16. november 2011

Adžapsandali ehk pommuhautis Gruusia moodi

See roog läheb samasse "patta", kus ka Prantsuse ratatouille ja Itaalia caponata. Kreekas ja Araabimaades tehakse samuti palju taolisi pommuhautisi. Adžapsandalis (lahe nimi, onju!) on lisaks sees kartuleid ja ürtidest huvitav kooslus till-koriander-petersell-basiilik. Väga mõnus toit! Sobib söömiseks soojalt, mulle melldib kõige rohkem toatemperatuuril.

Adžapsandali ehk vürtsikas pommuhautis/spicy aubergine stew

2 kuni 3 pommut e baklažaani (umbes 1 kg)
2 suurt kartulit
2 sl õli
1 keskmise suurusega sibulat
1 rohelist paprikat
4 kuni 5 küüslauguküünt
500 g tomatipüreed (nn passata)
1 tl soola
1 tl suhkrut
3 sl hakitud värsket tilli
3 sl hakitud värsket koriandrit
3 sl hakitud värsket peterselli
3 sl hakitud värsket basiilikut
1 tl paprikapulbrit
0.5 tl Cayenne'i pipart
purustatud musta pipart

Tee pommule kahvliga mõned augud sisse. Pane ahjupannile ning küpseta 200-kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni pommu on pehme. Lase jahtuda, siis koori ning lõika pommu suurteks kuubikuteks.
Koori samal ajal kartulid ning keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Lase jahtuda, siis lõika suurteks kuubikuteks.
Kuumuta potis õli, lisa sibul ja paprikakuubikud ning hauta umbes 7-8 minuti, kuni sibul hakkab pehmenema.
Lisa küüslauk ning kuumuta veel paar minutit.
Lisa tomatipüree, maitsesta soola-suhkruga. Kuumuta umbes 10 minutit, kuni tomatikaste pakseneb veidi.
Lisa roale pommu- ja kartulikuubikud, seejärel hakitud maitseroheline, paprikapulber, Cayenne’i ja must pipar. Sega läbi ja lase veel 5 minutit haududa.

Retsept ilmus ajakirjas Tiiu, oktoober 2011
Allikas: Nami-Nami

Kommentaare ei ole: