20. aprill 2011

Puuviljane toorjuustukook sidruni, viina ja mooniseemnetega

puuviljane toorjuustukook sidruni, viina ja mooniseemnetega/ lemon, vodka and poppy seed cheesecake with fruit

Ongi selline pikk pealkiri, aga vähemalt on kõik tähtsamad asjad kohe üles loetud. Värske, särtsakas ja mitte eriti magus kook. Mooniseemned põhja sees on eriti mõnusad.
Pilk jäi sellele kooslusele Kitchen Aidi blenderiga kaasa tulnud retseptiraamatut lapates. Kui koogi nimi on Vodka Cheesecake, siis peab ju selle ometi ära proovima! Seda ei maksa karta, et pärast koogitüki söömist ei saa autorooli istuda või lastele koogitükki keelata, alkohol aurab 1-tunnise küpsetamise ajal ära. Aga mõnus touch jääb.

Kohendasin koguseid ja muutsin veidi tegevuskäiku. Lisasin peale veel ka puuviljad ja need, kes sõid, ainult kiitsid. Mina kaasaarvatud:)

Mul ei ole lahtilõigatud koogist pilti seekord, sest võtsin koogi tervena kaasa ühele koosviibimisele. Aga uskuge, ta on siidine ja kreemjas nagu üks toorjuustukook olema peabki.

Põhi:
160 g Digestive küpsiseid (10 tk)
3 sl mooniseemneid
65 g võid

Täidis:
200 g suhkrut
5 muna (M)
20 g nisujahu
600 g maitsestamata toorjuustu
3 sl viina
2 sidrunit: riivitud koor (kollane osa!) ja väljapressitud mahl
400 ml hapukoort

Peale:
3 apelsini
2 kiivit
1 tl Grand Marnier'd või Cointreau'd
1 sl mett

puuviljane toorjuustukook sidruni, viina ja mooniseemnetega/ lemon, vodka and poppy seed cheesecake with fruit

Purusta küpsised, sega mooniseemnete ja sulavõiga. Kata 23 cm koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Vajuta purusegu põhjale.

Täidise jaoks võta toorjuust ja munad paar tundi varem toasooja. Sega kõik koostisained (va sidrunimahl- ja koor) hoolsalt kokku. Oluline on, et segu oleks hästi ühtlane. Hea on kasutada mikserit. Kõige lõpuks lisa sidrunimahl- ja koor ja nüüd sega ainult niipalju, et need jaotuks ühtlaselt.

Vala täidis koogipõhjale. Küpseta 180 kraadi juures (kui pöördõhk, siis 160 kraadi) 40-50 minutit (oleneb ahjust). Täidis võib veel kergelt võdiseda, ta tahkub seistes. Võta kook ahjust (ära ahju välja lülita), lase 5 minutit seista ja määri peale hapukoor. Tõsta kook veel 5-ks minutiks ahju, et hapukoor muutuks tugevamaks.
Tõsta kook ahjust, jahuta täielikult toatemperatuuril ja tõsta vähemalt 12 tunniks külma seisma.

Katteks koori apelsinid nii, et lõikad ära ka koorealuse valge osa. Lõika õhukesteks ratasteks, eemlada seemned. Sega apelsinid õrnalt tsitruslikööriga, lase seista 10 minutit. Koori kiivid ja lõika samuti seibideks. Lao puuviljad koogile. Nirista koogile vedelat mett.

Kui soovid, puista veidi mandlilaaste ka peale.

apelsinid ja kiivid koogi peal

13 kommentaari:

Eva P. ütles ...

Toorjuustukook on minu lemmik kokandus teema! :)
Teen siiski ühe märkuse, et erinevalt tavaarusaamast ei aurustu alkohol 100% küpsetamisel ära.

Tuuli ütles ...

Oh mis ahvatlev kooslus! Huvitav, kas KA on vahepeal uue raamatu välja andnud, minu omas seda retsepti polegi. Mul on KA 90 juubeliraamat 2009 väljalase.
Minu sõbrad-tuttavad on juba ära harjunud sellega, et võin külla saabuda koogiga, millelt üks tükk lahti lõigatud. Et esmalt teeme pildi ära, siis suskame tüki tagasi ja siis viime koogi külakostiks :)))
Väga pikka viha õnneks keegi ei pea!

Mari-Liis ütles ...

Tuuli, see kook on blenderi kokaraamatus, mis on erinev suure KA raamatust. Põnevad on tegelikult mõlemad, erinevalt tavapärastest köögividinatega kaasatulevatest retseptivihikutest on need ju retseptide ja fotode poolest täiesti võrdväärsed "tavaliste" kokaraamatutega! Mina ise muidugi ei peaks ka seda imelikuks, kui keegi saabuks mu juurde ühe lahtise tükiga koogiga, aga jäin seekord viisakaks:)
Eva, olen kursis jah, olen perenaises vastavateemalist artiklitki lugenud:) Siin on tegu üsna suure koogiga, alkoholi kogus selle kohta pole teab mis suur ja väga suur osa siiski aurustub, julgen kindlasti lastele anda:)

Marianne S ütles ...

Mmmm, oligi plaan külakostiks üks toorjuustukook küpsetada ja tulin just netti värskeid ideid hankima. Aga mure sai esimestel sekunditel juba murtud :)
Jääb vaid valmistamisrõõm, aitäh Mari-Liis!

Mari-Liis ütles ...

nonii, postitus on oma eesmärgi täitnud, Marianne:) Mu meelest sobib see kook igati oma rõõmsavärvilisusega ka nüüd pühadelauale.

Voisula ütles ...

Ahvatlev kevadine kook munadepühade all. Häid pühi! Käisin oma mälu värskendamas sinu räimevormi postause all ja nüüd sain ka jutu sinu söögitegemise harrastusest Oma maitses lahti, aga minule ei selginenud, kas see räimevorm on sinu väljamôeldis vôi kellegi teise? Et ma jälle midagi kahe silma vahele ei ole jätnud? Kas rokkivate räimede fännklubisse kuuluvad need, kes sinu räimevormi fännivad? Kaugelt ei saa kohe aru, millest jutt on ja ma ei ole vestlust algusest peale jälginud.

Ragne ütles ...

Põnev kooslus, kerge kiiksuga, aga nii ju peabki... ja Tuuli, minul sama lugu, aga lõikan tavaliselt terve koogi juba enne külla minekut lahti, võtan tükikese pildistamiseks ning siis suskan selle teiste lõikude juurde tagasi, nii nagu vahepeal poleks koogilõik modelli mänginudki;)

Mari-Liis ütles ...

Ragne, sa oled geenius:) No vot ei ole nii lihtsa asja peale ise tulnud.

Mari-Liis ütles ...

Voisula, tänan ja rõõmsaid pühi sullegi!
Nii palju, kui mingi toit tänapäeval üldse saab olla kellegi "leiutis", siis vist need räimed seda on jah, st minu leiutis:) Tegelikult on ju tegu lihtsa vahemerepärase ahjukalaga, kus näiteks sealsete sardiinide asemel on meile omased ja siia toidu sisse ülihästi sobivad räimed.
Mingit fännklubi muidugi pole, lihtsalt väga paljud on seda toitu teinud, blogideski vähemalt 10 korda kajastatud ja alati on kuulda olnud ainult kiidusõnu.Lihtne ja populaarne toit:)

Helen ütles ...

Väga isuäratav, tegin just paar päeva tagasi ise ka toorjuustukooki ikka jube hea ja muidugi rammus ka. Sul on alati nii isuäratavad pildid lausa kadedaks teeb võimlen mis ma võimlen oma seebikarbiga aga vot ei võlu ikka nii kauneid pilte. Ei tea kas puudub anne või peab ikka parema pilli muretsema.

Mari-Liis ütles ...

Helen, sul on hästi mõnus blogi. Kõik toidud on nii isuäratavad! Äädikamarinaadis šašlõkk ja karulaugusõir on sellised asjad, mida ma pean peale su blogi lugemist KOHE saama:)Mulle tundub su viimase postituse järgi, et meie pisikesed pojad on vist enam-vähem ühevanused? Mu pesamuna sai veebruaris 2.
Mis fotokat puudutab, minu jaoks on kaks eeldust hea toidufoto saamiseks: loomulik valgus ja peegelkaamera.

Helen ütles ...

Mari-Liis, aitähh heade sõnade eest:) Pisipoja sai veebruaris aastaseks, väga tore aeg kasvame ja õpime koos. Kauneid kevadpühi ja ilusaid, värvilisi mune.

Köögikata ütles ...

Võin osasaanuna kinnitada, et see kook oli võrratu!