3. jaanuar 2012

Head uut aastat!

Ega uus ei saa õiget hoogu sisse, kui vana otsad pole kokku tõmmatud.
Vaatasin üle möödunudaastased postitused, mõtlesin oma toidutegemiste peale... Meeldejäävaimad on need.

Tunnustus.

Aastavahetuse saluutide suits ei olnud jõudnud veel korralikult haihtuda, kui kõlas üllatuslik kogupauk ja Toidublogide TOP-i etteotsa valiti "Siit nurgast ja sealt nurgast". Olen siiani selle tähelepanuavalduse üle väga-väga rõõmus ja veebruaris 2011 saadud märki blogi rinnas kandnud uhkusega nüüdseks pea terve aasta.



Digiraamat.



2011. a. suvest jääb toredaks meenutuseks digikokaraamat "Oma maa maasikad", kus kõrvuti paljude Eesti profi- ja hobikokkade, kokaraamatute autorite, toiduajakirjanike ja -blogijate retseptidega ilmus ka minult kaks magusat maasikamaitset täis lemmikut: maasikasorbett ja "Eton mess".







Päris raamat.

Kui jutt juba raamatutele läks: üks "Kulinaarsete kroonikute kokaraamatu" 10-st autorist olla on uhke ja hää! Omakirjutatud sõnu lugeda ja omapildistatud fotosid vaadata arvutiekraani asemel raamatupaberilt on hoopis teine tunne. Esitlusel autogramme andes käsi küll veidi värises ja käekiri ei tulnud nii ilus, kui oleks soovinud, aga nii ta on vist kõigega, mida teed esimest korda elus...hea meel saavutatu üle, ärevus ja tundmatusse vette hüppamise tunded kõik üheskoos:)

Töö.

Miski lõppes ja miski algas. Seoses Eesti Ekspressi, Maalehe ja Eesti Päevalehe leibade ühte kappi panemisega sulgus EPL igareedene toidukülg, kuhu kirjutasin lugusid 20-l nädalal. Viimaseks artikliks jäi 8. aprillil 2011 ilmunud "Eesti toidu ja Belgia õlle kevadine kohting Brüsselis". Suvel aga potsatas mu postkasti kiri, kus esialgu üsna ääri-veeri juttu uue ajakirja tulekust ja plaanidest teha sinna mahukas kokandusosa. Ja nüüdseks ma siis teengi päris toidutööd! Ajakirja "Tiiu" on ilmunud  juba neli numbrit.
Ajakirjas toidutööd teha on hoopis teine asi, kui hobikorras blogi kirjutada. Siin blogis on minu päris oma toidutempel, kus võin kirjutada ja kirjutangi millal tahan ja ainult sellest, mis südamelähedane ja lihtsalt nõuab jagamist. Ajakirjas on sihtgrupp, formaat, kokkulepitud rubriigid, tähtajad ja keeletoimetaja, kes asendab retseptis minu poolt selgelt kirjutatud sõna "anšoovis" mingil põhjusel sõnaga "kilu". Olen püüdnud selle kõigega kohaneda. Ehkki algul oli raske mõista, miks ei saa näiteks toidu-uudiste küljel promoda meie väiketootjaid, selmet leierdada niigi endale reklaamiostmisvõimeliste suurtehaste järjekordsetest jogurtitest ja sinkidest. Sellel on tegelikult kaks põhjust: esiteks ei ole väiketootjad üldse agarad saatma laiali turundusotstarbelist teavet oma uudiste ega üldse mitte mitte millegi kohta. Pea igapäevaselt potsatab postkasti aga mõni teadaanne suurtelt tegijatelt. Ja kui endale poes midagi põnevat ja teistsugust silma jääb, selgub, et see toode on ajakirja sihtgruppi arvestades liiga eksklusiivne, kallis vms. Aga need kõik esialgu häirinud, nüüdseks harjumuspärased seigad on vaid pisiasjad. Mu töö on super! Kujutage ette: igal kuul 20 lehekülge, kuhu kirjutada ja pildistada ja seda kõike mulle kõige südamelähedasemal teemal. Eriti head meelt on teinud toredad lugejakirjad ja siin-seal nähtud "Tiiu" retseptide järgi tehtud toidud.  "Tiiusse" köögitoimetajana tööleminek oli suurim väljakutse ja igati tervitatav elumuutus eelmisel aastal.

Koogikalender.

Kalendreid ja nii maa- kui postkaarte väljaandev kirjastus EOMAP tegi ootamatu ja meeldiva koostööettepaneku 2012. a. Koogikalendri osas. Et aeg trükkiminekuni polnud piisav, et teha uusi fotosid, otsustasime kasutada juba blogis olemasolevaid koogiretsepte koos fotodega.




Igavesti palju ühiseid tegemisi sai möödunud aastal tehtud koos teiste toidublogijatega:


Pop-up kohvik "Blogi" Tallinna osa Solarises veebruaris 2011,






Suur Eesti Toidu päev Sadama turul märtsis 2011,







Toidublogijate dessant Sadama turul juulis 2011,








on vaid mõned neist. Lisaks sai mitmel korral ühiselt restorane külastatud ja sõidetud ringi nii Eestis kui välismaal.

Ja nüüd statistikaosa:)

Kokku sai eelmisel aastal blogi rikkamaks 109 postituse võrra.

Kõige enam vaadati eelmisel aastal:

1. Piparkoogipõhjal toorjuustukook pohlakattega
2. Kilutrühvlid
3. Porgandikook ja mitte lihtsalt

Enim kommentaare said:

1. Head uudised ja selle puhul raamatute jagamine (läbi aegade rekordiline 111 kommentaari)
3. Blogi 2-aastase sünnipäeva postitus ja retsept välispidiseks tarbimiseks (32 kommentaari)
2. Vabariigi aastapäeva postitus (24 kommentaari)

Kui nüüd selliseid klassikalisi toidublogi postitusi vaadata, mis on pühendatud ühele toidule koos retseptiga, siis enimkommenteeritud olid eelmisel aastal

1. Porgandikook, aga mitte lihtsalt (21 kommentaari)
2. Peedi-kitsejuustupirukas (20 kommentaari)
3. Coq au vin (16 kommentaari)

No ja söödud sai möödunud aastal ikka palju ja hästi, ei kurda üldse:). Oma läinud aasta parimad toiduelamused ja pildid alates suvistest värsketest hapukurkidest kuni "Tigus" söödud vasika harknäärmeni panin kirja juba "Siit nurgast ja sealt nurgast" FB lehele, minge piiluge:). Sinna saate jätta märgi ka oma maitsvaimast eelmisel aastal söödud einest.

Nii, nüüd on see tehtud ja saab rõõmsasti edasi minna.

KÕIKE ILUSAT TEILE UUEL AASTAL, INSPIREERIVAID HETKI JA UNUSTAMATUID NAUDINGUID MAITSVA TOIDU SELTSIS! ET OLEKS, MIDA AASTA LÕPPEDES TAAS MEENUTADA.

3 kommentaari:

Merike ütles ...

Toimekas aasta oli sul.
See Koogikalender on ka minul kodus olemas :D. Siis ei teadnudki kelle koogikesed need on :D
edu ja jõudu ka käesolevaks aastaks .

Reelika ütles ...

Mina ostsingi kalendri vaid retseptide pärast! Tunduvad päris maitsvad olevat ja nende järgi toimetamine lihtinimesel konti vast ka ei murra :)

Mari-Liis ütles ...

Aitäh, Merike!
Reelika, kindel see, et ei murra. Ja mis seda lihtinimese teemat puudutab, siis olen ju minagi, nende kookide tegija, tavaline kodusküpsetaja, lihtsalt kirjutan sellest rohkem:)