15. august 2010

Mustikapirukas

Paarkümmend minutit kükitamist, kummardamist, kärbeste äraajamist, ämblikuvõrkude rapsimist ja tulemuseks suur topsitäis piruka jagu marju ja mustikasinised sõrmed.
Ma ei tea, kuidas mujal lood on, aga meie maamaja ümbruses kubisevad männimetsad mustikatest, mille soojus ja vihmad on paisutanud suurteks, magusateks ja mahlasteks. Praegu on nad oma küpsuse tipul ja usun, et paariks nädalaks veel jätkub.

Postituse kangelane on selle poolest mõnus, et ta on hästi marjane - koosnebki peamiselt õhukesest muretainapõhjast ja marjadest. Mandlilaastud panevad i-le täpi, sobivad maitse poolest siia eriti hästi, krõmpsudes hamba all ja andes just paraja kontrasti pehmele marjasele koogisisule.

mustikapirukas/blueberry pie

Põhi:

100 g võid
180 g (3 dl) jahu
1 spl suhkrut
1/4 tl soola
2 spl külma vett

Täidis:

u 500 g mustikaid
170 g (2 dl) suhkrut
1 spl kartulitärklist
50 g mandlilaaste

Põhja jaoks mudi sõrmede vahel külmast kõvast võist, jahust, suhkrust ja soolast puru. Lisa külm vesi ja sega kokku tainaks. Vajuta tainas lamedaks latakaks, keera toidukilesse ja pane vähemalt pooleks tunniks külmkappi.
Täidiseks sega mustikad suhkru ja tärklisega.

Vajuta tainas võitatud 26 cm pirukavormi põhja ja külgedele. Vala peale mustikatäidis. Puista kõige peale mandlilaastud ja sega kergelt mustikatega, et osa vajuks mustikate vahele ja osa jääks peale. Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Lase enne söömist veidi või täielikult jahtuda, siis täidis taheneb.

mustikapirukas/blueberry pie

Eriti maitsev on vaniljejäätisega. Kindlasti sobivad juurde ka vahukoor või vaniljekaste.

Siin allpool olevatel fotodel sai vaarikaid ka hulka pandud, sest ehkki lastel oli hirmus koogiisu, ei jätkunud neil viitsimist piisavalt mustikaid korjata. Aga ka niimoodi maitses loomulikult väga hea!

mustika-vaarikapirukas/pie with blueberries and raspberries

8 kommentaari:

Eva P. ütles ...

Väga isuäratav! Mind huvitab kas see koogivorm on Sul lahtikäiv? Või kuidas õnnestub kook vormist välja saada? :)

Mari-Liis ütles ...

Eva, alumine vaarikatega kook on tehtud lahtikäivas. Ainult mustikatega kook tavalises pirukavormis, sealt tõstsime lõigukaupa välja:)

Eva P. ütles ...

Aga kas Sa tead nippi, kuidas sellest mittelahtikäivast ilusti kooki kätte saab? :)

Mari-Liis ütles ...

ei,Eva.Aga Sa tead?:)

Köögikata ütles ...

Mmmmm, ma pean ka lapsed jälle mustikale saatma.

Eva P. ütles ...

Ma ei tea sellist nippi, aga väga tahaks teada :) Kus kohas müüakse selliseid lahtikäivaid vorme?

Mari-Liis ütles ...

Eva, lahtikäiv on kingitus, Pyrexi oma. Uurimise peale selgus, et ostetud Rimist kleepsukampaania raames:)))

Eva P. ütles ...

Tänud vihje eest!