13. september 2011

Tosca kook pohladega

Tosca kook pohladega/Tosca cake with lingonberries

Kui keegi nüüd märkas ja mõtleb, et mis pagana pärast see hapukurgipurk seal ülal vasakul nurgas on, siis selgitus. Käisime mõned päevad taga oma küla Naisteseltsiga Kostivere Mõisapäeval. Seal toimus ka sügiseste metsa- ja aiasaaduste ja nendest tehtud hoidiste, kookide jms laat. Kook, st koogid saidki küpsetatud selleks sündmuseks ja fotod on tehtud meie ühise väljapaneku letil.

Koogi retsept on Aeti blogist. Aet võttis aluseks Pille klassikalise Tosca koogi retsepti ja lisas sellele pohli. Muutsin sellevõrra, et piima on veidi vähem kui algretseptis (pohladest tuleb ka niiskust) ja pohlad veeretasin enne koogisse lisamist jahus, siis ei vaju nad kindlasti põhja.
Muutsin ka katte osas küpsetamistemperatuuri ja -aega, et ta liiga pruuniks ei läheks.

Kõigile sööjatele maitses. Ja kuidas saabki mitte maitseda krõbeda mandlikattega ning särtsu ja mahlakust andvate pohladega mõnus sügisene kook. Talvel saab kooki edukalt teha külmutatud pohladest.

Tosca kook pohladega/Tosca cake with lingonberries

Põhi:

3 muna
3 dl suhkrut
3 dl nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 dl piima
125 g võid
300 g pohli
paar sl nisujahu pohlade veeretamiseks

Kate:

75 g võid
100 g mandlilaaste
1,5 dl suhkrut
0,5 dl 10% rõõska koort
1 sl nisujahu

Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks.
Lisa nisujahuga segatud küpsetuspulber, piim ja sulatatud või. Sega õrnalt, aga hoolsalt ühtlaseks.
Veereta pohli väheses nisujahus ja sega taina hulka. 
Vala tainas 26 cm lahtikäivasse koogivormi, küpseta 200 kraadi juures 20 minutit. 
Koogipõhja küpsemise ajal valmista kate. Sulata potis või ja suhkur, lisa mandlilaastud, nisujahu ja koor. Võta kook ahjust, määri lusika või spaatliga peale kate.
Küpseta veel 10 minutit, kuni kate saab värvi ja on krõbe. 

Retsept on mugandatud blogidest "Aet köögis"ja "Nami-Nami: a food blog".

Ühtlasi edastan selle postitusega Aetile parimad õnnesoovid pere suurenemise puhul! Jaksu ja jõudu põnni kasvatamiseks!

2 kommentaari:

Aet ütles ...

Tänud õnnesoovide eest, Mari-Liis.
See kook on üks mu lemmikutest ja just pohladega! Ühel korral seda kooki tehes avastasin, et piima pole kodus ja ei lisanudki üldse piima. Pohlad jaotusid veel ühtlasemalt ja edaspidi olengi ilma piimata teinud.

Omenaminttu ütles ...

Ihana ohje! Pidän tosi paljon puolukoista. Puolukka ja toska sopivat hyvin yhteen.
Hyvää syksyä :)