30. mai 2011

Rabarbrikook ricottaga

rabarbri-ricottakook

Järjekordne mõnus kook rabarbrist, lihtne ja maitsev. Täidises kasutasin seekord Estoveri ricotta kohupiimakreemi. Hästi mõnus kreemine ja maheda maitsega jäi. Loomulikult võib samahästi kasutada kohupiima või kohupiimapastat, ricotta ja kohupiim jäävad küpsetades väga sarnased. Kohupiimale peaks vast veidi rohkem suhkrut lisama, ta on hapukam.
Tegin koogi kandilisse pirukavormi, mille suurus vastab enam-vähem 20 cm lahtikäivale vormile.

rabarbri-ricottakook

Põhi: 

100 g külma võid
200 g nisujahu
noaotsaga soola
2 sl suhkrut
1 tl sidrunimahla
1 muna

Täidis:

500 g ricotta kohupiimakreemi 
150 g paksu Kreeka jogurtit
2 muna
1 dl suhkrut

u 300 g rabarbreid
soovi korral pealepuistamiseks paar sl pärl- või demerara suhkrut

Põhja jaoks sega omavahel jahu, sool ja suhkur. Tükelda või. Laota võitükid jahusegu peale ja haki noaga puruseks. Klopi muna lahti. Lisa purusegule muna ja sidrunimahl, sega kiiresti ühtlaseks tainaks. Vajuta lamedaks pätsikeseks, mässi see toidukilesse ja hoia pool tunnikest külmkapis.
Sellest tainakogusest läheb 20 cm vormi kooki tehes tarvis pool. Aga väiksemat kogust on ka nagu naljakas teha, nii et ülejäänu saad jätta külmkappi seisma järgmise koogi jaoks.

Täidise jaoks sega kõik selleks vajaminevad ained hästi ühtlaseks seguks.

Tükelda rabarber soovi kohaselt, kas väikesteks tükkideks või pikemateks juppideks, millest mustrit laduda. Ma lõikasin 4 paksemat rabarbrivart pikkupidi peenemaks ja need pulgad omakorda võrdse pikkusega juppideks, millest tekitasin ruudustiku.

Võita koogivorm.

Rulli tainas hästi õhukeseks, paari millimeetri paksuseks. Et tainas aluse ega rulli külge kinni ei jääks, tuleb kindlasti raputada neile jahu. Niimoodi õnnestub lahtirullimine hästi. Keera tainas tainarulli ümber ja tõsta võitatud vormi. Jäta tainast äär ka servadele, umbes 2,5 cm kõrguselt.

Vala põhjale täidis ja laota fantaasiat kasutades peale rabarber. Kui soovid, puista rabarbrile demerara suhkrut.

Küpseta 175 kraadi juures u 40 minutit, kuni täidis on küpsenud ja rabarber pehme.

rabarbri-ricottakook

14 kommentaari:

Maarja ütles ...

Pilt on väga armas!

Elis ütles ...

Väga kena kujundusega pirukas, kindlasti ka väga maitsev :)
Polegi kunagi selle peale tulnud, et sidrunimahla põhjatainas kasutada, alati on automaatselt koor sisse läinud, aga kindlasti proovin ka nii.

Koopatibi ütles ...

Ilus!

mõisa printsess ütles ...

see esimene pilt tekitab minus vastupandamatu soovi osta kandiline pirukavorm ja teha samasugune koogidisain - mis siis, et rabarber minu lemmik ei ole :)

Piret ütles ...

Oh, kui kaunis ruuduline! Mulle meeldib ka paks kreeka jogurt pirukates, jääb mõnusalt siidine.

Mari-Liis ütles ...

Elis, sidrunikoor annab kindlasti hea maitse, aga sidrunimahl pidi jahus sisalduva gluteeni muutma elastsemaks. See hõlbustab töötlemist, tainast on lihtsam rullida ja ta püsib paremini koos. Ühesõnaga, parem põhi tuleb! Samas olen ka ilma teinud ja õnnestub ka. Nii et kohustuslik ei ole, aga kui sidrun on käepärast, proovi:)

Mari-Liis ütles ...

Kook tänab kõiki komplimentide eest! Vot kui lihtsate vahenditega (veidi teistmoodi rabarbri paigutamine) saab ühest lihtsast koogikesest kohvilaua staar.

Voisula ütles ...

Stiilne kook!

Juc ütles ...

Superilusti välja kukkunud. Mul on ähmaselt meeles, et eelmisel suvel püüdsin midagi sarnast teha. Õigemini plaan oli vaimusilmas umbes selline, aga tulemus sellest kurvastavalt kaugel :). No ei olnud ilus! Aga Su oma on nagu makett lausa, mitte päris. Parimas mõttes. Enda lohutuseks pean mainima, et mu käsutuses oli suvilas asuv pisike ahi, kus temperatuur kõigub nii ajaliselt kui ruumiliselt :)

Köögikata ütles ...

See näeb tõesti võrratu välja!

Tuuli ütles ...

Belissima!

Kati ütles ...

Ülimaitsev!

Ennike ütles ...

Tahtsin öelda koogi ilu kõrvale jättes, et väga maitsev kook on. Minu vaieldamatu lemmik rabarberikookide seas.

Mari-Liis ütles ...

Mul omal ka üks lemmikuid!Ricotta ja jogurti täidis on hästi mõnus.