11. veebruar 2010

Kohupiima-martsipanitort


Veebruarikuus on meie peres mitu sünnipäeva. Torte tuleb teha rohkem kui üks. See on üks eelproov vanima poja sünnipäevaks.
Ja kes ütles, et valentinipäeva tort peab olema heleroosa sefiirihunnik punaste suhkrumassist südametega?

Põhi:

80 g martsipani
80 g võid
1 muna
3 dl jahu
(retsept nami-namist)

Täidis:

600 g kohupiima
200 g hapukoort
4 muna
3 dl suhkrut
1 sidruni pressitud mahl ja riivitud koor

Kate:

200 g martsipani
16 söetabletti

Põhja jaoks pane külm või ja külm martsipan köögikombaini ning töötle lõiketeraga, kuni saad ühtlase segu.
Lisa jahu, sega tainas puruseks. Lisa muna ning sega kiiresti läbi. Liigne segamine, muudab taina kõvaks! Võta tainasegu köögikombainist välja ning sõtku ühtlaseks. Keera tainapall toidukilesse ja pane 30 minutiks külmkappi.


Täidise jaoks sega omavahel kohupiim, hapukoor, lahtiklopitud munad, suhkur ja sidrunimahl ning -koor. Ühesõnaga kõik ained. Vahustada pole vaja.

Katte valmistamise jaoks peab martsipan olema toasoe. Purusta uhmris söetabletid ja sõtku martsipani hulka. Söetablettidega martsipani värvimise nipi sain Thredahlia blogist. Tema sai 200 g martsipani mustaks 8 söetabletiga. Mul 8-st ei jätkunud, martsipan jäi määrdunud-hall. 16-ga läks mustaks mis mustaks. Kasutasin Odense martsipani. Mingit kõrvalmaitset ega -mõju söetabletiga värvimisel ei ole.
Must martsipan rulli kahe küpsetuspaberi lehe vahel õhukeseks ümmarguseks latakaks. Lõika sellest välja oma koogivormist 2 cm suurema läbimõõduga ring. Martsipani rullimise, lõikamise ja koogi katmise nippe on hea piiluda siit.

Kata 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Kata paberiga ka serv või määri võiga. Suru tainas põhja ja külgedele 3 cm kõrguselt. Tainaääred võivad jääda ebatasased, need tuleb niikuinii hiljem tasandada.
Vala täidis põhjale.
Küpseta 30 min 170 kraadi, 15 min 160 kraadi, 15 min 140 kraadi juures. Kokku tund aega.
Martsipanitaina ääred, mis täidisest kõrgemale ulatuvad, pruunistuvad, aga see on ok.

Tõsta kook ahjust välja, lase täielikult jahtuda ja eemalda siis vormist. Võid ka üleöö külmkapis hoida.

Enne martsipaniga katmist lõika noaga põhja servad kohupiimamassiga ühetasaseks.
Aseta peale martsipanikate, keeera ääred alla ja suru õrnalt koogi vastu. Kaunista pealt soovi kohaselt. Minu tordi peal on valgest šokolaadist südamed.


Täidisesse võib lisada ka näiteks mooniseemneid või hakitud pähkleid.

6 kommentaari:

Piret ütles ...

Isuäratav ja huvitav idee! Super teostus! Ilmset on olnud kasu abistavast käest:)

Mari-Liis ütles ...

oojaa, Piret, eriti suur abi on sellest käest kiirust, täpsust ja süvenemist nõudvate tööde puhul:)

Pille ütles ...

Mul on analoogsest käest tihti abi. Nt aitab statiivi loksutada või võtab kandikult kukleid ära (enne kui ma fotokaga jaole jõuan :))

vernanda ütles ...

meil on ka veebruaris mõned sünnipäevad. ja mul veel mõned koogimõtted puudu. see must on ikka väga peen ja teistmoodi.

Liina ütles ...

No kuulge, kukleid võtab kandikult ju lendav lehm, seda teadis juba Väikevend :-P

köögivõlur ütles ...

Tegin Sinu tordi ainetel emadepäevaks emale koogi. Väga maitsev!