28. jaanuar 2012

Pohla-martsipanikoogi(kese)d

pohla-martsipanikoogikesed/lingonberry and marzipan tartlets

Need mõnusad koogikesed sündisid poolkogemata ja õigupoolest üsna jooksupealt. Minu käes oli üks laenatud küpsetusvorm. Küpsetusvormi laenasin selleks, et küpsetada 120 tuunikalaomletikest. Ja et ma oma ühe 12-augulise panniga ei peaks 10 x 25 minutit ahju kütma, küpsetasin kahe vormiga. 5 ahjuvooruga läks kogu lugu oluliselt kiiremini ja energiasäästlikumalt. Küpsetusvormi tühjalt tagasi viia ei tahtnud ja meisterdasin kähku tänutäheks sinna midagi hoopis magusamat kui tuunikalaomletikesed. Ja see magus plaaditäis maitses nii hästi, ei väärib igati laiemalt jagamist.
Mõni aeg tagasi toidublogijatega Helsinkis Eat&Joy turgu-kaubahalli külastades jättis kõige muu vaimustava kõrval sügava mulle mulje veskituba. Selles saab iga soovija endale ise tervetest viljateradest värske jahu jahvatada. Pildi tegi Silja:

DSC08513

Loomulikult tassisin ma Soomest kaasa paar kilo värsket isejahvatatud täisterarukkijahu. See leib, mis ma kohe järgmisel päeval värskest jahust küpsetasin, oli parim, mis mu käe alt üldse kunagi tulnud on. Ehkki käesolev postitus pole üldse leivateemal, ei saa muidu, kui riputan sellesama eluhea leiva pildi siia üles:

rukkileib/sourdough rye bread

Lisaks rukkijahule jahvatasin omale ka nisujahu. Aga mitte tavalisest nisust, vaid polbnisuteradest. Polbnisu on inglise keeles emmer, soome keeles emmeri ja Itaalias tuntakse seda nisusorti farro nime all. Tegu siis kõige vanema nisusordiga, palju vanemaga kui spelta. Wikipedia väitel on DNA uuringud näidanud, et polbnisu kasvatati Mesopotaamia ja Egiptuse aladel juba 9800-8800 aastat e.m.a.! Metsikult kasvas ta veelgi varem. Ehkki ma seda kõike neid imelisi teri puukausikesest veskisse valades ega valmis jahuga paberkotti kaaludes ei teadnud, tundus ikkagi hädavajalik senikuulmatu nimega nisujahu üle lahe koju vedada.

Todasama polbnisujahu kasutasin pohla-martsipanikookide juures ja tuleb öelda, et tema kerge takusus ja tugev maitse haakusid ülejäänud koostisainetega, eriti pohladega, väga hästi. Eestis ma ei ole polbnisust tehtud jahu kohanud, küll aga on müügil spelta täisteranisujahu ja tavalise nisu täisterajahu. Nii et mina soovitan igaljuhul kindlasti osana nende koogikeste jahust kasutada täisterajahu, maitset saab rohkem ja põhi ei ole lihtsalt igav "korvike".

Põhi:

100 g täisteranisujahu
100 g tavalist nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl suhkrut
noaotsaga soola
100 g külma võid
1 muna

Täidis:

100 g hapukoort
1 dl suhkrut
1 tl tärklist
1 muna

Lisaks:

100 g külma martsipani
u 75 g pohli (talvel külmutatud, suvel värsked)

Kõigepealt tuleb teha tainas. Selle jaoks sega omavahel kõik kuivained. Lisa kuivainetele külma või kuubikud ja pudista kiiresti sõrmede vahel või haki pika noaga puruseks. Lisa lahtiklopitud muna, sega kõik kokku ühtlaseks tainaks. Keera tainapall toidukilesse ja lase külmkapis 1 tund seista.

Täidise tarbeks sega kõik ained omavahel.

Riivi martsipan.

Rulli tainas 2-3 mm paksuseks. Lõika vormi või klaasi äärega tainast enam-vähem 8 cm läbimõõduga ringikujulised kettad.
Võita muffinivorm. Tõsta põhjad vormidesse. Tavalise sügavusega muffinivormis ulatuvad 8 cm diameetriga pirukapõhja servad poole vormi kõrguseni. Hästi sobib selliste pisikeste kookide tegemiseks madalamate süvenditega vorm, seal ulatab tainas kenasti ääreni. Küpsetasingi just sellises väiksema-augulises.

Tõsta igale põhjale veidi riivitud martsipani, vajuta see sõrmega kergelt kokku. Martsipanile tõsta paar supilusikatäit hapukooretäidist ja lõpuks lisa korvikestesse pohlad. Külmutatud pohlad võib, aga ei pea enne sulatama.

Küpseta 180 kraadi juures 20-25 minutit. Lase 10 minutit vormis taheneda, siis tõsta välja ja jahuta lõplikult restil, et õhk ka altpoolt juurde pääseks. Siis jääb põhi mõnusalt mure.

Sellest kogusest sain 19 koogikest.

pohla-martsipanikoogikesed/lingonberry and marzipan tartlets


13 kommentaari:

Lil ütles ...

Kusjuures Eestis müüakse ka miniveskeid, vt veskid.maheelu.ee. Endal on ka mitu toodet sealt ja väga ägedad ja super kvaliteediga! Mingid helbemasinad on ka, et saad teha värset müslit hommikuks.

Ragne ütles ...

Oi Mari-Liis, minul tuli ka see leib nii hea välja. Ksäisin veidi hiljem uuesti Soomes ja kohe esimese käiguna läksin Eat&Joy jahu jahvatamise tuppa:)

PS! Minu laps täna hommikul hõiskas, et kuule täna on telekas see tädi, kellega me kommipoes (loe:vabrikus) käisime.

Liina ütles ...

Ma peaaegu kahetsen, et jahu kaasa ei toonud. Aga ma pole ka üldse küpsetaja, nii et ilus on vaadata teiste kätetööd, selmet ise mingi käkiga hakkama saada.
Aga kuidas olid su kartulid, need, mida me ühiselt kaasa vedasime? Mustade kartulite nime taga peitis end ju hoopis erakordselt valge kartul :-)))
PS. see alumine kommentaari kinnitamise sõna on hetkel "bacerjoi". Vihje mulle, et ma oma bakerjoy/joy of baking üles leiaks?

Mari-Liis ütles ...

Tänud viite eest, Lil! Olles maitsnud nüüd värskest jahust tehtud asju, siis tõesti, vahe tavalise poe omaga on ikka väga suur! Hakkan mõtlema, kuhu veskike mahuks:)

Hehee, Ragne, kui Andri järgmisel nädalal enne lasteaeda telekat viitsib vaadata, siis näeb igal hommikul tädi Mari-Liisi Terevisioonis pottide-pannidega kolistamas:)

No ma ei tea, Liina, ühe mitteküpsetava kokkaja blogis on viimase postitusena lihtsalt imelised lillepotisaiad. Aga kartulid olid jah puhta valged. Ma arvan, et must käis koore kohta, mis oli tõesti must, mitte pruun. Ja koorega poolekslõigatult küpsetades oli ju nii kena kontrast valge sisu ja musta koore vahel. Kuidagi tuleb ju sellele Soomest kartulitassimisele õigustus leida:)

Ragne ütles ...

Oi kui lahe, siis on endal ka põhjust teleka ees olla. Tuleb vist soovida järgmiseks nädalaks sulle teravat nuga;)

Tuuli ütles ...

Mul on ka täitsa kahju kohe, et ma seda emmerijahu seal Eat&Joy poes rohkem valmis ei jahvatanud. Minu jahvatus läks kõik hommikuse pudruna (teadagi, millega :) ) kasutusse ja oli supermaitsev! Nüüd täitsa kahju, et leivakatsetusi teha ei saa, sest jahu otsas, mis otsas. PEan ka tunnistama samas, et värskelt jahvatatud kraami maitseerinevus ei ole ainult mingi tühi turundusmull, millega kallimalt kaupa müüa, vaid see maitsevahe oli suurem, kui oskasin karta ja arvata. Nii et veskid igasse Eesti kodusse!
p.s. jätkates Liina turvalisussõna mängu, siis mulle anti ette hoopis "bummed". Tea, mida peaks järeldama :) Bummed = Feeling really depressed and sad about an issue. gloomy; morose. Affected by unhappiness or grief; sorrowful; mournful.

Liina ütles ...

Oooo... Tuuli, ära ole bummed! Tee endale üks moosisai ja pai!

Pille ütles ...

Väikese hilinemisega veelkord suur-suur aitäh suure küpsetamisaktsiooni eest - tuunikalaomletikesed olid mõnusad ja polbnisujahust pohla-martsipanikorvikesed said samuti kiiresti otsa :)

Anonüümne ütles ...

Tere! Vaatasin poes Teie koogiretseptidega kalendrit, kahjuks ei ostnud, kuna kodus juba mitu köögikalendrit. Mulle jäi silma seal üks mooniseemnetega külmutatud koogi retsept. Kas see retsept on ka blogis olemas? See nägi nii isuäratav välja, et tahaks ise ka seda teha.

Mari-Liis ütles ...

Vot seda kooki siin blogis pole. Aga saatke mulle meil mariliis.ilover@gmail.com, saadan retsepti suurima rõõmuga!

jannza ütles ...

Kõigepealt mainin ära, et koogikesed tulid väga head ja mu mees, kes magusat ei armasta, sõi kohe mitu tükki järjest ära :) AGA, siin on ka aga ... täidisest küll välja ei tulnud. Kui paar supilusikatäit täidist panin, siis jagus täidist ainult kümnele koogile. Kuna hapukoor sai otsa, siis ülejäänud 4 kooki jäid ilma täidiseta ja panin lihtsalt pohli ja martsipani. Kas sul jagus tõesti selle täidise kogusega 19-le koogile täidist? (juhul kui panid 2 sl täit) Tainas tuli mul ka kahjuks selline, mida polnud võimalik rullida, sest murenes. Milles võib asi olla? Ma siis surusin lihtsalt taigna vormidesse.

Tainast on mul nüüd natuke järel, sest täidis sai ju otsa :P Kas see tainas kõlbab järgmine päev ka veel, kui külmkapis hoian seda?

Aga jah, muidu olid väga väga head :))

Mari-Liis ütles ...

jannza, kooke tehes valmistasin topeltkoguse täidist, aga mul jäi hoopis pool üle:D Ehk on meie vormid erinevad? Need minu omad on tõesti hästi madalad ja pisikesed.
Murenemise kohta ei oskagi midagi tarka öelda...eks see muidugi võib olla seotud sellega, et täisterajahus on gluteeni vähem, kui tavalises nisujahus ja tainas ei ole nii elastne. Samas, mul käitus täitsa viisakalt ja tegi tainarulliga ilusti koostööd.Aga näed, sa lahendasid surumisega asja kenasti ära.
See on muidugi tore, et teile maitses, aga kahju ikkagi, et kogusega niimoodi läks. Ma tellisin sellise samasuguse pisikeste aukudega vormi nüüd päris omale ka, kui kätte saan, küpsetan koogid uuesti, et igaks juhuks kogused üle kontrollida. Tuligi seda siin kirjutades juba isu peale:)

loan lending plc ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.