1. november 2011

Kõrvitsa-läätsesalat feta juustuga

kõrvitsasalat läätsede ja fetaga/pumpkin salad with lentils and feta

Kui fetat poleks, sobiks see salat igati veganite päeva tähistamiseks. Vot just täna, 1. novembril, selline päev ongi!
Mis imeloom see vegan üldse siis on? Vegan on taimetoitlane, kes ei söö peale liha ka mune, piimatooteid ega mett. Vegani toidulauale kuuluvad hoopis köögiviljad, puuviljad ning marjad, pähklid, oad, herned, seened ning teraviljad ja muu ainult taimset päritolu toit.
Veganiks olemise põhjused on tavaliselt eetilised, usulised, keskkonnaalased või tervislikud. Minul enda tõekspidamiste ega tervisliku seisukorra juures ei ole ühtegi põhjust, et vegan olla. Ja kuidas saabki vegan olla inimene, kellel lähevad põlved nõrgaks ainuksi turuletis kauni lihatüki nägemisest.
Aga maitsvate köögiviljade ja muud taimset päritolu toiduainete vastu ei ole mul ka absoluutselt mitte midagi. Ja ammugi mitte veganite või ükskõik milliste eritoiduliste kodanike vastu.
Ja põhjuse söömiseks leiab ju alati, olgu see siis kasvõi veganite päev! Järgnev salat, nagu juba öeldud, pole vegan-toit, sest juust on piimatoode. Aga sügisene ja oma lihavabadusele vaatamata toitev on ta küll, maitsev ja tervislik pealekauba.

Tarvis läheb:

3 õhemat kõrvitsaviilu
1-2 sl oliiviõli
1 dl pruune läätsesid
3 dl vett
paar suurt peotäit (beebi)spinatilehti
100 g tükkideks murendatud feta juustu
soola, pipart

Salatikaste:

3 sl oliiviõli
1 sl valge veini äädikat
näpuotsaga soola
musta pipart
1 tl suhkrusiirupit või suhkrut
1 tl paprikapulbrit

Koori kõrvitsaviilud ja lõika väiksemateks tükkideks. Laota ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli ja maitsesta soola ning pipraga. Küpseta 200 kraadi juures 20 kuni 25 minutit, kuni kõrvitsatükid on pehmed, aga ei lagune veel. Röstimise ajal keera kõrvitsatükke üks kord ümber. Jahuta.
Samal ajal valmista ette läätsed. Pese need sõelal. Vala keevasse vähese soolaga maitsestatud vette, keeda 20 minutit. Nõruta ja loputa külma veega. Nõruta taas ja jahuta täielikult. NB! Ära sega läätsesid keemise ajal ega loputades, nii ei lähe need pudruks.
Salatikastmeks pane kõik koostisained kaanega purki ja raputa hoogsalt, kuni need on omavahel korralikult segunenud.
Aseta spinatilehed suurde madalasse salatikaussi ja sega poole koguse salatikastmega. Laota spinatile jahtunud röstitud kõrvitsatükid, läätsed ja feta juust. Kõige peale nirista ülejäänud salatikaste.

Retsept ilmus ka ajakirjas "Tiiu", oktoober 2011.

Kommentaare ei ole: