26. aprill 2011

Banaanikeeks

banaanikeeks

Kui puuviljakaussi on jäänud mõned pruunitäpilised, lõheneva koore ja üldse, mõnede kodanike arvates üsna kahtlase välimusega banaanid, on selliste üliküpsete banaanide ärakasutamiseks hea võimalus teha banaanikeeks. Lastele on kõige suhupistetava esteetiline välimus teadupärast ülioluline, samas, olgugi mitte oma parimas vormis, on sellised banaanid maitse poolest mu meelest just parimad, aga see ongi maitse asi.
Suhkrut ei ole kuigi palju, küpsed banaanid on ise niigi magusad.

Tarvis läheb:

100 g heledat muscovado suhkrut
bananas, (too ripe)200 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud kaneeli
3 M suurusega muna
100 g sulatatud ja jahutatud võid
4 keskmist küpset banaani

Sega omavahel kõik kuivained. Klopi lahti munad. Sega munad ja sulavõi kuivade ainetega. Vajuta banaanid kahvliga katki. Ei ole tarvis teha püreed, võib jääda kerkelt tükiline. Sega banaanid tainasse.

Võita keeksivorm. Vala tainas vormi. Küpseta 170 kraadi juures 45 minutit-1 tund, kuni keeksil on pruun koorik ja puutikuga küpsust proovides tuleb tikk keeksist puhtalt välja. Lase 10 minutit vormis jahtuda, kummuta välja.

Tegin seekord hästi lihtsa kaunistuste ja lisanditeta keeksi. Aga teinekord, kui on tahtmist ja viitsimist, võib keeksi sisse hakkida peotäie kreeka pähkleid ja jahtunud keeks valada üle šokolaadiglasuuriga:

1 dl 35%-list koort
100 g tumedat šokolaadi

Kuumuta kastrulis koor. Tõsta pliidilt. Tükelda kuuma koore sisse šokolaad, ku see sulab. Sega, siis sulab kiiremini ja glasuur jääb ühtlane. Enne keeksile valamist lase glasuuril veidi jahtuda. Ja siis lase glasuuril taheneda.

banaanikeeks/banana loaf

6 kommentaari:

Kärt ütles ...

Oi banaanikeeks on üks hea asi! Tegin mõned kuud tagasi sõpradele, olin tubli ja valasin šokolaadiga üle ka. Kõik mõmisesid :)

Maarja ütles ...

Meil oli eile sama teema, neli väsinud banaani vaatas kausist vasta ja keeksiks nemad said. Meil oli Jamie retsept, a kuna mooniseemneid polnud, läksid kookoshelbed ja sörtsuke rummi :)

Mari-Liis ütles ...

need neli väsind banaani tundub olevat teemaks nii mõneski majapidamises:)
Aga jah, igasugu "troopilised" asjad nagu rumm ja kookoshelbed sobivad siia sisse suurepäraselt. Kuskil jäi silma, et oli mangopüreest (see East Endi oma), safranist ja laimimahlast pealevalamiseks kaste tehtud, see võib ka hea olla!

Tuuli ütles ...

Hahaahaa, pean ka ühinema selle nelja närtsinud banaani klubiga. Täpselt need mul laual just oma uut elu ootavad. Meil üks lemmikvariant on tainas friteeritud banaanid, mida saab kondendspiima või śokolaadikastmega tuunida. Minu jaoks ilmselgelt liiga lääge kraam, aga lastele meeldib. Ja närtsinud banaanid saavad jälle utiliseeritud :)

Köögikata ütles ...

Ma ei tea, mul on eelarvamus...kunagi sai neist 4 väsinust tehtud mingit laste kokaraamatu banaanipannkooki ja siis mingeid muffineid. Seejärel tegin otsuse, et banaan küpsetatava taigna hulgas ei kõlba mitte kuhugi. Banana split on hea ja igasugused smuutid, aga need küpsetised küll polnud. Ma pean enne end kuskile Sinu küpsetist proovima sättima ;) kui ma riskin taaskord miskit banaanist küpsetada.

Mari-Liis ütles ...

Teeme ära, Köögikata, selle proovimise siis jälle mõne koosoleku raames:)
Aga tegelikult on ju täiesti normaalne, et ei pruugigi igaühele kõik maitseda...Ma ei suuda näiteks lumepallisuppi süüa.