23. aprill 2012

Vokitud veiseliha Hiina viievürtsiseguga

5-spice beef stir-fry

Hiina viievürtsisegu ajalugu ulatub nii kaugele aegade hämarusse, et seda, miks või kuidas ta "leiutati", ei tea täpselt enam keegi. Enamik arvab, et nimi on selline, kuna segu koosneb viiest kindlast vürtsist. Nii see siiski päriselt pole, segu koostis ei ole alati ühesugune. Küll aga on koostis seotud viie põhimaitsega: magus, hapu, soolane, mõru ja umami , kõik nad peavad olema õiges viievürtsisegus esindatud, aga maitseandjad võivad olla erinevad. On ka versioon, mille järgi viievürtsisegu koostisosad tähistavad viit elementi: puit, tuli, maa, metall ja vesi. Hiina meditsiini tõekspidamiste kohaselt on kõik need elemendid kindlas proportsioonis esindatud ka inimkehas ja nende proportsioonide rikkumine põhjustavatki haiguseid. On kuidas on, igaljuhul väike müstikavarjund tuleb viievürtsiseguga kauba peale. Tavaliselt on koostises kaneel, nelk, apteegitilliseemned, tähtaniis ja Szechuani pipraterad. Minu vürtsisegus oli ka koriandrit, see andis hästi mõnusa nüansi. Viievürtsisegu saab hea tahtmise korral ka ise teha, retsept on siin.

Liha marinaadi retsepti laenasin Austraalia populaarselt kokaraamatute autorilt, saatejuhilt ja restoranipidajalt Kylie Kwong. Algretsepti nimi on hoopis Stir-fried Chicken Fillets with Honey and Ginger, kellele meeldiks ka seda proovida, siis retsept on täitsa olemas. Kana asendasin veiselihaga ja lisasin köögivilju, eeskujuks evilshenanigans.

Vokkimise tarbeks kasutatav veiseliha peaks olema hästi kvaliteetne ja võimalikult sidekoevaene. Pikka hautamist nõudvad tükid ei sobi. Mul oli kena väike tükike lihaveise välisfileed.

Vokitud veiseliha Hiina 5-vürtsiseguga
  • 500 g pehmet veiseliha 
Marinaad:
  • 2 sl mett
  • 2 sl sojakastet
  • 2 sl Shaoxingi riisiveini*
  • 1 sl hakitud ingverit
  • 1 sl austrikastet
  • 1 tl seesamiõli
  • 1,5 sl Hiina 5-vürtsisegu
  • 2 sl apelsinimahla, värskelt apelsinist pigistatud, mitte pakist. Võib olla ka sidruni- või laimimahl.
Lisaks:
  • 2 sl õli (tugeva maitseta, näiteks rapsi- või viinamarjaseemneõli)
  • 1 suur sibul
  • 2 porgandit
  • midagi ilusat rohelist: peotäis brokkoliõisikuid, suhkruherne kaunu või külmutatud rohelisi herneid (mul oli viimaseid ja imevähe, sellepärast neid pildil õieti näha polegi)
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 sl hakitud ingverit
  • 2 sl sojakastet
Serveerimiseks riisi, musti seesamiseemneid ja rohelist sibulat.

Lõika liha ristikiudu peenikesteks ribadeks, umbes 5 cm pikkused ja 5 mm paksused. Sega kausis omavahel kõik marinaadiained. Sega marinaad kätega lihatükkidega. Kätega sellepärast, et siis saab liha kergelt masseerida ja jälgida, et kõik lihatükid oleksid korralikult maitseainetega koos. Kata kauss toidukilega ja lase lihal külmkapis maitsestuda vähemalt 2 tundi. Täitsa vabalt võib ka hommikul liha marineeruma panna, et õhtul vokkida.
Olen kuulnud, et on inimesi, kes peavad toidu valmistusprotsessi, eriti toore liha pilte, blogides söögiisu peletavateks. Need katavad siis osa järgmisest pildist käega ja vaatavad ainult vürtsisegu ja seesamiseemneid. Mina olen postitanud täitsa palju ja kavatsen edaspidigi postitada toore liha pilte, sest see on osa loomulikust ja normaalsest toiduvalmistamisprotsessist, pealekauba tihtipeale lausa ilus. Siin on maitseaineseguga masseeritud liha, mis läheb külmkappi tõmbama.

preparing chinese food

Kui on käes aeg vokkima hakata, valmista ette köögiviljad: lõika sibul ratasteks ja need omakorda pooleks. Lõika porgand peenikesteks pulkadeks. Nami-Nami Hiina köögi õhtul me õppisime neid kenasti lõikama ja et see nurga kalle oli väga oluline, ma mäletan. Niisamuti rohelise sibula lõikamisel ma kangesti püüdsin mitte otse, vaid nurga all otsi lõigata:) Haki küüslauk ja ingver. Jäta kõik köögiviljad ootele ja alusta lihast:
aja vokkpann hästi kuumaks. Vala pannile umbes 1 sl õli. Tõsta pannile pool lihast ja voki segades kiiresti pruuniks. Minut-poolteist kulub selleks. Tõsta vokitud liha pannilt ja pruunista samamoodi teine osa. Tõsta sellele seejärel seltsi esmalt pruunistatud liha, sega läbi. Nüüd on see koht, kus tuleks liha ja kastet maitsta. Võib olla, et on tarvis lisada magusust (mesi või suhkur) või soolasust (sojakaste). Kui maitsetest tehtud, voki liha, kuni suurem osa vedelikust on aurustunud ja liha ümber on läikiv veidi kleepjas kastmekiht.
Tõsta liha ootele.
Pese vokkpann, kuivata.
Kuumuta pann taas suitsevkuumaks ja vala pannile umbes 1 sl õli. Lisa porgandipulgad ja sibulad, voki segades, kuni köögiviljad hakkavad pehmenema, selleks kulub 2-3 minutit. Lisa hakitud küüslauk ja ingver ja voki veel maksimaalselt 1 minut. Lõpuks tõsta pannile oma rohelised köögiviljad (brokkoli, suhkruhernekaunad või herned), vala peale sojakaste ja kuumuta kõike koos veel 2-3 minutit, kuni köögiviljad on veidi pehmenenud, aga veel krõmpsud. Tõsta pannile eelnevalt vokitud veiseliharibad ja kuumuta kõik koos segades läbi. Valmis!
Serveeri keedetud riisiga. Puista peale rohelist sibulat ja röstitud seesamiseemneid.

Hiina viievürtsisegu ja mustad seesamiseemned on pärit Piprapoest. Mustad seesamiseemned ei ole mingi eriline seesamisort, vaid lihtsalt koorimata seesamiseemned, mõnusalt pähklised ja hästi efektsed.

* Shaoxingi riisiveini on Kaubamaja Toidumaailmas. Kui üldse ei õnnestu hankida, siis võib asendada kuiva šerriga. Ja kui seda ka pole, kõlbab hädaga ka lihtsalt kuiv valge vein.

Retseptis vajaminevaid tooteid jagas katsetamiseks Piprapood.

1 kommentaar:

Britt ütles ...

Väga äge! Mina kusjuures olin surmkindel, et Eesti kaubanduses riisiveini polegi. Aitäh info eest, homnepäev lähen juba tuulama!