26. september 2011

Lambaliha tagine [tad'ži:n] berberi stiilis

lamb tagine

Kristeli paaripäeva tagune postitus tuletas meelde, et mul on jäänud siia üles tähendamata üks mõnus tagine retsept. See on üsna vabalt tõlgendatuna pärit Könemanni kirjastuse "Morocco" raamatust.
Kui sagedasti tehakse tagine vormis selliseid paksemas vürtsikas kastmes, pikalt vaiksel tulel haudunud toite, siis see on kergem ja kuivem. Maitsed ei ole kastmes, vaid imbunud kõik lihasse ja köögiviljadesse. Ega pead ju nüüd ei tea anda, kas berberi stiil ongi selline või ei, aga kui raamat ütleb, et berberi moodi, las ta siis olla.

Selle valge tagine poti tõin ma kevadel Brüsselist. Käekotti pakituna. Et tegu oli paaripäevase töise reisiga, siis olin end varustanud vaid hädapärasega, et vähem tassida oleks. Aga no näed, Brüsseli köögitarvete poodidel olid minuga omad plaanid...Igaljuhul ära tassitud ta sai ja kasutuses on ka, nüüd sügisel ja talvel jälle sagedamini.

lamb tagine

coriander
Tarvis läheb:

1 kg lambaliha
3 kartulit
2 porgandit
1 väike roheline suvikõrvits (jätsin välja, kuna hetkel on kerge suvikõrvitsa OD)
1 sibul
oliiviõli
1 sl ras el hanout maitseainet
1 kaneelipulk
1 sl paprikapulbrit
1 tl soola
1,5 tl musta purustatud pipart
sorts vett
2 tomatit
140 g rohelisi oliive
3 sl mandlilaaste
värsket koriandrit
sidruni- või laimihoidist




Eemalda lihalt üleliigne rasv, tükelda. Puhasta ja tükelda kartulid, porgandid ja suvikõrvits. Viiluta sibul. Pruunista lihatükid pannil oliiviõlis. Tõsta tagine sisse. Lisa köögiviljad, kaneelipulk, ras el hanout, paprika, sool ja pipar. Lisa umbes pool klaasi vett. Hauta 180 kraadi juures 1 tund.
Tõsta tagine ahjust. Viiluta tomat, lisa hautisesse koos oliivide suurema osa koriandriga. Jäta osa koriandrit valmis toidule peale raputamiseks. Sega läbi ja hauta veel 10-15 minutit.
Serveeri toitu hautamisnõust, raputa peale veel kergelt röstitud mandlilaaste ja värsket koriandrit.
I-le paneb täpi vürtsikas sidruni- või laimihoidis, mida saab näiteks M&S-st.
Ja ras el hanout... Mina olen selle eest tänu võlgu Liinale. Kui keegi teab, kus Eestis müügil, andku aga lahkesti teada.

lamb tagine


2 kommentaari:

tiguteek ütles ...

Raz el hanut- 1 kg saab tellida firmast Sucré-Salé ja maksab 7.53.

Kui sa novembrini kannatad kui ma jälle Prantsusmaalt tellima asju hakkan, siis võid minu kaudu seda saada :)

Mari-Liis ütles ...

Kristel, olen käpp.