11. detsember 2012

Küülikumaks, kõrvits ja granaatõun

küülikumaksa salat marineeritud kõrvitsa ja granaatõunaga/salad with rabbit liver, marinated pumpkin and pomegranate

Ma pole kunagi varjanud oma kirge rupskite vastu. Neis kohe on see maitse ja erilisus ja iseloom ja kõik see, mida ma pean toiduelamuseks.  Maks on eriline lemmik. Vasika-, pardi-, hane-, veise-, lamba- ja no loomulikult kanamaks on kõik mu pannil küpsenud ja mitte harva, aga vot küülikumaksaga oli see nüüd küll esimene kokkupuude. Lihtsalt ei olnud kuidagi sattunud meie kööki varem see hõrgutis. Aga nüüd oli pakike jahutatud küülikumaksa (Rannamõisa oma) külmkapis oma tähetundi ootamas.
Ja see saabus! Just sellesama salati näol. Kui marineeritud kõrvitsaga on paljudel komplitseeritud suhe, siis uskuge, siin salatis võite leida teineteist taas. Kohe eriliselt hästi toimis kogu kompott värskest salatist, võis praetud küülikumaksast, granaatõunaseemnetest ja marineeritud kõrvitsast. Minu arust igati hästi jõulu- ja jõulujärgsesse aega sobiv roog.
Kogusest jagub neljale.

500 g küülikumaksa
piima maksa leotamiseks
30 g võid
150 g salatilehti
poole granaatõuna seemned
u 180 g marineeritud kõrvitsat
soola, musta pipart

Kaste:
2 sl balsamicot
2 sl suhkrusiirupit
soola, musta pipart
4 sl oliiviõli

Alustuseks leota maksa piimaga kaetult 1 tund. See aitab maksa mõrkjat maitset eemaldada. 
Valmista kaste. Sega omavahel balsamico, suhkrusiirup, sutsuke soola ja musta pipart. Lisa oliiviõli ja vispelda, kuni saad ühtlase emulsiooni.
Nõruta maks, kuivata köögipaberiga. Lõika väiksemateks, umbes broilerimaksa suurusteks tükkideks. Sulata pannil või. Prae maksatükke kuumal pannil. Maks valmib väga kiiresti ja üleküpsenud maks on lihtsalt saepuru. Seega hoidu üleküpsetamisest ja prae mõlemalt küljelt umbes minut aega. Maitsesta soola ja musta pipraga. Tõsta maks pannilt taldrikule ootele.
Jaga salatilehed kaussidesse. Tõsta neile maks, kõrvitsakuubikud ja granaatõunaseemned. Nirista peale kaste.
Kindlasti õnnestub sama roog hästi ka kana- või pardimaksaga.

2 kommentaari:

Tuuli ütles ...

Oh, mis armas kooslus! Pardi- ja küülikumaksale võib ülistuslaulu laulma jäädagi, aga sellises koosluses võib isegi kõrvitsasalat maitsema hakata. Kujutan ette, et hapukasmagus kõrvits ja tummine küülikumaks haagivad omavahel perfektselt.

Anu ütles ...

ei jäta mindki ükski rupskiretsept külmaks, see oli sul hästi öeldud, et rupskites on kõik see, mida pean toiduelamuseks. pean nüüd mõtlema, kelle käest saaks marineeritud kõrvitsat, et seda salatit proovida. ise nagu pole kunagi viitsinud seda teha, ja näed, kui valusalt praegu kätte maksab, nii kena värviline salat, et...