18. august 2011

Õunapirukas, peaaegu Ameerika oma

                       õunapirukas/apple pie

Selle aasta esimene õunakook sai tehtud 1. augustil ja oli just seesama pirukas. No ei raatsi mina puu otsast mahakukkunud õunapunne kusagile kõdunema vedada või lihtsalt ära visata. Niipea kui rohumaitset enam pole ja natukenegi magusat mahlakust tunda, saab ju juba väga head kooki teha.
Õhuke tainakiht ja palju täidist, just selline peab üks hea õunapirukas olema! Ja Ameerika õunapirukas esindab just seda stiili. Ameeriklased teevad oma kuulsa koogi taina küll mitte ainult võist, vaid võist pooleks searasva või margariiniga, et ta jääks eriti krõbe. Searasva tainast krõbedaksmuutvat toimet olen ise ka kogenud nende kilupirukate juures. Margariini kohta ei oska midagi arvata, pole proovinud.
Ja ehkki mingit kindlat reeglit täidise maitsestamise osas pole, olen kohanud Ameerika retseptides üsna tugevaid kooslusi. Lisaks kaneelile kasutatakse muskaati, nelki, alkoholi jm. Võib teha ka hoopis vaniljemaitselise koogi, ehkki see pole kuigi tavapärane.
Klassikaline "American Apple Pie" on kaane all, see tähendab õunad on kahe tainaketta vahel, mis on omavahel küljelt kokku pigistatud. Hästi mõnus lugu täiusliku Ameerika õunapiruka otsingutest selgituste, retsepti ja ülipõhjaliku valmistamisjuhendi ning fotodega on siin.

Minu pirukas on lihtne, väheste koostisainetega ja valmistamine käkitegu (kui nii võib üldse öelda koogiküpsetamise kohta), aga tulemus oi kui maitsev!

apple pie (making)

Tarvis läheb:

100 g võid
2,5 dl nisujahu
2 sl suhkrut
noaotsaga soola
1 muna


1 kg õunu
1 tl sidrunimahla
2 dl suhkrut
1 tl kaneeli
2 sl maisitärklist

1 muna määrimiseks


Põhja jaoks sega omavahel jahu, sool ja suhkur. Tükelda või. Laota võitükid jahusegu peale ja haki noaga puruseks. Lisa purusegule lahtiklopitud muna, sega kiiresti ühtlaseks tainaks. Vajuta lamedaks pätsikeseks, mässi see toidukilesse ja hoia pool tunnikest külmkapis.

Taina puhkamise ajal tee täidis: eemalda õuntest südamikud, tükelda. Tumenemise vältimiseks piserda peale sidrunimahl, sega õrnalt läbi. Sega hulka ka suhkur, kaneel ja tärklis.

Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks ja tõsta tainarulli abil 26-28 cm pirukavormi. Üle ääre jääv tainas lõika ära. Vala õunad põhjale. Äralõigatud tainas rulli uuesti lahti ja lõika sellest ribad, millest põimi koogile kate.

Määri koogi ääred ja tainaribad lahtiklopitud munaga.

Küpseta 180 kraadi juures 40-45 minutit, kuni õunad on küpsed ning tainas krõbe ja kuldne. Lase enne söömist koogil veidi jahtuda ja taheneda.
Poolsoojalt vaniljejäätisega maitseb lihtsalt võrratult. Ja see lõhn!

apple pie

15. august 2011

Tomatibruschetta


tomatibruschetta/tomato bruschetta

Igal aastal külastavad meil maal lapsi nende sõbrad, kes jäävad kohe mitmeks päevaks. Eelmisel suvel oli meil teiste hulgas mu tütre sõbranna Tuti. Kui ta ema pärast kodus küsis, et noh, mis sulle siis kõige rohkem meeldis (lootes vastuseks kuulda "meri", "maasikad", "õuemängud", "telgis magamine" jne), kostis üllatusena vastuseks hoopis: "Tomatibruschettad!" Korralik lastetuba, ma ütlen. Selliseid lapsi võõrustada on puhas rõõm!

Tomatibruschettad (bruschetta on itaalia keeles mitmuses bruschetti,aga ma arvan, et bruschettad on eesti keeles öelda ok) on igasuvise tomatiuputuse kohustuslik komponent. Ega õigupoolest muul ajal kui tomatihooaeg neid polegi mõtet teha, sest nii väheste koostisainetega toidu superhea maitse tuleb just praegustest küpsetest kasvuhoonelõhnalistest tomatitest. Tomat+basiilik+küüslauk ja eksimine on välistatud!

6-7 bruschettat:

pool ciabattat
3-4 küpset tomatit
paar küüslauguküünt
basiilikulehti
oliiviõli
meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart

Viiluta ciabatta ja rösti viile kuumas ahjus või grillil mõned minutid, nii et pealispind muutub kuivaks ja krõbedaks. Nii on sai maitsvam, ei ima endasse tomativedelikku ega muutu liiga pehmeks. Samuti on krõbedat saiapinda küüslauguga lihtsam hõõruda.
Hõõru röstitud saiaviile korralikult ja tugevasti pooleks lõigatud küüslauguküüntega.
Haki tomatid väikesteks tükkideks. Pigista tomatimassi kergelt käte vahel või hoia 10 minutit sõelal, et liigne vedelik eralduks. Haki basiilikulehed ja sega nõrutatud või kuivemaks pigistatud tomatitega. Maitsesta segu tilga oliiviõli, soola ja pipraga. Laota saiadele tomati-basiilikukate. Piserda serveerimisel veel kergelt oliiviõliga ja jahvata peale värsket pipart. Taevalik.

14. august 2011

Tikri-kohupiima purukook

tikri-kohupiima purukook/crumble cake with gooseberries and curd cheese


Mul on üks tuttav tikripõõsas. Ta on muldvana ja elab Kesk-Eestis temast veel vanemas taluaias. Talus ei ela kedagi, tikripõõsa eest ei ole aastaid keegi hoolitsenud. Pehkinud ja kööbakile vajunud on ei tea millal, ei tea kelle poolt paigaldatud põõsatoestus. Teadmata midagi väetamisest ja põlvini naati kasvanud, kannab ta igal suvel saaki nagu hull. Marju on nii palju, et vanad sammaldunud oksad on nende all täiesti peidus. Maitse on neil parem kui ühelgi teisel tikrimarjal, mida proovinud olen. Neist jagub söömiseks, moosiks, koogiks.

Lihtsalt mõnus, kodune ja väga maitsev tikri-kohupiima purukook valmis just sellesama imelise ellujääja suurepärastest mesistest marjadest.

Puru:

400 g nisujahu
100 g suhkrut
näpuotsaga soola
200 g võid

Kohupiimatäidis:

400 g maitsestamata tavalist kohupiima
5 sl hapukoort
5 sl suhkrut
2 muna

tikreid, parasjagu:)

Sega suures kausis jahu suhkru ja vähekese soolaga.
Tükelda või kuubikuteks, sega jahusegusse.
Näpi sõrmede vahel puruseks.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
Laota plaadile 2/3 sõmerast segust, suru kergelt kokku.
Sega kohupiimatäidiseks kõik selleks vajaminevad ained.
Määri või vala põhjale kohupiimasegu.
Sellele laota ühe kihina tikrid, enam-vähem üksteise kõrval.
Raputa peale ülejäänud purusegu.
Küpseta 200 kraadises eelkuumutatud ahjus u 35 minutit, kuni kook on pealt kuldne.

Sellest kogusest jagub umbes poole suure ahjuplaaditäie suurusele koogile, nii et väiksem plaat kulub   marjaks ära. Kui on soov või vajadus teha suur plaaditäis, tuleb koguseid kahekordistada.

7. august 2011

Kukeseentega täidetud suvikõrvits

Suvikõrvitsale ei tule vastupidiselt kõrvitsale võistlusel "Kes kasvatab suurima?" osalemine kuidagipidi kasuks. Ehkki suvikõrvitsad on parimad noorte ja kepsakate-krõmpsuvatena, tuleb suurte lehtede alt mõnikord siiski välja ka sinna ununenud või siis ootamatult kiiresti paisunud suuremat sorti isend. Selline kõlbab väga hästi täitmiseks. Täitmiseks sobivad muidugi ka noorukesed, aga siis tuleks ka sisu täidise juures kindlasti ära kasutada.

kukeseenetäidisega suvikõrvits/filled zucchini

1 suurem või kaks väikest suvikõrvitsat
praadimiseks õli ja võid
200 g kukeseeni
100 g suitsusinki või peekonit
1 sibul
1 küüslaugu küüs
70-80 g riivitud juustu
värsket tüümiani
soola, pipart

Lõika suvikõrvits pikuti pooleks, õõnesta pehme sisu lusikaga välja, nii et tekiks paras lootsik, kuhu asetada hiljem täidis. Mina suurema suvikõrvitsa pehmet sisu täidise juures ei kasuta, ta saab hoopis uue võimaluse kasulik olla kompostihunnikus.
Kui tarvis, lõika kõrvitsapoolikud veel ristipidi pooleks.
Tükelda kukeseened ja sink, haki sibul ja küüslauk. Kuumuta pannil pooleks õli ja võid. Kuumuta sibul ja küüslauk selles läbipaistvaks. Lisa sink, prae läbi. Lisa kukeseened ja prae, kuni eraldunud vedelik on aurustunud. Maitsesta segu soola ja pipraga, lisa hulka tüümianilehti.
Lao suvikõrvitsalootsikud kergelt õlitatud ahjuvormi. Tõsta neisse kukeseenetäidis. Puista peale riivitud juust.

kukeseenetäidisega suvikõrvits enne ahjuminekut/filled zucchini going to oven

Küpseta 180 kraadi juures pool tundi. Serveerimisel lisa veel tüümiani.

1. august 2011

Uus-Meremaa spinat ehk ruutlehik ja üks väga maitsev salat sellest

uus-meremaa spinat e. ruutlehik/new-zealand spinach

DSC_0062Kui mu armsad naabrid meile sületäie pikkade mahlaste vartega, mille otsas lopsakad tumerohelised kolmnurksed lehed, külla tulid, vaatasin esimese hooga, et ohhoo, see ju toosama kevadel Tammuris veekannus nähtud oksake (vasakul fotol), mida Bordoo spinatiks nimetati. Et heal lapsel mitu nime ja ühed spinatid kõik.
Lähemal uurimisel aga selgus, et tegu on ikkagi erinevate spinatilistega ja Tammuris oli tõepoolest Bordoo spinat (punaka varre ja leherootsudega) ja minu köögis maandunud roheline kuhi Uus-Meremaa spinat. Uus-Meremaa spinatil on ka kena eestikeelne nimetus ruutlehik.
Kindlasti on paljud seda ka kasvatanud, mina sain ruutlehikut maitsta esimest korda ja kindel on see, et minu aias järgmisel aastal see taim kasvab, sest tegu on tõeliselt maitsva köögiviljaga. Kui tavalise spinati saagikorjamise aeg saab läbi väga kiiresti ja ausalt öeldes toorelt süües ei ole minu arvates spinati maitse teab mis asi, siis ruutlehiku lehed on hästi tugevad ja mahlased, lausa krõmpsuvad. Maitse on vastupidiselt mõnele teisele salatile (tavaline lehtsalat näiteks) ruutlehikul täiesti olemas. See on kergelt mõrkjas, natuke idune ja natuke spinatine ja hästi-hästi värske.
Aialehe kaudu sain teada, et ruutlehikut on väga lihtne kasvatada ükskõik kas kasvuhoones või peenras ja teda ei kimbuta ei haigused ega kahjurid. Ka ei lähe ruutlehik suve jooksul vanaks ega puiseks. Võrseid ära lõigates kasvatab ta uued.

Ruutlehiku seemneid saab näiteks Seemnemaailmast või aianduskeskustes laialt levinud "Suvipiha" valikust.

Tegin kingitusena sülle sadanud salatikuhilast külalistele kohe lauale roa, mis sai väga sooja vastuvõtu osaliseks.

salat ruutlehikust, virsikutest ja kitsejuustust/salad with new-zealand spinach,peaches and goat cheese

Paar suurt peotäit ruutlehiku lehti
4-5 virsikut, eriti hästi sobivad lapikud, nn. saturnvirsikud
100 g kitsejuustu

Salatikaste:

3 sl oliiviõli
1 sl sidrunimahla
1 sl vedelat mett
meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart

soovi korral röstitud ja hakitud kreeka pähkleid

Alusta salatikastmest: sega kõik koostisained emulsiooniks. Seda võib teha kausis vispliga keerutades või kaanetatud purgis seda hoogsalt raputades.

Laota salatilehed vaagnale, aseta neile tükeldatud virsikud. Pudista peale kitsejuust. Nirista üle kõige salatikaste. Soovi korral raputa peale veel kergelt kuumal kuival pannil röstitud ja seejärel hakitud kreeka pähkleid.

Variatsioonidena võib kasutada muid salatilehti ja kitsejuustu asendada näiteks feta, mozzarella või kodujuustuga.