10. detsember 2012

Metssealiha kooreses kastmes seente ja pohladega

metssealiha kooreses kukeseene-pohlakastmes/wild boar with creamy chanterelle and lingonberry sauce

Pime ja külm on. Megakiire ka. Aga olen otsustanud nii nagu igal, nii ka sel aastal igasuguse jõuluralli ja paanilise tormlemise endast võimalikult kaugel hoida. Ehkki kaubanduslik ersatsmaailm annab oma parima, et sind, kes on tüdinenud pähekulunud tüütutest jõululaulukestest ja juba ette väsinud kõikjal plinkivatest värvilistest tuledest, autoga sõites ummikutes istumistest ja jalgsi kõndides soolaseguses lumepudrus sumpimisest jäägitult endale võita, tasuks korraks istuda, sulgeda silmad ja mõelda end talvisesse metsa.
Täielik rahu. Lumivalge vaikus. Vaikus, vaikus, vaikus... Lihtsalt talv. Ilus ja puhas.
Metssiga, seened ja pohlad on selle roa kuldne kolmik, mis kooreses kastmes saavad üheks vägagi komfortseks ja turvalise maitsega talvetoiduks.
Tuttavat jahimeest mul paraku pole, aga õnneks saab poest ka nii jahutatud kui külmutatud ulukiliha. Minu värske metssea kaelakarbonaad oli pärit Sadama turult. Samahästi võib kasutada ka metssea nn. praetükki. Seentega on nii, et vabalt võib käiku lasta need, mis parasjagu käepärast. Mul on sügavkülmikusse ladustatud külmutatud kukeseened ja nii need potti läksidki.


1 kg metssealiha
2 sl võid+veel kukeseente praadimiseks
2 sl õli
4 sibulat
4 küüslauguküünt
1 tl kuivatatud tüümiani
2 rosmariinioksa
2 sl brändit
1 dl vett
paar peotäit kukeseeni (hooajal värskeid, praegu külmutatud või purgistatud)
peotäis (külmutatud) pohli 
400 ml 35%list koort
kastme paksendamiseks 1 sl nisujahu
soola, musta pipart
värsket tilli

Kuumuta haudepoti põhjas rasvaine. Malmpott on siin üsna asendamatu. Lõika liha 1,5 cm paksusteks viiludeks. Särista mõlemalt küljelt pruuniks. Maitsesta soola ja musta pipraga. Lisa potti brändi, kuivatatud tüümian ja rosmariinioksad. Koori sibul ja küüslauguküüned. Viiluta sibul ja tõsta lihale, terved küüslauguküüned pista lihatükkide vahele. Lisa vesi. Hauta vaiksel kuumusel 2 tundi. 
Prae eraldi pannil võis kukeseened ja lisa lihale. Vala peale koor. Lase uuesti keema.
Tõsta potist eraldi väiksesse kaussi paari detsiliitri jagu kuuma kastet, puista sinna nisujahu ja sega vispliga väga hoolsalt segamini. Vala tagasi potti. Hauta veel pool tundi. Lõpuks lisa kuuma hautisesse peotäis pohli ja hakitud till. Kata kaanega ja lase tõmmata veel umbes 10 minutit. Selle ajaga pohlad pehmenevad ja tilli maitse imendub kastmesse.
Kõrvale passib hästi kartulipuder.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Suurepärane kodune lapsepõlve klassika. Üldjuhul sobibki metsloomaliha juurde koorene kaste ilma jahu lisamata ja kõikvõimalik naturaalne hea and metsast, alates kadakamarjast lõpetades pohlaga.

Mari-Liis ütles ...

Jaa, täitsa nõus: nii mõnus on aeg-ajalt tuletada neid vanu häid, juba lapsepõlvest mällu sööbinud imelisi maitseid. Jahu lismaine on maitseasi. Minu jaoks oli kaste liiga vedel ja see pisike kogus tegi ta just parajaks!:)

Aliise ütles ...

Ma tegin sama asja tavalise sealihaga ja väikeste erinevustega. Idee sain aga siit. Ja maitse tuli ülihea. Aitäh!