29. detsember 2010

Pehme piparkook

pehme piparkook/gingerbread cake

Kindel plaan oli küpsetada jõuluõhtu magusaks piparkoogimaitseline kook ehk pehme piparkook. Indu sain Pireti postitatud lihtsast retseptist (nojah, olgem ausad, eelkõige ikka üliapetiitsetest fotodest) ja olin üsna kindel, et selline saabki olema meie jõulukook. Kuni siis Pille ajas FB-s kõik mu kaunid plaanid sassi, reklaamides nende pere lemmikut toorjuustuvõõbaga pehmet piparkooki.
Retseptid olid tegelikult üsna sarnased ja suutmata valida, panin kaks kokku ja sain ühe väga maitsva piparkoogise-pohlamoosise-toorjuustuse koogi. Loodan, et ma ei ole selle postitusega täiesti "yesterday's news", kindlasti sobib pehme piparkook ka kodusele uusaastalauale.

Retsept sai selline:

100 g võid
1,5 dl fariin-, või heledat või tumedat muscovado suhkrut (mul oli hele)
2 muna
1 dl hapukoort või maitsestamata jogurtit
1 dl pohlamoosi
3 dl jahu
3 tl piparkoogimaitseainet
1 tl küpsetuspulbrit

Vahelemäärimiseks:

u 1 dl pohlamoosi

Katteks:

100 g toasooja maitsestamata toorjuustu
25 g toasooja võid
60 g tuhksuhkrut (u 1 dl)

Kaunistuseks:

kookoslaaste, pohli, hakitud pähkleid, mandleid vm

pehme piparkook/gingerbread cake

Tegevuskäik:

Hõõru toasoe või suhkruga kreemjaks.
Lisa ükshaaval munad.
Lisa jogurt või hapukoor ja pohlamoos, sega läbi.
Sega jahu küpsetuspulbri ja piparkoogimaitseainega, lisa tainasse ja sega ühtlaseks.
Pane 20 cm koogivormi põhja küpsetuspaber ja määri vormi servad võiga. Vala tainas vormi, küpseta eelkuumutatud ahjus 170 kraadi juures 1 tund.

Lase koogil jahtuda, võta vormist välja. Lõika pooleks ja määri alumisele poolele pohlamoosi. Pane kook jälle kokku.

Katteks hõõru toorjuust või ja tuhksuhkruga pehmeks kreemiks ja määri koogile. Kaunista meelepärasega.

Ka tavalisi piparkooke oleme küpsetanud korduvalt, seda nüüd küll, tuleb punastades tunnistada, poetainast. Aga Vertigo Gourmet võiga tehtud piparkoogitainast tulevad väga maitsvad krõbedad, mitte liiga magusad ja täitsa koduse maitsega piparkoogid. Järgmisel aastal luban olla tublim ja valmistada piparkoogitaina ise. Ehkki latt on kõrgel, kuna mu vanaema tehtud piparkookidest paremaid pole ma kunagi saanud. Ja vähemaga ei lepi ka. Retsepti ei tea ja kas ta üldse enam alles on..., pean sellega ema kiusama, tema vast kaevab kusagilt välja.

Piparkookide tegemine on meil laste töö ja lõbu, siin väike stiilinäide:

laste tehtud piparkoogid/gingerbreads made by kids


Mõnusat ja maitsvat aasta lõppu!


talvised pühad

4 kommentaari:

Egle ütles ...

Kas 100 või 200g võid?

Mari-Liis ütles ...

ikka 100, nii nagu kirjas, Egle:)

Egle ütles ...

Arvasingi, kuid seal on jällegi 100g 2x kirjas :P

Mari-Liis ütles ...

:D tänud, Egle!