28. mai 2012

Blogi sünnipäev! Pavlova rabarberiga.

pavlova apelsinivõide, Kreeka jogurti ja rabarberiga/pavlova with orange curd, greek yoghurt and rhubarb

Täna 3 aastat tagasi oli see päev, kui ma pahaaimamatult kirjutasin sellesama blogi esimese postituse (ja ei naera siin midagi, hapuoblikasupp kui muiste). Teadmata, et see samm saab mulle saatuslikuks. Olen end 3 aastaga toidumaailmasse igatpidi sisse mässinud ja lisaks hobile on toidust, kirjutamisest, retseptindusest ja pildistamisest saanud töö. Ja selle üle, et nii on läinud, olen ma täitsa õnnelik kohe! Tunnen, et see ongi see, mida tahan teha.
Lisaks on mul ütlemata hea meel, et mu tutvusringkonda on neil kolmel aastal lisandunud hulk toredaid inimesi, kellega võib ebamugavust tundmata tundide kaupa vadrata peamiselt kulinaarsetel teemadel. Ja kellega koos kohvikus käies ei ole piinlik taskupeegli asemel ridikülist välja tirida pakikest Ras El Hanouti. Ja kellega saab vahetada retseptivihikuid metssealiha vastu ja maapirne talumunade vastu. 
Ja mul on väga rõõmus meel ka kõigi nende pärast, kes siin lugemas ja inspiratsiooni otsimas käivad. Ikka veel vaatan suurisilmi statistikanumbreid uskumata, et neid inimesi on nii palju! 

Kui saaks, jagaksin kõigi-kõigi teiega sedasama rabarberipavlovat. See ei õnnestu erinevatel põhjustel mingitmoodi, seega mis mul muud üle jääb, kui jagada retsepti ja soovitada ise kook valmis meisterdada. Uskuge, maitse on seda väärt! 
Nii põhi, apelsini-sidrunivõie kui rabarber tuleb eelnevalt valmis teha ja jahutada. Koogitegu võib seega alustada söömisele eelneval päeval ja vahetult enne serveerimist pole siis teha muud, kui kogu kaunidus kokku laduda.
Apelsini-sidrunivõide kasutamine on muidugi vabatahtlik. Aga nii apelsini kui sidruni maitse sobivad superhästi rabarberi omaga ja lisaks saab selle tegemisel ära kasutada beseepõhjast järelejäänud munakollased. Pealegi tasakaalustab hapukas võie beseepõhja magusust.Võiet tuleb palju rohkem kui pavlova juures vaja läheb, aga kappi seisma ta kindlasti ei jää:) Ja kui Kreeka jogurtit kusagilt osta pole, võib selle asemel kasutada maitsestamata toorjuustu või miks mitte traditsioonilist vahukoort (suhkrut pole tarvis sellele lisada).

Pavlova rabarberiga

Põhi:
4 munavalget
näpuotsaga soola
200 g suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
1 tl maisitärklist
1 tl valge veini äädikat

Apelsini-sidrunivõie:
1 apelsin
1 sidrun
4 munakollast
150 g suhkrut
100 g külma võid

Rabarberid:
200 g punasekoorelisi noori rabarberivarsi
2 sl demerara suhkrut

lisaks veel 340 g Kreeka jogurtit ja 1 sl kuival pannil röstitud mandlilaaste.

Beseepõhja jaoks vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga pehmeks valgeks vahuks.
Jaga suhkur kolme ossa.
Puista esimene osa ühtlaselt ja õrnalt munavalgevahule ja vahusta paar minutit.
Lisa teine osa ja tee niisamuti.
Koos kolmanda suhkruportsuga lisa vanilliessents.
Nüüd vahusta niikaua, kuni saad ühtlase, läikiva ja tugeva vahu. Puista vahu peale tärklis ja tilguta äädikas. Lase paar tiiru veel, nii et ka need seguneksid vahuga.
Valmis munavalgevaht peab olema nii kõva, et kui paned kausi tagurpidi, ei valgu see välja.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja vormi munavalgemassist umbes 25 cm diameetriga koogipõhi. Servad kõrgemad, et keskele jääks pesa täidise jaoks.
Tõsta 150 kraadini (pöördõhk) kuumutatud ahju. Keera kuumus kohe 140 peale. Küpseta kokku 1 tund. Kui põhi on pool tundi ahjus olnud, keera kuumus 120 peale.
Kui tund täis, keera ahi kinni ja lase põhjal pool tundi seista praokil ahjuuksega. Siis ava ahjuuks ja lase põhjal ahjus täielikult jahtuda.

Apelsini-sidrunivõide jaoks pressi hoolikalt puhtaks nühitud apelsinist ja sidrunist välja mahl, riivi koor (ainult kollane osa). Löö munad kahvliga lahti. Tõsta kõik peale või metallkaussi või potti ja kuumuta pidevalt segades veevannil, kuni segu pakseneb. Kulub umbes 10 minutit. Kui võie on paksenenud, tõsta kuumuselt ja sega hulka väikesteks tükkideks lõigatud külm või. Vala võie purki(desse) ja tõsta külma jahtuma. Apelsinivõie tuleb veidi vedelam, kui sidrunivõie.

Rabarberid lõika umbes 10 cm pikkusteks juppideks, need omakorda 3-ks või 4-ks (oleneb varre paksusest) pulgakeseks. Lao rabarberitükid ahjuvormi ,puista peale demerara suhkur. Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit, lase jahtuda.

Ja nüüd veel viimane samm, kook kokku seada! Tõsta täiesti jahtunud besepõhi serveerimisalusele. Põhjale tõsta 5-6 sl apelsini-sidrunivõiet. Sellele määri kreemiks Kreeka jogurt. Jogurtile lao röstitud rabarberid. Kõige peale raputa röstitud mandlilaaste.

Veel kord suur aitäh kõigile, kes siinset blogi ikka piilumas käivad ja luban omalt poolt, et ei kavatse veel nii peagi pille kotti pista!

20 kommentaari:

Ragne ütles ...

hip-hip hurraa kõrvalblogist. Palju-palju õnne ja jaksu ning retseptiideid edaspidiseks.

Ma tean, mida sa mõtled, kui paha-aimamatult esimese postituse valmis tegid ning paha -aimamatult "publish" nuppu vajutasid....

Õnne veelkord;)

Andra ütles ...

Õnnesoovid ka Kööginurgast! Et mõnusat lugemist, huvitavaid retsepte ja isuäratavaid pilte jätkuks ka edaspidiseks!:)

Marit ütles ...

Suurimad õnnitlused blogi sünnipäeva puhul!
Oh, mis ahvatlev pavlova! Nii ilusad noored, roosad isuäratavad rabarberivarred, kujutan ette kui maitsev see uhke tort oli:)

Ülle ütles ...

Õnnitlused järjekordse aastaringi puhul, vot see on selle pahaaimamatu esmakordse publish-nupu vajutamise tulemus:). Inspiratsiooni ja uusi ideid!

Köögikata ütles ...

Palju, palju õnne ja jaksu! Ennekõike aga rohkelt vapustavaid ideid!

Britt ütles ...

Palju-palju õnne sünnipäevalapsele! Ja aitäh ka - tänu sellele, et ennast siia toidu- ja blogimaailma ikka päris korralikult sisse oled mässinud olen mina (ja kindlasti ka paljud teised)igatahes kuhjaga häid nõuandeid saanud ja kõvasti maitsvaid toite vitsutanud. Et seda tegutsemislusti ja vahvaid ideid siis ikka veel pikaks-pikaks ajaks jaguks!

Piret ütles ...

Õnne, libetat sulge ja head kaameratööd jätkuvalt! Õnneks sellest enam ei pääsegi:) See kolme aasta tagune nupuvajutus oli saatuslik, tänud, et vajutasid!!

Tuuli ütles ...

Õnnesoovid kolmeaastasele sünnipäevalapsele ja tema perenaisele! Andekust ja ilu nagu ka häid ideid ning kasulikke nippe jagub siin küllaga. Küll on tore, et sama reha otsa astusid (seesama publish nupu teema), sest ilma siit ja sealt nurgast pesakeseta oleks meie blogimaastik ikka tükk maad igavam.

Pille ütles ...

Õnnesoovid ühe väga toreda blogija väga toredale blogile - ja jätkugu seda kokkamis- ja kirjutamislusti veel aastateks!

Frieda ütles ...

Jõudu ja jaksu ja ikka jätkuvat inspiratsiooni!

Silja ütles ...

Palju õnne, Mari-Liis! See on tõesti lahe, et meie blogid on meid omasuguste hulludega (üksteisega) kokku viinud:) Ja see oli ikka tase, kui me enne kino Mozzas istusime ja Liina meile vandeseltslaslikult pisikesed pakid ras el hanouti laiali jagas - ei tea, mida kõrvalllaua inimesed mõtlesid:D Väga armas igal juhul temast niimoodi meiega seda jagada:)

Aga Sinu blogi on nii huvitav kui ka väga ilus, niiet jõudu järgnevateks aastateks (aastakümneteks pigem, arvestades Su noorust) :D

köögivõlur ütles ...

Palju õnne, Mari-Liis ja loomulikult head isu ning katsetamisrõõmu ka edaspidiseks!

Koopatibi ütles ...

Palju õnne ja põnevaid ideid nii siit kui sealt?

Ennike ütles ...

Väga armas ja heade ideedega blogi. Ma käin siin siis, kui tahan midagi tõeliselt head ja teistsugust, sest siit saab. Jõudu ja palju häid mõtteid edaspidiseks!

Marju ütles ...

Palju õnne Mari-Liis! Ma olen väga rõõmus, et Sa oled blogipidaja, sest hea meel siin nii tihti toetust saada mõttele, et ehk me ei muutugi vananedes koledaks ja õelaks, pigem vastupidi- ilu ja tarkust ja töökust ja headust tuleb iga päevaga aina juurde!

Mari-Liis ütles ...

Väga tänan õnnesoovide eest! Ja blogi tänab ka:)

Juc ütles ...

Kallis Mari-Liis, hilinenud õnnesoovid ka minu poolt! Küll Sul on siin veebis üks helge ja maitsev pesa punutud! Nii tore, et Sa seda kõike kõigi teistega ka jätkuvalt oma miljoni toimetuse kõrvalt jagad!

Mari-Liis ütles ...

Oh, tänud Jucike nii ilusate sõnade eest!

jannza ütles ...

Mul pavlova kohta selline küsimus veel, et kas selle võiks ka eelmisel päeval valmis teha (põhja ainult ma mõtlen)? Kuidas seda säilitada järgmise päevani? Külmkapis või toasoojas...

Mari-Liis ütles ...

Jannza, loodan, et mu vastus nüüd liiga hiljaks pole jäänud:) Võid ikka põhja varem valmis teha. Hoia toatemperatuuril, aga tähtis on , et niiskus ligi ei saaks. Kõige parem on,kui saad hoida teda kinnises anumas, näiteks tordikarbis.