9. november 2012

Kõrvitsamarmelaad apelsini ja ingveriga

porgandimoos apelsini ja ingveriga/carrot jam with orange and ginger

Maailma esimeses ajakirja Tiiu numbris (oktoober 2011), mis oli ühtlasi ka minu kui ajakirja köögitoimetaja kõige-kõige esimene etteaste, ilmus see marmelaadi retsept. Ma tegin tookord ta küll tavalisest kõrvitsast ja värv oli palju heledam, aga väga maitsev sai ikkagi! 
Sel kõrvitsahooajal kordasin marmelaaditegu. Seekord tegin muskaatkõrvitsast. Nii ilus oranž tuli ja veel parem!
Toimetasin Tiiu köögikülgedel täpselt aastajagu. Äratulek oleks olnud palju raskem, kui ma poleks saanud Üllet nõusse Tiiu köögikülgede tegemise teatepulk endale võtta. Kohe rahuliku südamega saab edasi minna.
Nii et selle postitusega tõmbangi joone alla oma köögitegemistele Tiius. Aitäh selle aasta eest Marii, Siim, Eha ja Anneli. Teiega koos oli kõik väga selge, lihtne ja kindel.

Kõrvitsamarmelaad apelsini ja ingveriga
u 1,5 liitrit

1 kg puhastatud ja tükeldatud (muskaat)kõrvitsat
2 apelsini
1,5 dl vett
500 g moosisuhkrut
2-2,5 sl peenelt riivitud ingverijuurt


Kui sa just ei kasuta vahatamata apelsine, pese need väga-väga hoolikalt, näiteks köögisvammi karedama poolega kõvasti nühkides. Kuivata. Pressi välja mahl, riivi koor. Pane kõrvitsatükid koos veega potti, aja keema ja lase vaiksel tulel podiseda umbes tund aega, kuni kõrvits on täiesti pehme ja kergesti lagunev.
Et saavutada tükkideta marmelaadi konsistentsi, tõsta pott tulelt ja püreesta kõrvits saumikseriga täiesti ühtlaseks massiks. 
Tõsta pott uuesti tulele, lisa moosisuhkur, ingver, apelsinimahl ja -koor. Keeda veel 10 minutit. Selles staadiumis võib tekkida vahtu, see eemalda lusika või vahukulbiga.
Tõsta marmelaad kuumalt steriliseeritud purkidesse, kaaneta (kaaned ka peavad ikka steriliseeritud olema) ja jahuta.
Kui toatemperatuuril purke hoida, on hoidis vedelam, moosisem. Külmkapis tardub marmelaadiks. Nii et minu purgikesed seisavad kenasti reas niigi napi ruumiga külmkapiriiulil. Aga varud kahanevad hoogsalt, sest hommikusele röstsaiale on see kõrvitsamarmelaad justkui loodud. Ja porgandikooki tehes sobib ta imehästi kihtide vahele määrimiseks.