21. juuni 2011

Vahuveinitarretis marjadega

vahuveinitarretis marjadega/sparkling wine jelly with berries

Mis juhtus? Kuhu suvi kadus?
Täna on ikka eriti hull lugu, sest plaanis oli muruniitmine ja lillepeenarde korrastamine. Mida sa niidad ja rohid ja sätid, kui iga poole tunni tagant tuleb uus sahmakas vihma? Vähe sellest, välgutab ja müristab ka veel! Kõik kodumasinad on igaks juhuks seinast välja võetud, nii et süüa teha ega midagi head küpsetada  ka ei saa. Teleka ja raadioga sama lugu.
Positiivne kogu selle koleduse juures on see, et saan nüüd mahti lisada blogisse ühe mõnusa suvise magustoidu retsepti.
Vahuveinitarretis marjadega on täiesti suvine, pidulik ja kergelt joovastav mullikestega magustoit. Et praegu on kodumaistest marjadest valminud vaid maasikad, võtsin ülejäänud marjad sügavkülmast (jah, ma ei ole ikka veel seda uueks hoidistamishooajaks tühjendada suutnud). Sellest ka vaarikate ja mustikate kohmetanud olek järgmisel pildil. Mõne aja pärast, kui marjahooaeg on täies hoos ja valminud on nii sõstrad, mustikad kui vaarikad, on sellist tarretist muidugi eriti mõnus teha.
Et kuumtöötlemist ei toimu, on tarretises säilinud parasjagu alkoholi. Et lapsed kurvalt suurte tarretiselimpsimist pealt ei peaks vaatama, tee neile eraldi portsud, kasutades mõnda limonaadi, näiteks Sprite'i või Kellukest. Ja alati on ju võimalus öelda, et see magustoit on alkoholiga ja teie, sõbrakesed,  sööte hoopis...jäätist! Usun, et nad on rahul:)

Tarvis läheb:

u 450 g suvemarju: maasikaid, mustikaid, vaarikaid, sõstraid (võib ka külmutatult, sulatada pole sel juhul vaja)
500 ml külma magusat vahuveini
20 g želatiini
1 dl külma vett
soovi korral paar sl suhkrut

vahuveinitarretis marjadega/sparkling wine jelly with berries(making)

Tükelda suuremad maasikad, teised marjad võivad jääda terveks.
Jaga marjad tarretisevormidesse, selleks sobivad hästi kausikesed või kasvõi väikesed kohvitassid.
Sega želatiin kuumustkannatavas nõus külma veega.
Paisuta 5 minutit.
Kuumuta segades želatiini täieliku lahustumiseni, ära keema lase.
Jahuta želatiinisegu aeg-ajalt segades umbes 15 minutit.
Soovi korral lisa segule paar sl suhkrut. Muide, tegu ei ole eriti magusa magustoiduga, sest ükskõik kui magus vahuvein ka poleks, on ikkagi tunda veidi veini hapukust. Ka marjad pole ju üdini magusad. Mulle see hapukus just meeldibki, aga see on puhtalt maitse asi, nii et kui keegi soovib magusamat tarretist, siis on vaba voli suhkruga kaasa aidata.
Vala sulanud želatiin ühtlase nirena külma vahuveini hulka, viimast õrnalt, aga pidevalt segades.
Vala vahuveini-želatiinisegu marjadele.
Lase külmkapis vähemalt 4 tundi tarretuda.
Tarretise vormist kergemalt kättesaamiseks aita külgedelt veidi noaga kaasa või kasta vorm hetkeks kuuma vette.
Vahukoore sõbrad võivad magustoitu serveerida tupsukese vahukoorega.

Kes on harjunud toimetama želatiinilehtedega, siis neid tuleks võtta 5 tk. 
Leota lehti väheses külmas vees 5-10 minutit ja seejärel pigista kuivaks. 
Kuumuta u 1,5 dl vahuveini ja sulata selles želatiinilehed. 
Jahuta segu veidi ja sega külma vahuveini hulka. Muus osas tarretise valmistamine sama kui pulbriga.

vahuveinitarretis marjadega/sparkling wine jelly with berries

Ja juba piilubki päike tuppa! Tegelikult ei ole ju põhjust ilma pärast viriseda: taimed on kastetud ja õues on vihmast hoolimata üsna soe. Ja pealegi, on ju alles kevad!  Suvi algab täna kell 20.16. Selle puhul võiks ju ühe kihiseva marjatarretise endale lubada küll:)

Ilusat, sooja, päikeselist ja maitsvat suve kõigile! Nautigem seda lühikest aega aastast, kus meil on võimalik kogu söögilaud katta ainult kodumaise värske kraamiga.

Mu retsept ilmus ka Eesti Päevalehe vahel olevas Veinilehes koos artikliga alkoholi kasutamisest toiduvalmistamisel (17. juuni 2011)

6 kommentaari:

köögivõlur ütles ...

Väga ahvatlev!
Ma just tegin siidritarretist maasikatega ja mõtlesin, et küll vahuveiniga võiks see maitsev olla :)

Mari-Liis ütles ...

köögivõlur, me ju täna täitsa ühel lainel:)

Köögikata ütles ...

Mulle küll meeldivad ka hapukamad magustoidud, aga siis peaks seal juures ka tõsti üks väga magus vahukoor olema, sest nii marjad kui vahuvein on ikka üsna hapud ju. Aga ükskord ma proovin.
Muide, ma Su kõval seal niitsin täna päev otsa, sest valikut ei olnud. Hullult mätsis ikka ja lõpetasin alles õhtul kella 7ks.
Aga eriti lahe kokkusattumus oli, kui jõudsin lugemisega suvealguse kellaajani (teadsin muidu küll, mis kell ta algab) ja siis suunasin pilgu ekraani paremasse nurka ja kell seal näitas...20.16. :)
Ilusat suve!

Mari-Liis ütles ...

milline kokkusattumus!:)
Nägin jah sind 7 ajal mööda sõitmas, mõtlesin veel, et sellise ilmaga ja nii kaua! Vapper naine:)

Tuuli ütles ...

Kaunist alanud suve sulle, Mari-Liis! VAhuveinitarretis on väääga mõnus suvine dessert ja nüüd tuleb lihtsalt see suvi jälle üles otsida, et jahutavate söökide-jookide tarbimine praegu ennast veidigi õigustaks. Juba mitmendat õhtut meil laual melissi või piparmünditee külma vahuveini asemel :) Eesti suvi, eks me teame ju tegelikult.

Piret ütles ...

See on just see õige suvealguse retsept, isegi, kui päikest napib, tähistamist vajab kindlasti. Meie oma armas Eesti suvi ju!