16. november 2011

Hatšapuri

Hatšapuri.... superpirukas! Gruusias kuulub see kohustusliku osana nii argipäeva- kui pidulauale. Seda tehakse seal matsonist, mis on väga sarnane jogurtiga. Selle asendamiseks sobib meil hästi 20%-line hapukoor. Hatšapurit tehakse mõnel pool ka pärmitainast.
Hatšapuri suurde perre kuuluvad ka lobiani (täidiseks purustatud punased oad), kartopliani (kartulitäidisega), pkhlovani (kapsaga) ja kubdari (vürtsika hakklihaga). Oa- ja hakklihaga hatšapurisid teeb ka Georgia Pagar. Loodan väga, et nende lett jääb uuenenud Sadama turule ikka alles.

hatšapuri/khachapuri

Tainas:

250 g hapukoort
150 g sulatatud ja jahtunud võid
1 kergelt lahtiklopitud muna
350 g e umbes 6 dl nisujahu
noaotsatäis soola
0,5 tl söögisoodat

Täidis:

250 g jämedalt riivitud Suluguni juustu
1 muna
2 sl hapukoort
2 hakitud küüslauguküünt

muna määrimiseks

Sega hapukoor sulatatud võiga. Klopi juurde muna, siis lisa soola ja soodaga segatud jahu. Sõtku tainas läbi, pead saama üsna pehme taina.
Jaota tainas kaheks võrdse suurusega (ümaraks) tainalatakaks.
Riivi juust jämedalt, sega klopitud muna ja küüslauguga segatud hapukoorega. Pane täidis ühe tainalataka peale ja kata teise tainalatakaga. Määri servad munaga ning suru tainaservad kõvasti kinni. Torka kahvliga pealmisele tainalatakale mõni riburida auke.
Määri pealt munaga ja küpseta hatšapuri 220-kraadises ahjus kuldseks.

NB! Kui Suluguni ei ole,  võib asendada näiteks halloumi või brõnsaga või muu sõreda valge kõvemat tüüpi juustuga.

Retsept ilmus ajakirjas Tiiu, oktoober 2011
Allikas: Nami-Nami

Kommentaare ei ole: