30. juuli 2011

Sõstrakeeks

sõstrakeeks/loaf cake with red and black currants

See on nüüd õieti üle-eelmisel suvel postitatud marjakeeksi vol 2. 
Uut postitust inspireeris tegema augustikuine "Good Food" ja minusugusele keeksisõbrale täiesti vastupandamatu kaanefoto. Kes on näinud, see teab!
Marjad ei pea olema just sõstrad, vabalt võib kasutada ka mustikaid, vaarikaid, tikreid ja kasvõi tükeldatud ploome või õunu.
Tegin keeksi oma retsepti järgi, aga "Good Foodist" sain head idee tainateo lihtsustamiseks: vahustasin pehme või, suhkru ja munad kõik koos, selmet varasemal moel kõigepealt vahustada suhkur ja või ning seejärel edasi vahustades ükshaaval munad lisada. Mingit vahet lõpptulemuses ei olnud, seega miks mitte minna lihtsamat ja kiiremat teed pidi. 

Tarvis läheb:

175 g võid
175 g suhkrut
4 muna (M suurus)
200 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
150 g punaseid ja musti sõstraid

Vahusta hästi pehme või, suhkur ja munad köögikombainis või käsimikseriga kohevaks heledaks vahuks.
Teises kausis sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja vaniljesuhkur.
Sega kuivained õrnalt vahuga kokku.

Võita keeksivorm.
Lõika küpsetuspaberist selline riba, mis kataks vormi põhja ja ulatuks mõlemalt poolt üle kitsamate äärte. Nendest ribadest tõstes on hiljem hõlbus keeksi vormist välja võtta.

sõstrakeeksi küpsetamine/baking a loaf cake

Jaga nii tainas kui marjad mõtteliselt kolmeks.
Tõsta vormi põhja kolmandik tainast, laota peale kolmandik marju.
Tõsta marjadele teine kolmandik tainast. Mugav on tõsta supilusikaga suured törtsud ja siis ajada õrnalt spaatli või lusikaga laiali.
Tõsta tainale teine kolmandik marjadest. Ja nende peale viimane osa tainast.
Kõige peale laota viimane kolmandik marjadest. Neid võib õrnalt poolest saadik tainasse vajutada.
Küpseta 180 kraadi juures 45-50 minutit, kuni keeks on helepruun ja puutikku keskele torgates tuleb see sealt puhtana välja.
Lase 10-15 minutit vormis jahtuda, siis tõsta küpsetuspaberi abil välja.
Kaunista marjade ja tuhksuhkruga.

10 kommentaari:

Ragne ütles ...

Ma olen heade ja lihtsate keekside sõltlane.... just täpselt taoliste nagu sinu postitus - ei miskit uhkeldamist, lihtsalt maitsev keekd:)

Just tunnike tagasi võtsin kätte ja korjasin kõik suvila sõstrapõõsad tühjaks (kõik all, ma mõtlen 4 põõsast:), nüüd käib jagamine kuhu, kui palju punasõstraid kulub:)

Koopatibi ütles ...

Ma tahan ka nüüd keeksi! Lähen tikreid korjama...

Köögikata ütles ...

Ohh, tänud heade nippide eest! Ma ikka tegin põhjalikku joonestus- ja voltimistööd oma küpsetuspaberiga...

Merit ütles ...

Ma hapusid marju küll eriti ei armasta, aga pilt on ilmekaunis ja isuäratav. Kujutan ette kui hästi mustikate ja väikese sidrunikoorega mekiks!

Anonüümne ütles ...

Väga-väga maitsev keeks tuli. Kindlasti läheb kordamisele.

Anonüümne ütles ...

Väga hea keeks tuli, aga millegipärast vajusid marjad kõik põhja:) Ei tea mis mul küll valesti läks?

Mari-Liis ütles ...

hmm, ei tea ausalt öeldes. kas ladusid ikka kihiti taina ja marjad? Kui olen nii marjakeeksi teinud, et marjad otse tainasse seganud, siis olen neid enne kergelt jahus veeretanud, et põhja ei vajuks. Aga selle keeksi puhul ma küll ei marjade juures jahuga ei mässanud ja ei vajunud alla, nagu pildiltki näed. Nii et ma tõesti ei tea. Aga hea, et maitses vähemalt! Ja marju ju veel on, ehk viitsid uuesti proovida:)

Anonüümne ütles ...

Milline üllatav ja meeldiv idee !!! Nii lihtne, et lausa uskumatu. Hakkan homme kohe tegema, marju veel on.
Mari

Liis ütles ...

Väga hea keeks, lihtne teha. Kindlasti läheb kordamisele :)

Mari-Liis Ilover ütles ...

Liis - rõõm kuulda, et meeldis!