20. aprill 2013

Apelsinimaitselised kaerakliiküpsised

kliiküpsised

Meie pere laste viimase aja lemmik-küpparid! Ja minu meelest on ka neis koos kõik, mis ühtedes heades küpsistes olema peab: maitse, krõbedus ja tervislikkus. Ja kui paraku teinekord need kõige tervislikumad küpsetised kipuvad olema segiajamiseni sarnased saepuruga, siis kaerakliiküpsised on sellest väga kaugel. Neidsamu küpsiseid küpsetasin muide eelmisel suvel Põhjaka mõisas "Toidublogijad Põhjakal" ettevõtmise raames. Apelsinised kaerakliiküpsised olid menüüs rästitud rabarbri ja mascarponega.    
Paar sõna kliidest, mis moodustavad neist küpsistest lõviosa. Kliid eralduvad terade jahvatamisel. Nad on kestad koos nende külge jäänud idu- ja toitekoeosakestega, nii et tegu on tõeliselt toitainerikka kraamiga. Kliisid saab nii nisust, rukkist kui kaerast, aga nagu on kirjutanud Urmas Kokassaar oma artiklis "Kliid ja kiudained käsikäes", seisavad just kaerakliid esirinnas beetaglükaani sisalduse osas. Beetaglükaan aitab eemaldada kehast sapphappeid ja aitab kaasa kolesteroolihulga vähendamisele organismis.
Ühesõnaga: väga tervislikud, imelihtsalt valmivad ja mis kõige tähtsam, supermaitsvad küpsised! Sobivad hästi niisama krõbistamiseks, koos klaasi piima või ka kisselli kõrvale.

Apelsinimaitselised kaerakliiküpsised
16-18 tk. 

60 g võid
80 g suhkrut
2 sl nisujahu
100 g kaerakliisid
1 tl küpsetuspulbrit
noaotsaga soola
1 muna
poole apelsini riivitud koor

Sulata või.
Sega omavahel kuivained. Lisa neile sulavõi, kahvliga lahtiklopitud muna ja riivitud apelsinikoor. NB! Apelsinikoor nühi enne riivimist hästi hoolikalt kuuma vee ja nõudepesusvammi kareda poolega puhtaks.
Jaota tainas teelusikaga tõstes väikeste pätsikestena kahele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Jäta piisavad vahed, kuhilad vajuvad küpsedes laiemaks.
Küpseta 200 kraadi juures umbes 7 minutit, kuni küpsised on kuldsed.
Tõsta plaadid ahjust ja lase küpsistel plaadil jahtuda. Kui esialgu võib tunduda, et nad on pehmevõitu, ära muretse, jahtudes muutuvad krõbedaks.
Ja veel, kes soovib, võib tainasse lisada u 1 tl uhmris purustatud fenkoliseemneid. Imeline!

Retsept ilmus aprilli Pereköögis (Kiired argiroad). 

2 kommentaari:

jannza ütles ...

Tehtud ja läheb juba homme kordamisele, nii head on :)

Anonüümne ütles ...

Väga head küpsised. Esimene kord jätsin paari sentimeetrised vahed. Sain plaadikoogi :) Hiljem panin 6 tk plaadile ( mul väiksem ahjuplaat). Osad kippusid ka natuke ära kõrbema kuna vajavad nii vähe kuumust. Aga sõbrannad ja tuttavad kõik kiitsid. Kindlasti läheb varsti uuesti nende küpsiste tegemiseks. Aitäh hea retsepti eest! :)