21. november 2011

Piparkoogipõhjal toorjuustukook pohlakattega

first snow

Täna hommikul oli tuul terrassi äärde keerutanud õhukesed lumetriibud. Ilmselt sellest inspireerituna tiris mu tütar panipaigast välja kastid jõuluvidinatega, mille ma küll liigvaraste pääsukestena lasksin tal nurina saatel tagasi kokku pakkida. Küll jõuab! 
Samas, ega ma ise targem pole. Nädalavahetusel valmis kook, kus esindatud nii piparkoogid kui pohlad. 
Tegelikult tuli kooki teha olude sunnil, sest mul oli kodus juba paar nädalat tagasi tehtud piparkoogitainaste testist (tulemused detsembri Tiius) jäänud veel mõned piparkoogid, mis ei toimetuseperele ega ka minu oma perele enam sisse ei mahtunud. Toorjuustukoogi põhjaks sobisid nad aga suurepäraselt!
Demerara suhkur ja linnasesiirup andsid täidisele ekstra hea karamellise maitse.

piparkoogipõhjal toorjuustukook pohlakattega/cheesecake with gingerbread and lingonberries

Põhi:
140 g piparkooke
75 g võid

Täidis:
400 g maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort (20%)
3 muna
100 g demerara suhkrut
1 sl linnasesiirupit (Dansukkeri leivasiirup)
1 sl tärklist

Kate:
3 dl vedelamat pohlamoosi
1,5 želatiinilehte

Sulata või. Purusta piparkoogid peeneks puruks ja sega sulavõiga. Suru segu tiheda kihina vormi põhja.
piparkoogipõhjal toorjuustukook pohlakattega/cheesecake with gingerbread and lingonberries
Täidise jaoks sega omavahel toasoojad toorjuust, hapukoor ja lahtiklopitud munad. Lisa suhkur, linnasesiirup ja tärklis, sega läbi.
Küpseta kooki 160 kraadi juures umbes 50 minutit - 1 tund. Valmis kook peaks keskelt veel veidi võdisema, aga kui täidis ikka täitsa loksub (ebatõenäoline peale 1 tundi!), küpseta veel 10 minutit.
Lase koogil praokil uksega ahjus pool tundi seista, tõsta välja ja jahuta vormi sees täielikult.
Katte jaoks leota želatiinilehti külmas vees 5 minutit. Soojenda potis moos, lisa leotatud ja kuivemaks pigistatud želatiinilehed. Sega hoolsalt, et želatiin täielikult kuumas moosis lahustuks. Jahuta leigeks.

Kui kook on jahtudes vormi servadest lahti löönud, vajuta kergelt kätega peale, et pealmine osa oleks ilusti äärte vastas. Muidu lihtsalt voolab vedel kate koogi ja vormi vahele. Vala kate koogile, tõsta külma ja lase paar tundi tarretuda.

Kui miskipärast želatiin ei ole vastuvõetav (taimetoitlased või lihtsalt ei meeldi tarretised või ei viitsi teha katet), siis võib vabalt serveerida kooki lihtsalt pohlamoosi veidi peale niristades.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Millist tärklist sa kasutad - kas kartuli- või maisitärklist. Ehk oskad ka öelda, kas neil on tervislikkuse seisukohast ka mingit erinevust?

Köögikata ütles ...

Njämm, nüüd ajasid küll meeletu isu peale! :)

Anonüümne ütles ...

Tahan seda kooki teha, aga millise diameetriga vormi tuleks kasutada?

Mari-Liis ütles ...

Oi, see jäi märkimata, hea, et küsisid:) Tegin 20 cm vormis. Head küpsetamist!