18. jaanuar 2013

Kits ja marjad

Eks ta nüüd ole paras jupp aega eelmisest postitusest. No ei ole olnud seda hetke ja tunnet, et nüüd istun ja kirjutan kohe päris rahulikult. Aga näe iluleda on küll olnud aega, eksju, uue päise meisterdasin blogile ja puha...:)
Mõned nädalad olin hoopis teises kultuuri- ja toiduruumis. Reisil olles olin üsna kindel, et kohe koju tulles teen korraliku ülevaate kõigest reisil söödust, joodust ja postitan terve portsu Hiina, Indoneesia ja Malaisia toitude teemalisi postitusi. Aga näed, tuleb välja, et reis mind Aasia toidu usku ei pööranud. Supermaitsev oli küll kõik söödu, ausalt,  ja kindlasti ilmutan siin edaspidi ka postitused lemmikuks saanud eksootiliste hõrgutiste teemal. Lihtsalt kodune värk on ikka ... minu maitse. Alati reisimast tulles saan sellele taas kinnitust.
No ja siin ma nüüd jälle olen, Eesti kits ja Eesti marjad. Jutt selles postituses on kodukitsest, mitte metsa omast. Kui kunagi naeratab teile õnn ja keegi althõlma:) pakub või näete kusagil müügil kodukitse liha, siis võtke-võtke-võtke vastu ja proovige ära, hea on! Panen kirja kaks retsepti, mille järgi olen kitseliha küpsetanud. Mõlemas on suvemarjad, need sobivad magusa kitselihaga eriliselt hästi. 
Paar viimast päikesepaistelist päeva on mõjunud helgelt ja lootusrikkalt, kevade- ja suveigatsus on juba minusse pesa pununud. Sellepärast ei pidanudki ma vastu kiusatusele ja poetasin sellesse südatalvisesse postitusse, talviste ahjutoitude kõrvale, suvised pildid, millel ühel minu aia mustsõstrad ja teisel Valter mustikadžunglis meie maamaja kõrval. Nii et ühel pildil on koos suvi ja talv, aga nii on ta ju neis lihatoitudeski. Talvised ahjuroad suviste marjadega.

kitseke1

Mis seda kitsekintsu puudutab, siis on muideks tegu aastaid tagasi minu esimese avalikkuses ilmunud retseptiga:) Minu "originaalretsept" asub siin ja nagu näha, olen saatnud selle veebilehele aastal 2003. See on 10 aastat tagasi!  Eestikeelset toidublogindust polnud veel sündinudki. Nagu ma aru saan, oli see tükk aega pea ainus kitseretsept, mis netis liikvel ja nüüdseks olen sedasama oma retsepti kohanud jahindusfoorumites ja lambakasvatustalude kodulehtedel, kus ta on oma elu elades laienenud ka metskitse- ja lambakintsudele. Ja miks ka mitte! Retsept ilmus nüüd hiljuti ka trükiajakirjanduses, eelmises Toit&Trendis persooniloo juures.

Kitsekints ahjuporganditega

1 kitsekints
5 porgandit

Marinaad:
2 dl sojakastet
2 dl päevalilleõli
poole sidruni mahl
2 sl palsamiveiniäädikat
3 küüslauguküünt
1 sl kuivatatud rosmariini
1 sl kuivatatud majoraani
1 tl sinepit
3 sl mustsõstramoosi
soola
musta pipart

Sega omavahel kõik marinaadiained.
Kata kints marinaadiga ja tõsta vähemalt kolmeks tunniks külmkappi maitsestuma. Tõsta liha koos marinaadiga ahjuvormi.
Küpseta 200 kraadi juures üks tund. Kasta liha küpsemise ajal aeg-ajalt marinaadiga. Alanda kuumus 170-le. Tõsta kintsu juurde kangideks lõigatud porgandid. Küpseta veel tund aega. Kui tundub vajalik, kata ahjuvorm küpsetamise lõpupoole fooliumiga. Serveeri liha ahjuporgandite ja marinaadise praeleemega. Soovi korral paku juurde kartuli-kõrvitsatampi.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Järgmise retsepti mustikaglasuuri retsepti laenasin Silvena Rowe'lt, kes kasutab seda seakülje glasuurimiseks. Sedasama tema mustikaga seakülge on mul olnud õnn süüa Londonis, Silvena restoranis Quince ja sealsamas ka tema endaga paar sõna juttu puhuda. Mustikaglasuur oli seakülje juures väga maitsev ja sobib ka kitseribidele suurepäraselt!

kitseke2

Mustikaglasuuriga ribid


1 kg kitseribisid
soola, musta pipart

Glasuuriks:
350 g mustikaid
125 ml vett
2 sl pruuni suhkrut või mett
2 sl sidrunimahla
0,5 tl tšillihelbeid
soola
musta pipart

Raputa ribidele soola ja pipart. Tõsta lihapool pealpool fooliumiga kaetud ahjuplaadile või -vormi. Küpseta 200 kraadi juures 1 tund. Kata fooliumiga, alanda temperatuuri 180 kraadini ja küpseta veel 1 tund.
Mustikagalsuuri jaoks vala mustikad ja vesi blenderisse ja püreesta. Seda saab teha ka saumikseriga. Vala püree kastrulisse ja lisa suhkur, sidrunimahl ja tšillihelbed. Keeda vaiksel tulel 40-60 minutit, kuni glasuur on paks ja siirupine. Maitsesta soola ja musta pipraga.
Eemalda ribidelt foolium. Tõsta ahju temperatuur 240-ni. Pintselda glasuur ribide peale ja külgedele ja küpseta veel kuni 10 minutit. Lase ribidel veidi ahjust võttes jahtuda ja lõika seejärel lahti.

Postitusega tervitan kõiki Eesti kitsekasvatajaid. Eriti Annet ja Lennot.

Kommentaare ei ole: