16. november 2011

Gruusia peedisalat ehk charklis mhali. Küüslaugu, ürtide ja Kreeka pähklitega.

Sõna “mhali” tähistab gruusia köögis köögiviljapüreed, mille maitset täiendavad Kreeka pähklid ja eri ürdid. Mhalit võib teha spinatist, peedilehtedest, rediselehtedest, peedist nagu siinne versioon ja muudest köögiviljadest. Hea mhali saladus pidavat grusiinide järgi olema korralikus käsitsi valmistamises. Mhali peab olema hapukas, ent kindlasti mitte äädikane, nii et timmi maitset ettevaatlikult!

Charklis mhali ehk peedisalat küüslaugu ja Kreeka pähklitega

500 g peeti
100 g Kreeka pähkleid
3 kuni 4 küüslauguküünt
1 tl soola
1 dl hakitud värsket peterselli
1 dl hakitud värsket koriandrit
purustatud musta pipart
0,5 tl kuivatatud aed-piparrohtu
0,5 tl jahvatatud koriandriseemneid
2 kuni 3 tl valget veiniäädikat või õunaäädikat

Kui kasutad tooreid peete, siis keera pestud peedid fooliumisse ja küpseta 180-kraadises ahjus 1-1,5 tundi, kuni peedid on küpsed. Lase jahtuda, siis koori ja riivi peenelt.
Aga võid kasutada ka keedetud peeti. Siis lihtsalt riivi need.
Samal ajal pane Kreeka pähklid, küüslauguküüned ja sool uhmrisse ning tambi ühtlaseks pastaks (mõni väiksem tükk võib sisse jääda). Lisa hakitud koriander ja petersell ning uhmerda veel veidi.
Sega kausis riivitud peedid, küüslaugu-pähkli-ürdipasta ja ülejäänud ained. Äädikat lisa hästi ettevaatlikult. Äädika kogus sõltub peetide magususest.
Tõsta kaussi, lase 2 tundi jahedas maitsestuda.
Serveeri toatemperatuuril, garneeri ürtidega.

Retsept ilmus ajakirjas Tiiu, oktoober 2011
Allikas: Nami-Nami

Kommentaare ei ole: