ikka grillile selle 10 minuti pärast tuld alla tegema hakkad. Pealegi kukkusid nad ahjus grillituna ka väga maitsvad välja.

Pitasaiad.

Pita on oma olemuselt lihtne Vahemeremaades ja Lähis-Idas küpsetatav sai, millesse kõrgel temperatuuril küpsetamisel tekib tühimik, mida saab soovi korral hiljem erinevate täidistega täita. Või kasutada fattoushi tegemisel. Ahjust välja võttes on pita ümmargune pall. Jahtudes vajub ta lamedamaks, aga sisse jääb ikkagi tasku. Pitad küpsetasin nami-nami retsepti järgi:

  • 1 pakk kuivpärmi
  • 3 dl käesooja vett
  • 1 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • 450 g nisujahu

Sega kausis jahu, sool, suhkur ja kuivpärm ning sega juurde käesoe vesi. Sõtku tainas, lase tund aega kaetud kausis kerkida. Vormi tainast 10 palli, rulli need 0,5 cm paksuseks ja 12 cm läbimõõduga pätsideks. Ei pea rullima korrektseid ringe, kuju las jääda ovaalne.


Puista kergelt jahuga üle, kata rätikuga ning lase veel 15 minutit kerkida.

Pane ahi 250 C peale kuumenema, tõsta küpsetusplaat samuti ahju. Tõsta 5 pitat kuumale ahjuplaadile. Küpseta kuumas 250-kraadises ahjus umbes 7 minutit. Küpseta seejärel ülejäänud 5.

Tõsta valmis pitad ahjust välja alusele, kata jahtumise ajaks rätikuga, siis ei muutu nad kõvaks.


Mündi-küüslaugukaste.

  • 4 dl maitsestamata jogurtit
  • 2 küünt küüslauku
  • 1 spl kuivatatud münti.
  • 0,5 tl soola

Sega kõik kokku ja maitse- kui on midagi vähe, lisa.Lase külmkapis tunnike enne söömist maitsetel settida.

See kõik kokku oli üks parimaid asju, mis ma viimasel ajal söönud olen. Soovitan võimaluse korral kasutada hakkliha maitsestamisel kõiki maitseaineid, mis kirjas- maitse ei tule terav, vaid kõik nad koos üksteist täiendades annavad varrastele just selle idamaise nüansi, mida vaja. Järgmine kord proovin lambaga teha.

01.03.2010. See minu retsept saavutas Rannamõisa linnuliharoogade retseptivõistlusel auhinnalise kolmanda koha. Hurraa!

3 kommentaari:

Pille ütles ...

Siis ma tean, et täna pole Sind mõtet pitasid küpsetama panna :)

Piret ütles ...

Tõeliselt maitsvad kebabid, proovisin just järgi ja jäin väga rahule. Tänud:)

Mari-Liis ütles ...

selline tagaisiside teeb nii rõõmsa meele, Piret! Natuke mökerdamist ju on nendega, aga tulemus on minu arust ka seda väärt.