28. juuni 2011

Kitsejuustupirukas tomati ja tüümianiga

kitsejuustupirukas tomati ja tüümianiga/goat cheese tart with tomatoes and thyme

... või tomatipirukas tüümiani ja kitsejuustuga või tüümiani-kitsejuustupirukas tomatiga või lehttainapirukas tomati, kitsejuustu ja tüümianiga jne jne. Alati on üks tegu nimetamisega. Tahaks ju kohe pealkirjas kõik välja laduda, millest toit koosneb, eriti kui kõigil neil koostisosadel on oluline roll lõplikus maitses. Õnn, et ma ei tee just sageli, kui üldse, roogasid, milles palju rohkem kui 3 põhilist maitseandjat. Muidu näeks siinne blogi välja nagu mõningate söögikohtade viierealiste toitude nimetustega menüü.

Aga pirukast: kui tomat on juba täitsa tegija (allpool pildil on Intsu talu suured ja turult pärit pisikesed ülimagusad välismaised) ja tüümian parimas kasvueas, siis ei hirmuta mind ka soojad ilmad: ikka läheb kitsejuust seltsi, õhuke krõbe põhi alla ja pirukas ahju!

kitsejuustupirukas tomati ja tüümianiga/goat cheese tart with tomatoes and thyme

Tarvis läheb:

250 g leht- või pärmi-lehttainast
110 g (1 pakk) pehmet kitsejuustu (n. Soignon)
2 muna
1 dl hapukoort
1 tl soola
2 sl tüümianilehti
1 küüslauguküüs (soovi korral)
1 suur tomat või siis paar väiksemat või hoopis pisikesi kirsstomateid poolekslõigatult

kaunistamiseks tüümianioksi, pealejahvatamiseks musta pipart

Rulli tainas (kui oli sügavkülmast, siis ikka sulanult) õhukeseks. Vooderda 20 cm-ne vorm tainaga, nii et moodustuksid ka servad. Jälgi, et põhja ei jääks auke ega pragusid.

tomatoesSega omavahel kitsejuust, lahtiklopitud munad (soovi korral võib lahtiklopitud munadest eraldada teelusikatäie ja sellega enne ahjupistmist piruka ääred üle pintseldada, jääb kuldsem!), hapukoor, sool, tüümianilehed ja purustatud küüslauguküüs, kui viimast kasutad.
Viiluta tomat õhukesteks viiludeks või poolita kirsstomatid ja lao need täidisele.
Küpseta eelkuumutatud ahjus 220 kraadi juures 10 minutit ja edasi 200 kraadi juures 15-20 minutit.

Ahjust võttes lase sutsuke jahtuda, jahvata peale mõned keerud musta pipart ja kaunista tüümianioksakestega.

kitsejuustupirukas tomati ja tüümianiga/goat cheese tart with tomatoes and thyme

... ja peale vaba käega salatilehtede laialipuistamist lahkub võtteplatsilt noor toidustilist, et jätkata liivakoogi ja mulla-murusupiga:)

toidustilist on oma töö teinud/food stylist has finished his job:)

21. juuni 2011

Vahuveinitarretis marjadega

vahuveinitarretis marjadega/sparkling wine jelly with berries

Mis juhtus? Kuhu suvi kadus?
Täna on ikka eriti hull lugu, sest plaanis oli muruniitmine ja lillepeenarde korrastamine. Mida sa niidad ja rohid ja sätid, kui iga poole tunni tagant tuleb uus sahmakas vihma? Vähe sellest, välgutab ja müristab ka veel! Kõik kodumasinad on igaks juhuks seinast välja võetud, nii et süüa teha ega midagi head küpsetada  ka ei saa. Teleka ja raadioga sama lugu.
Positiivne kogu selle koleduse juures on see, et saan nüüd mahti lisada blogisse ühe mõnusa suvise magustoidu retsepti.
Vahuveinitarretis marjadega on täiesti suvine, pidulik ja kergelt joovastav mullikestega magustoit. Et praegu on kodumaistest marjadest valminud vaid maasikad, võtsin ülejäänud marjad sügavkülmast (jah, ma ei ole ikka veel seda uueks hoidistamishooajaks tühjendada suutnud). Sellest ka vaarikate ja mustikate kohmetanud olek järgmisel pildil. Mõne aja pärast, kui marjahooaeg on täies hoos ja valminud on nii sõstrad, mustikad kui vaarikad, on sellist tarretist muidugi eriti mõnus teha.
Et kuumtöötlemist ei toimu, on tarretises säilinud parasjagu alkoholi. Et lapsed kurvalt suurte tarretiselimpsimist pealt ei peaks vaatama, tee neile eraldi portsud, kasutades mõnda limonaadi, näiteks Sprite'i või Kellukest. Ja alati on ju võimalus öelda, et see magustoit on alkoholiga ja teie, sõbrakesed,  sööte hoopis...jäätist! Usun, et nad on rahul:)

Tarvis läheb:

u 450 g suvemarju: maasikaid, mustikaid, vaarikaid, sõstraid (võib ka külmutatult, sulatada pole sel juhul vaja)
500 ml külma magusat vahuveini
20 g želatiini
1 dl külma vett
soovi korral paar sl suhkrut

vahuveinitarretis marjadega/sparkling wine jelly with berries(making)

Tükelda suuremad maasikad, teised marjad võivad jääda terveks.
Jaga marjad tarretisevormidesse, selleks sobivad hästi kausikesed või kasvõi väikesed kohvitassid.
Sega želatiin kuumustkannatavas nõus külma veega.
Paisuta 5 minutit.
Kuumuta segades želatiini täieliku lahustumiseni, ära keema lase.
Jahuta želatiinisegu aeg-ajalt segades umbes 15 minutit.
Soovi korral lisa segule paar sl suhkrut. Muide, tegu ei ole eriti magusa magustoiduga, sest ükskõik kui magus vahuvein ka poleks, on ikkagi tunda veidi veini hapukust. Ka marjad pole ju üdini magusad. Mulle see hapukus just meeldibki, aga see on puhtalt maitse asi, nii et kui keegi soovib magusamat tarretist, siis on vaba voli suhkruga kaasa aidata.
Vala sulanud želatiin ühtlase nirena külma vahuveini hulka, viimast õrnalt, aga pidevalt segades.
Vala vahuveini-želatiinisegu marjadele.
Lase külmkapis vähemalt 4 tundi tarretuda.
Tarretise vormist kergemalt kättesaamiseks aita külgedelt veidi noaga kaasa või kasta vorm hetkeks kuuma vette.
Vahukoore sõbrad võivad magustoitu serveerida tupsukese vahukoorega.

Kes on harjunud toimetama želatiinilehtedega, siis neid tuleks võtta 5 tk. 
Leota lehti väheses külmas vees 5-10 minutit ja seejärel pigista kuivaks. 
Kuumuta u 1,5 dl vahuveini ja sulata selles želatiinilehed. 
Jahuta segu veidi ja sega külma vahuveini hulka. Muus osas tarretise valmistamine sama kui pulbriga.

vahuveinitarretis marjadega/sparkling wine jelly with berries

Ja juba piilubki päike tuppa! Tegelikult ei ole ju põhjust ilma pärast viriseda: taimed on kastetud ja õues on vihmast hoolimata üsna soe. Ja pealegi, on ju alles kevad!  Suvi algab täna kell 20.16. Selle puhul võiks ju ühe kihiseva marjatarretise endale lubada küll:)

Ilusat, sooja, päikeselist ja maitsvat suve kõigile! Nautigem seda lühikest aega aastast, kus meil on võimalik kogu söögilaud katta ainult kodumaise värske kraamiga.

Mu retsept ilmus ka Eesti Päevalehe vahel olevas Veinilehes koos artikliga alkoholi kasutamisest toiduvalmistamisel (17. juuni 2011)

15. juuni 2011

Isetehtud jäätee

jäätee/iced tea

Ei-ei, juttu ei tule sellest, kuidas koduste vahenditega mandri ja saarte vahelist liiklust korraldada. Vaatamata teema põnevusele ollakse siin blogis ikka hooajalised!
Suvi on oma parimat poolt juba näidanud, loodetavasti praegune vihmane ja jahe periood on vaid kerge kosutav hingetõmbepaus, et nii meie kui loodus jaksaksime taas kuumust nautida.
Aga nii nagu loodusele, kulub ka meile suvel jahutav värskus ära.

Kui vikipeediat uskuda, siis olla jäätee populaarsus alguse saanud 1904. aastal USA-s, St. Louis'is (tervitused, Kaisa-Leena!) maailmanäitusel, kus keegi teekasvataja, keerulise nimega härra Inglismaalt, tutvustas seni rohelise teega harjunud ameeriklastele musta india India teed. Härra õnnetuseks sattus maailmanäitus samale ajale kuumalainega ja mitte keegi ei soovinud teed proovida. Teekasvataja ei jätnud jonni: jahutas tee, lisas sellele jääkuubikuid ja pakkus seda hoopis karastusjoogina. Heureka!

Teetõmmise võib teha kuivatatud erinevat sorti teedest. Mina läksin kõige lihtsama vastupanu teed ja kasutasin lihtlabaseid musta tee pakikesi. Kui soe teetõmmis on valmis, siis tuleb sellele lisada külma vett. See samm pidavat aitama kaasa sellele, et tee ei hägustuks ja et ei tekiks valmis jooki "õliseid" laike (ei oska paremini end väljendada, aga teate ju küll, millest ma räägin). Ja teiseks, nii jahtub jook kiiremini.

jäätee tegemine/making iced tea
Tarvis läheb:

2 l vett (1 l kuuma, 1 l külma), 3 musta tee kotikest, 3-4 (pipar)mündioksa, 1,5 dl suhkrut, poole sidruni mahl, lisaks veel (pipar)mündioksi ja sidrunilõike

Pane kannu teepakid, mõni mündioks ja suhkur.
Vala peale 1 l jagu kuuma vett ja lase seista 15 minutit. Sellest staadiumist on tehtud kõrvalolev pilt. Sega korra kergelt, et suhkur lahustuks.
Lisa tõmmisesse poole sidruni mahl ja 1 l külma vett, sega läbi.
Vala sõela ja lehtrit kasutades pudeli(te)sse ja lase külmkapis täiesti külmaks minna.
Serveeri jääkuubikute, sidrunilõikude ja värske mündiga.


jäätee/iced tea

Edit 19. juuli 2011: osalen selle postitusega Nami-Nami kooskokkamises "Suvised värskendavad joogid".

10. juuni 2011

Hooaja lõpetuseks: rabarbrikook kondenspiima ja beseekattega

rabarber!/rhubarb!

Kõigepealt sai lund kraabitud: kusagil siin peaks see rabarber peidus olema. Paar nädalat hiljem peenra ääres rõõmust peaaegu et minestatud, kui esimene nupsuke mulla seest paistma hakkas. Võrsuvaid varsi sai paitatud ja kiidetud kiire kasvamise eest, nende eest saladusse jättes (solvuvad veel muidu), et esimene rabarbrikook valmis kannatamatu rabarbrisõbra köögis ikkagi välismaisest kraamist.

Nüüd on tehtud kooke, kisselli, jäätist, tšatnit ja muud rabarbrist nii palju, et isu on selleks korraks täis ja marjaootus juba hinges. Peenrale veel jäänud varred lähevad tükeldatult sügavkülma, et talvises tardumuses meelde tuletada: olemas on ka kevad, suvi, tärkamine ja rohelus.

Selle hooaja absoluutne lemmik on aga siin: muredal põhjal magusa kondenspiima ja hapu rabarbri kreemine kooslus, mille peal veel õhuline besee. Kook oli nii hea, et nüüd siin selle postituse algust üle lugedes mõtlen, et võib olla ikkagi veel on veidi vara päriselt otsi kokku tõmmata...:)

rabarbri-beseekook/rhubarb and meringue cake

Olen varem mitmel korral teinud nii kondenspiima-toorjuustu rabarbrikooki , kui lihtsalt beseekattega rabarbrikooki ja besee-rabarbrikorvikesi, mis kõik on ka väga mõnusad. Nüüd jäi silma üks kook Tuuli juurest: rabarber, kondenspiim ja besee koos tundusid olevat eriti eriti uhke ja ahvatlev kooslus. 
Muutsin enda jaoks päris korralikult: põhi tuletab meelde kohupiima-plaadikoogi oma, selline pehme ja mure üheaegselt. Beseekiht ei ole kuigi paks, seetõttu jõuab küpsemise ajal muutuda veidi krõbedaks, mis on kreemise täidisega mõnusalt kontrastis. Küpsetasin koogi plaadil, mis on pool tavalise ahjuplaadi suurusest. 

Tarvis läheb:

Põhi

150 g võid
1,5 dl suhkrut
noaotsaga soola
1 muna
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis

3 munakollast 
400 g magusat kondenspiima
1 dl hapukoort
350-400 g tükeldatud rabarbrit

Beseekate

3 munavalget
1, 5 dl suhkrut


Põhja jaoks hõõru toasoe pehme või suhkruga heledaks kreemiks. Lisa sool, muna ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Küpsetuspaber lõika sellise suurusega, et plaadile asetades moodustuksid sellest plaadile umbes 3 cm kõrgused ääred, siis mahub kook ilusti sinna sisse ja midagi ei valgu küpsetades üle ääre.
Küpseta põhja 200-kraadises kuumuses 10 minutit, tõsta ahjust välja ja alanda ahju kuumus 180 kraadini.

Täidise jaoks klopi lahti munakollased, sega hoolikalt kondenspiima ja hapukoorega. Lõpuks lisa rabarbritükid, sega. Vala eelküpsetatud põhjale ja küpseta kooki 180-kraadises ahjus 30 minutit. Tõsta ahjust ja valmista beseekate.

Beseekatte jaoks vahusta munavalged suhkruga hästi tugevaks vahuks. Suhkur lisa vahustamise ajal kolmes jaos. Määri koogile. Küpseta veel 180 kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuni pind hakkab võtma kuldset tooni.

Lase koogil jahtuda, lõika märjaks kastetud noaga (ei lõhu beseed) tükkideks. 

Kõik blogis leiduvad  rabarbritoidud on ritta pandud siia.

4. juuni 2011

Rabarbri-mascarponejäätis

rabarbri-mascarpone jäätis/rhubarb and mascarpone ice cream

Lõpuks on lastel kool läbi ja oleme end mõnusasti maal sisse seadnud. Ilm näitab ennast ka juba täitsa suvise poole pealt. Aastatagust jäätisemasina ostu ei ole ma hetkeks ka kahetsenud, ta on meil ikka väga sageli käigus ja suvel täiesti asendamatu. Seekordne jäätis on rabarbrist ja mascarponest. Kreemjas mascarpone asendab suurepäraselt tavapärast munakollastest tehtud jäätisepõhja. See, et tegu on ikkagi juustuga, annab jäätisele eriti mõnusa touch'i. Krõbe rukkileiva puru sobib selle jäätise peale nagu valatult.
Jäätise värvis pole küll paraku rabarbrit aimata, maitses aga täiesti korralikult.
Kõige parem on see jäätis veidi pehmena, seega võta karp sügavkülmast vähemalt pool tundi enne serveerimist välja sulama.

rabarbri-mascarpone jäätis karamelliseeritud rukkileivapuruga/rhubarb and mascarpone ice cream with caramelized rye bread crumble on top

Tarvis läheb:

Rabarbrisiirupiks:

250 g puhastatud ja tükeldatud rabarbrit (u 5 keskmist vart)
200 g suhkrut
200 ml vett

Lisaks:

500 g mascarponet
400 ml 35%-list koort
2 sl Grand Marnier'd või Cointreau'd
1 dl suhkrut

Pane potti rabarbritükid, suhkur ja vesi. Keeda 7-10 minutit. Püreesta. Jahuta täielikult, veel parem, kui on aega öö läbi külmkapis hoida.

Jäätisemasinaga:
Pane jäätisemasinasse mascarpone, koor (ei ole vaja vahustada), alkohol, suhkur ja rabarbrisiirup. Lase masinal jäätis valmis keerutada.

Jäätisemasinata:
Võta mascarpone varem külmkapist välja, et ta oleks toasoe. Vahusta koor suhkruga. Sega rabarbrisiirup mascarpone ja alkoholiga hoolikalt hästi ühtlaseks. Lõpuks sega hulka vahukoor. Pane segu karpi ja pista sügavkülma. Sega või vahusta iga poole-kolmveerand tunni tagant 3 korda. Seejärel lase lõplikult külmuda.


Karamelliseeritud rukkileiva puru:

3 viilu musta rukkileiba
2 sl demerara suhkrut
2 sl võid

Riivi leib. Kuumuta pannil või. Pane pannile leib ja suhkur. Kuumuta vahepeal segades, kuni suhkur veidi sulab (demerara ei sulagi täielikult) ja leib on krõbe. Selleks kulub umbes 10 minutit. Vala puru köögipaberile. Seal puru jahtub, kõveneb ja samas eraldub paberisse liigne rasv.

Kui jäätis on valmis, tõmba serveerimiseks jäätisekulbiga sellest pallid ja raputa peale rukkileiva puru.


rabarbri-mascarponejäätis/rhubarb and mascarpone ice cream

Ja maasikad lubavad ka juba varsti-varsti magusaid punaseid marju nii peenras...

strawberry flowers in the garden

...kui metsas.

wild strawberries in the forest