3. mai 2011

Nõgeserisoto sidruni ja kitsejuustuga

nõgeserisoto sidruni ja kitsejuustuga/nettle risotto with lemon and goat cheese

Köögis on  umbrohuhooaeg. Tuleb tunnistada, et see on üks mu lemmikuid. Esiteks on iga looduse virgumist tähistav märk rõõmustav, olgu see tärkav salatileht, murulible või umbrohuvars. Eriti peale seda, kui maa oli 5 kuud lume all. Mõelda, see on ju pea pool aastat!
Teiseks, toidu poole pealt, pakub looduses kasvava söödava rohelise kraami kasutamine fantaasiale lõputult tegevust: mida köögis peale hakata nõgeste, naatide, võilillede ja hapuoblikatega?
Ja kolmandaks, söödav umbrohi on maitsev ja tervislik.
Nii ka see nõgeserisoto: kevadine, tervislikkusest pakatav (rohkelt C-vitamiini nõgesest ja sidrunist ja rauda nõgesest) ning väga maitsev. Sidrunine ja kitsejuustune maitse on risoto juures võib-olla esimest korda proovides veidi harjumatu, aga kindlasti järgiproovimist väärt. Edasijõudnud igaljuhul mõmisesid laua ääres, ainult üks pirtspepu ei hakanud isegi proovima. Kes on mahedate risotodega harjunud ja pelgab, et hapukas maitse on liiga äkiline, võib esialgu lisada pool sidrunimahlast ja kui meeldib, siis ka ülejäänu.


Tarvis läheb:


paar suurt peotäit noori nõgeselehti, umbes 50 g, millest peale kupatamist jääb järele u 1 dl
1 sl oliiviõli
1 sl võid
1 sibul
2 küüslauguküünt
200 g risotoriisi
150 ml valget veini
0,5 sidruni mahl ja koor
600-800 ml kana- või köögiviljapuljongit
60 g pehmet kitsejuustu
soola, musta pipart
1-1,5 tl suhkrut või mett
tüümiani- või petersellilehti

Kõigepealt pese hoolsalt jooksva vee all nõgeselehed. Kuumuta potis vesi keema ja kupata lehti keevas vees 1-2 minutit. Kurna ja haki.

nõges/nettle
Nõgeselehed enne ja pärast kupatamist

Kuumuta pannil või ja oliiviõli. Hauta selles hästi peeneks hakitud sibul ja küüslauk läbipaistvaks, u 7 minutit. Lisa riis. Prae segades, kuni riisiterad muutuvad servadest läbipaistvateks.
Vala hulka valge vein ja sidrunimahl, kuumuta paar minutit. 
Nüüd hakka lisama kulbitäie kaupa kuuma puljongit. Enne ja peale iga kulbitäit lase eelmisel täielikult imenduda ja sega risotot korralikult.
Kokku läheb risoto keetmiseks aega 18-20 minutit, riisiterad peavad jääma al dente.
Kui viimasest kulbitäiest on peaaegu kogu puljong imendunud, lisa hakitud nõges, sidrunikoor ja kitsejuust. Maitsesta soola, musta pipra ja suhkru või meega (see on oluline happe tasakaalustamiseks). Sega hoolsalt. Kui muidu toimus kogu risoto keetmine kaaneta, siis nüüd tõsta pott pliidilt, pane kaas peale ja lase 1 minut tõmmata. 
Serveerimisel puista peale tüümiani- või hakitud petersellilehti. Risotot tuleb süüa kohe peale valmimist, nii et sööjad olgu juba laua äärde paigutunud või rivistunud pliidi juurde, taldrikud käes.

Nõgestest saab veel teha näiteks:

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Teen kindlasti, loomulikult köögiviljapuljongiga.
Kitsejuust lisab uskumatult head maitset!

Riina

Mari-Liis ütles ...

Kitsejuust annab tõesti hea maitse! Ja siin ta ei domineeri , on kergelt aimatav. Veel mulle meeldib selle risoto jures, et tavapärase poole paki või ja portsu parmesani asemel saab suurepärase maitse väheke kergemalt, vastu suve kulub ära;)

Anonüümne ütles ...

Umbjohusööjana kuulub see risotto
kindlasti minu lemmukute hulka!

Riina

blogger ütles ...

Aga küüslaugu asemel karulauk??
Praegu ju seda ka noppida paras?

Mari-Liis ütles ...

Muidugi, blogger. Vabalt!