21. mai 2011

Rabarbrikrõbedik ehk crumble, kahel moel

Rabarbri crumble ehk eesti keeles mulle ikka veel veidi harjumatu krõbedik, on oma lihtsuses täiesti geniaalne magustoit. Kokku saavad hapu ja magus, pehme ja krõbe ja kui veel jäätisega süüa, soe ja külm. Vastandite võlu!

rabarbrikrõbedik/rhubarb crumble

Mulle meeldivad kohe väga krõbedas kattes kaerahelbed. Kellele ei meeldi, võib need ära jätta ja asendada kas tavalise nisu- või siis täisterajahuga. Aga igaljuhul lisab mingi robustsema teravilja lisamine kattesse magustoidule oma võlu ja nii ei ole ta nagu lihtsalt põhjata purukook:)

Lihtne ja maitsev rabarbrikrõbedik:

400 g tükeldatud rabarbrit
u 150 g suhkrut

Puru:

100 g nisujahu
100 g võid
80 g kaerahelbeid 
100 g demerara või tavalist suhkrut
1/2 tl jahvatatud kaneeli

Tükelda rabarber, sega suhkruga (kogus säti oma maitse järgi, siinne on vaid üldine juhis). Pane ahjuvormi põhja.
Katte jaoks näpi sõrmede vahel või haki noaga kõik ained suureteraliseks puruks. Laota rabarbrile.
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes pool tundi, kuni kate on kuldne ja krõbe ja rabarber pehme.
Vaniljejäätis (see kookose-vaniljejäätis on super), vaniljekaste või vahukoor on krõbediku ideaalsed kaaslased.

rabarber/rhubarb

Eile tuli juttu toidublogijate seltskonnas sellest, kuidas keegi rabarbrit korjab: kas lõigates või murdes. Tegelikult on õige ikkagi "pesast" murda kergelt vart keerates, nii et vars jääb lõpust selline lusikakujuline. Lõigates jääb mingi otsake ikkagi maast välja ja seal võib tekkida mädanik. Ja eriti erkpunased õrnad varred pidi saama rabarbrist siis, kui varakevadel esimestel maa seest nina välja pistnud nupukestele panna peale suur kast või mõni muu asjandus, mis varjab valgust. Pimedas kasvanud rabarbrivarred pidid olema ka vähem hapud. Proovin kindlasti järgmisel kevadel. Aga oma rabarbrite värviga olen praegugi rahul, kas pole ilusad punased!





Väheke tuunitud, põnevama maitsega krõbedik sünnib, kui täidisesse lisada apelsini ja ingverit. Esimest korda proovisin ingveri ja apelsiniga rabarbrit selles crumble-koogis, ja tõesti maitses hästi! Nüüd teen sageli ka lihtsalt krõbedikku niimoodi. Põhiained on samad mis klassikalises krõbedikus, maitseainetena lisavad särtsu apelsinikoor ja ingver.

rhubarb crumble with orange and ginger

Apelsini ja ingveriga rabarbrikrõbedik


rhubarb crumble with orange and ginger
400 g tükeldatud rabarbrit
1/2-1 tl jahvatatud ingverit või samavõrra riivitud värsket
u 150 g suhkrut
1 apelsini riivitud koor

Puru:

100 g nisujahu
100 g võid
80 g kaerahelbeid
100 g demerara või tavalist suhkrut
1/2 tl jahvatatud kaneeli

Valmistamine peaaegu copy-paste eelmisest krõbedikust:

Tükelda rabarber, sega suhkru, apelsinikoore ja ingveriga. Laota ahjuvormi põhja.
Katte jaoks näpi sõrmede vahel või haki noaga kõik ained suureteraliseks puruks. Puista rabarbrile.

Küpseta 180-kraadises ahjus umbes pool tundi, kuni kate on kuldne ja krõbe ja rabarber pehme. 

6 kommentaari:

Omenaminttu ütles ...

Oi raparperi on niin ihanaa ja varsinkin jos se on omasta puutarhasta! Tein juuri raparperitorttua :)
Murupaistoksia teen myös usein. Appelsiinikuorivinkkisi onkin kiva, sitä täytyy kokeilla!

Mari-Liis ütles ...

Kiitos kommentista, Omenaminttu!
Kiva kuulla, että olet ottanut viron kielen oppimisessa isoja askeleita:)))
Kyllä, appelsiini sekä inkivääri kumpikin antaa tosi mielenkiintoisan vivahduksen. Juu, ja ilman niitäkin murupaistos on yksi mun lemmppareista.

Frieda ütles ...

Mulle tunduvad mõnedki eestindatud toidunimetused veidi harjumatud, aga krõbedik on minu meelest üks lahe sõna :)

Unknown ütles ...

Super hea,olen fänn täitsa :-)

Margit Tammoja ütles ...

Super hea,olen fänn täitsa :-)

Anonüümne ütles ...

kui suure läbimõõduga vormi selle retsepti juures kasutada?