12. oktoober 2011

Veel üks kõrvitsasupp, seekord porru ja muskaadiga

Kui õhtusöögilauas on 6 inimest, siis on vähemalt meie peres ilmvõimatu leida toit, mis maitseks neist igaühele. Kodurahu huvides olen katsunud olla igasuguste maitse-eelistuste suhtes väga aktsepteeriv ja on tavaline, et söögiajaks tuleb valmistada minimaalselt kaks toitu, et ikka kõik pirtspepud oma kõhud täis saaksid.
Aga vot sellest mina aru ei saa, kuidas saab mitte maitseda sügisene kõrvitsast tehtud püreesupp. Keeldun tegemast rohkem toite, kui see on söögiks planeeritud, sest nii lihtsalt ei saa olla, et selline supp ei meeldi:)
Kõrvitsasupi puhul on eriti tore see, et kombineerimis- ja maitsestamisvõimalusi on nii palju. Küüslauk, laim, ingver, tšilli, salvei, muskaat, petersell. Kartul, bataat, porgand, kaalikas, sibul jne, need kõik sobivad kõrvitsasuppi ja igakord on võimalik saada eri maitsega toit.
Seekordne variant on porru ja porgandiga, maitseks küüslauk, sidrun ja muskaat.

kõrvitsasupp

Tarvis läheb: 

2 sl õli
500 g puhastatud kõrvitsatükke
2 noaseljaga lamedaks vajutatud küüslauguküünt
1 tükeldatud porgand
2 viilutatud porrut (valge ja heleroheline osa)
u 6 dl kanapuljongit
poole sidruni mahl
0,5 dl kõrvitsaseemneõli
1 sl võid
soola, valget pipart
muskaatpähklit

Serveerimiseks:

värsket tüümiani
kuival kuumal pannil või ahjus röstitud kõrvitsaseemneid


kõrvitsasupp porruga

Kuumuta poti põhjas õli ja pane potti kõrvits, porgand, küüslauk ja porru. Sega nii, et kõik köögiviljad läheksid õliseks ja kuumuta umbes 5 minutit, vahepeal segades. Vala köögiviljadele niipalju puljongit, et see neid napilt kataks ja keeda umbes 20 minutit. Vala blenderisse või püreesta saumikseriga. Vala püree potti tagasi, kuumuta ja lisa soovi korral veel puljongit, nii et supp oleks just sellise paksusega nagu meldib.  
Sega hulka sidrunimahl, kõrvitsaseemneõli ja või. Maitsesta soola (kui vaja, oleneb puljongist), valge pipra ja riivitud muskaatpähkliga.
Serveerimisel puista peale röstitud kõrvitsaseemneid ja värske tüümiani lehekesi.

Kõrvits on super köögivili. Kui on väljas novembrikuine "Tiiu", siis lisan blogisse veel 5 väga maitsvat kõrvitsatoitu, mille retseptid hetkel saadaval vaid oktoobri ajakirjas. 

1 kommentaar:

Juc ütles ...

Näeb pagana isuäratav välja. Ma pole suurem kõrvitsasõber, aga kõrvitsa püreesupp vürtsidega on küll üks suurepärane roog. Meil ka muide tihti niimoodi, et kui õhtusöögiks on midagi täiesti uut, siis tuleb ühele väiksele sellile mingi teine roog ka valmistada. Näiteks makaroni-piimasupp :).