20. aprill 2011

Kevad! Rabarbri-beseekook ja grillihooaja avamine: antrekoot


kevad


Möödunud nädalavahetuse märksõnadeks on nii meil kui ilmselt paljudel teistel silmi kissi ajav päikesepaiste, viimased väsinud alistuvad lumetörtsakad, nende alt välja sulanud keltsane maa, riisumisest rakkus peopesad ja selle kõige kohal ja hinges lõkkelõhnaline kevadehõng.

vesirotid/ water voleMeie lume alt välja sulanud õu on kohati täiesti jubedas olukorras: mügrid on lume all soojas olnud maas hullanud ja pillerkaaritanud nii, et vähe ei ole. Olen nende käike varasematelgi aastatel märganud, samuti on nahka pistetud tulbisibulaid, peete ja porgandeid. Aga sellises ulatuses kahju pole varem olnud.

Ehkki, nagu üks multikakangelane on öelnud :"Ребята, давайте жить дружно", läksin ja ostsin täna hirmsad sinised Brody vesiroti mürgi kuubikud. Kogu süütunde juures mügride ees mõjus positiivsena mürgikarbi tekst: "Sööda manustamisel surevad närilised /.../ just nagu loomuliku vananemisprotsessi tulemusel - see tähendab vaikselt ja valutult ning alarmeerimata liigikaaslasi". Tänan selle info eest, Pest-Chemical! Ja andestage, mügrid! Minge ja elage kraavi ääres oma pesades edasi ja ärge tulge meie õue peale kaklema!

kevadveed kraavis

Ilusama poole pealt: pihlaka all murus õitsevad krookused ja kaskede all on nina välja pistnud sillad, mis pühadeks kindlasti teevad oma sinised õienupud lahti.

krookused

sillad

Tundub, et talv on olnud taimedele soodne. See roos siin on lausa igihaljas, lume alt tuli nähtavale pargiroosi "Hansaland" täies elujõus leheke!

igihaljas roos?/evergreen rose? :)

Pungad juba pakatavad minu lemmikutel, kurdlehistel roosidel. Neid kasvab aia kõige liivasemas osas läbisegi valge- ("Alba") ja roosaõielisi ("Rubra").

kibuvitsa oks pungadega

Nartsissi- ja tulbiotsad on ka maast väljas.

nartsissid

tulbid

Jätsin sügisel terrassi äärde trepi kõrvale tühjendamata poti, kus kasvas toidupoe ürdiriiulist ostetud, lõpuni kasutamata jäänud ja potti susatud meliss. Ja üllatus-üllatus! meliss on isegi lillepotis lume all ellu jäänud ja kasvatab jäätükikeste vahel juba uusi lehekesi.
Peenras näitavad elumärki küüslauk, rabarber, murulauk ja salvei.

meliss


küüslauk

rabarbribeebid

murulauk/chives

salveist saab ka asja

Tore oli peenart sodist ja lehtedest puhastades leida sügisest mahajäänud porgandeid, mis näisid seal kevade kontekstis veidi kohatuna, aga olid täiesti söögikõlbulikud ja värsked, nagu väga külmas sahvris seisnud.
sügisel koristamata saak:)

Kaskedele tuleb suur aitäh öelda mahla eest. Nende juured saadavad üles pungadesse maast võetud ja toitainetega rikastatud vett, et pungadel oleks jaksu lehtedeks kasvada. Ja siis meie oma pulkade, voolikute ja purkidega oleme ennast vahepeale sättinud nagu parasiidid, et kasepungade arvelt ka endale midagi napsata. Aga see nektar on hea! 

kased/birches

kasemahl/birch water

Loodusest saab oma söögilauale napsata juba võilillelehti, naati ja jänesekapsaid.

sööme ära!let's eat!

Aga Pirre ja Räägu ajad on möödas ja ainult kasemahlast ja maltsast meie enam söönuks ei saa. Niikui vähegi kannatab, on vaja välja kraamida grill, teha tuli alla ja alustada sügiseni kestvat grillihooaega.

Me grillisime alustuseks antrekooti. See veise turjatükk sobib grillimiseks ideaalselt, sest tahab vaid korraks mõlemalt poolt kõrget kuumust ja ongi valmis. Kenasti läbikasvanud ja pehme, ei tohi mingil juhul antrekooti üle küpsetada, siis kaotab ta oma võlu. Poes on müügil pakendatud Eesti lihaveise antrekoot, kohtab ka muid antrekoodi tükke, nii naturaalseid kui marineerituid.

Tarvis läheb:

antrekooti
võrdses koguses oliiviõli ja sidrunimahla
soola, pipart

Lõika antrekoodi liha 1,5 cm paksusteks lõikudeks. Sega omavahel oliiviõli ja sidrunimahl. Jahvata lõikudele pipart ja soola, vala peale oliivõli-sidrunimahla segu. Mudi liha, siis imenduvad maitsed kiiremini ja liha saab veel pehmem, aga antrekoodi masseerimisega ei tohi eriti hoogu minna, liha on nii pehme, et võib katki minna. Nii et tundega, tundega! Jäta pooleks tunniks seisma.

antrekoot

Grilli kuumal grillil liha mõlemalt poolt kaks minutit. Tõsta alusele, kata fooliumiga ja lase 10 minutit rahuneda.

antrekoot grillil

Antrekoodi peale sobib väga hästi törtsuke küüslaugu-petersellivõid. Selle tegemiseks tuleb võtta u 50 g toasooja võid, purustada küüslauguküüs, hakkida petersellilehti, lisada soolahelbeid ja kõik see segada. Siis panna külmkappi tahenema, et kuumale antrekoodile saaks tükikese mõnusasti sulama panna.

grillitud antrekoot

rabarber/rhubarb


Kooki ka! Oma rabarbri nupsud on nii tited alles, aga rabarbrikooki tahaks ju ikka kohe saada. Käiku läks hollandi rabarber.

Tahtsin teha kooki, kus beseealune rabarbrikiht oleks nagu paks kissell. Et siis ülevalt alla võttes oleks pehme beseevaht, hapu paksu rabarbrikisselli kiht ja lõpuks küpsisene muretainas.
Tärklist ma kapist ei leidnud ja paksendasin täidise hoopis jahuga. Väga hästi õnnestus ja kardetud jahumaitsest polnud valmis koogi juures jälgegi. Hoidsin beseekihiga kaetud kooki tavapärasest veidi kauem ahjus, et beseele moodustuks peale krõbe koorik.

Rabarbri-beseekook

Põhi:

100 g võid
2,5 dl nisujahu
1 sl suhkrut
noaotsaga soola
3 sl vett

Täidis:

300 g tükeldatud rabarbrit
1,5 dl suhkrut
1 dl vett
2 sl nisujahu

Beseekate:

2 munavalget
noaotsaga soola
1 dl suhkrut

Põhja jaoks haki või näpi külm või kuivainetega puruks. Lisa vesi ja sõtku tainaks. Määri 20 cm lahtikäiv koogivorm võiga. Rulli tainas lahti ja tõsta vormi, nii et ka äärtele ulatuks paari cm kõrguselt. Vajuta tainaääred fooliumiga vormi külge, sis ei vaju nad eelküpsetamise ajal alla. Tõsta vorm pooleks tunniks külmkappi. Seejärel torka kahvliga põhja mõned augud ja eelküpseta 200 kraadises ahjus 15 minutit.

Täidise jaoks haki rabarber ja sega tükid potis suhkru ja nisujahuga. Vala peale vesi. Lase keema , sega hoolsalt, et jahuklimpe jääks ja lase 5 minutit podiseda.

Beseekihi jaoks vahusta munavalget kergelt noaotsatäie soolaga. Nüüd jaokaopa (3- s osas)  suhkrut lisades vahusta tugevaks vahuks, nii kõvaks, et et ei valgu kaussi tagurpidi pöörates sellest välja.

rabarbri-beseekoogi tegemine

Vala täidis eelküpsetatud põhjale ja määri peale besee. Küpseta 150 kraadi juures u 35 minutit, kuni besee on beežikas.
Lase koogil jahtuda ja vabasta vormist.

rabarbri-beseekook

rabarbri-beseekook/rhubarb and meringue cake

Ja niimoodi voolab talv vulinal kevadisesse merre!

kevadveed suunduvad merre

4 kommentaari:

Liina ütles ...

Huvitav, et mul seostub esimene grill ka iga aasta antrekoodiga! Puhas liha, lihtne maitse, kevad!
Sellest Hollandi rabarbrist olen nüüd ka paar korda kooki teinud, aga mul on ta kangesti rohuse maitsega olnud... esimesteks kordadeks aga käib küll :-)

Piret ütles ...

Oh, nii ilus kevadine lugu oli....tahan ka maale.....lähengi:)

Koopatibi ütles ...

Ma võtsin täna poes rabarberivarre pihku, aga panin ikkagi tagasi. Tahaks ikka koduaia oma. Nüüd muidugi Sinu kooki nähes kahetsen :)

Mari-Liis ütles ...

Jah, ega kodumaise rabarbriga võrdlust see väljamaine ei kannata, mis seal veel päris oma peenralt võetust rääkida. Aga rabarbrimaitset saab küll ja kärsitumad meie seast lihtsalt ei pea poes ahvatlusele vastu! :)