19. veebruar 2012

Pastinaagi-õunasupp

Pastinaagiga sain tuttavaks alles täiskasvanuna. Ei teagi, kas seda ei kasvatatud meil varem või ei tehtud lihtsalt meie kodus või mis temaga oli. Päris esmakordne kokkupuude ei meenu (ärge naerge midagi, mäletan muidu täitsa mitme "uuema" toiduaine puhul, kus ja kuidas valmistatult ma seda esimest korda maitsesin), küll aga saan pastinaaki nüüdseks pidada üheks oma lemmikjuurikatest. Üheaegselt magus, pähkline ja veidi mõrkjas, midagi porgandi ja juurselleri vahepealset, mis eriti mõnusaks muutub ahjus röstides.
Lapsed, vähemalt minu omad, tast paraku suurt ei pea. Ükskord ahjujuurikate hulgast pastinaake välja koukides teatas üks järeltuleva põlve esindajatest, et "see kartul on vist pahaks läinud". Nojah.
pastinaagi-õunasupp krõbedate rukkihelvestega/parsnip and apple soup with rye crisps

Selle supi tarbeks ma röstisin pastinaagi ja küüslaugu enne ahjus peaaegu pehmeks. Röstitud juurviljade magusus ja õuna hape moodustavad vägagi nauditava koosluse. Mida hapum õun, seda parem! Antoonovka oleks super, aga seda mul ei õnnestunud saada. Kasutasin hoopis Granny Smithi, mis sobis ka kenasti.
Kreemjuustu võib ka lõpuks sisse segada, saab toitvama ja tummisema supi. Mulle maitseb juustuta versioon rohkem, see on hästi puhta maitsega ja värske. Aga see on tõesti maitseasi.
Krõbedaks lisandiks röstisin veidi rukkihelbeid (need, millest putrugi tehakse) ja puistasin vahetult enne söömist supile.

ganny smith


roasted parsnip and garlic
600 g pastinaaki
4 koorimata küüslauguküünt
1 sl rapsiõli
soola
1 suur hapu õun
u 700 ml köögivilja- või kanapuljongit
1 tl kuivatatud tüümiani
1 sl võid
purustatud musta pipart
(soovi korral 100 g toor- või sulatatud juustu)

Röstitud rukkihelbed:
1 sl võid
2 sl rukkihelbeid
soola

Koori ja tükelda pastinaak. Lao koos küüslauguküüntega küpsetuspaberiga kaetud ahjupaadile. Piserda peale õli, veidi soola ja sega läbi. Rösti 180 kraadi juures 25 minutit, kuni pastinaak on peaaegu küps. Tõsta küpsetatud pastinaagitükid potti, lisa koorest väljapigistatud küüslaugusisu ja tükeldatud õun. Vala esialgu peale kolmveerand puljongikogusest (vajadusel lisa pärast püreestamist vedeldamiseks juurde). Lisa tüümian ja keeda 10 minutit. Püreesta. Sega hulka või. Maitsesta purustatud musta pipra ja kui tarvis, siis ka soolaga. Lisa soovi korral sulatatud või toorjuust ja sega kuuma supiga ühtlaseks.
Rukkihelbepuru tegemiseks sulata pannil või, prae selles rukkihelbed krõbedaks, maitsesta vähese soolaga.
Vahetult enne söömist lõika supi sisse veel mõned imeõhukesed õunaviilud. Raputa peale röstitud rukkihelbeid.

Kommentaare ei ole: