7. mai 2013

Kahe šokolaadi fondant väikese piparmündiga. Ja emadepäeva kingiloos!

DSC_7345.jpg

Fondant, väikeses vormis küpsetatud soe šokolaadimagustoit, on nüüd küll selline asi, mida võib leida peaaegu iga restorani menüüs. Pole midagi imestada, pealt küpsenud, seest pehme dessert ongi hea. Ja eriline! Emadepäevaks nagu loodud. Siinse fondanti sisuks on piparmündiga maitsestatud vedel valge šokolaad, mis on lihtsalt taevalik. Kui piparmündiekstrakti hankida ei õnnestu (Piprapoes on saadaval), jäta see lihtsalt välja. Üks väike lisanüanss jääb olemata, aga ega fondant sellepärast tegemata ei saa jääda. Päris üksi vist lapsed selle küpsetamisega hakkama ei saa (aga mine sa tea, need tegelased võivad üllatada kõige ootamatumate oskustega), aga koos ongi vahvam toimetada. Küll aga saavad lapsed ise hakkama südamekujuliste šokolaadikaunistuste tegemisega. Selleks on mugav kasutada Lékué silikoonvormi, mille loosin ka emadepäevaks siinsamas ühele õnnelikule. Sellest allpool. 
Kõigepealt aga fondant! Retseptis toodud kogustest jagub kuuele.

Valge šokolaadi täidis:
0,5 dl 35%-list koort
150 g valget šokolaadi
1 tl piparmündiekstrakti 

Fondant:
75 g tumedat šokolaadi
75 g võid
4 muna
100 g suhkrut
75 g nisujahu
3 tl kakaopulbrit
veidi võid vormide määrimiseks

Kaunistuseks:
šokolaadisüdameid 
maasikaid
tuhksuhkrut
mündi- või melissilehti

Kõigepealt valmista valge šokolaadi täidis. Selleks tükelda valge šokolaad. Kuumuta kastrulis koor peaaegu keemiseni ja lisa valge šokolaad. Kuumuta segades (ära keeda!), kuni šokolaad on sulanud. Maitsesta mündiekstraktiga. Tõsta seniks, kuni teed muid ettevalmistusi, külmkappi.

DSC_7262.jpg

Edasi tükelda tume šokolaad ja või. Tõsta jälle kastrul tulele ja sulata selles või koos šokolaadiga. Kohe, kui šokolaad on sulanud, tõsta tulelt ja jäta ootele. Vahusta munad suhkruga pehmeks vahuks. 

kitchenaid

Tulemus ei pea päris valge ja kohev olema, pigem selline "poolvaht":). Lisa šokolaadi-võisegu (see ei tohiks enam kuum olla, muna võib tükki minna), sega läbi. Raputa ühtlase kihina peale jahu. Sega suure lusika või spaatliga alt tainast üles tõstes õrnalt läbi. 
Nüüd on aeg ette valmistada vormid. Hea on kasutada ramekineid või muid kuumakindlaid portsjonvorme , mille maht vähemalt 1,5 dl. Määri vormid seestpoolt võiga. Ma tegin seda lihtsalt võiste sõrmedega.
Tõsta igasse vormi pool teelusikatäit kakaopulbrit. Vorme keerutades katsu saada see võimalikult ühtlase kihina põhja ja külgedele. 

DSC_7292.jpg

Tõsta igasse vormi u 1,5 sl fondanti segu. Ära peaks kuluma selle kogusest kusagil pool. Vormi valge šokolaadi massist kuus vabakujulist pallikest ja tõsta need vormi. (Kui tahad teha ettevalmistusi õhtuks või järgmiseks päevaks, siis nüüd on see hetk, kui pooleldi täidetud vormid võib tõsta külmkappi ootele. Hiljem siis vahetult enne valmistamist tee lõpuosa).  Kata ülejäänud tumeda šokolaadi seguga.
Fotol on vormid veel pealmise kihita:

DSC_7300.jpg

Tõsta täidetud vormid ahjuplaadile. Küpseta eelkuumutatud ahjus 160 kraadi juures (pöördõhk) 15-20 minutit. Kui ahjul pöördõhu funktsiooni ei ole, peaks temperatuur olema 10-20 kraadi kõrgem. Küpsetusajaga on nüüd selline lugu, et seda tuleb peale 10-ndat minutit väga jälgida. Mina hoian oma fondante ahjus täpselt 17 minutit, selle aja sain paika paari-kolme küpsetuskorra ja mõnede fondantist muffiniks muutunud koogikestega. Niipea, kui fondant pealt hakkab  pealt pragunema, ääred on küpsenud ja sisemus vedel, tuleks vormid ahjust välja tõsta. Arvestada tuleb, et peale väljatõstmist küpsevad nad veel vormi kuumuses veidi edasi.

fondant2-2.jpg

Serveerida võib fondante kas otse vormist või siis väljalöödult. Väljavõtmiseks aita veidi noaservaga äärtest kaasa. Kuna vormi servad olid määritud võiga ja ülepuistatud kakaoga, ei peaks väljavupsamisega mingit muret olema.
Järgneval pildil on fondant tagurpidi pööratud, nii on valge šokolaadi sisu kenasti näha.
Puista enne söömist fondantile tuhksuhkrut, kaunista maasikate ja mündi- või melissilehekestega.

DSC_7322.jpg

Ja muidugi šokolaadisüdamed! Nende valmistamine on imelihtne, vaja läheb vaid Lékué silikoonvormi ja šokolaadi.
Ühe vormitäie (3 südant) valmistamiseks kulub 200 g šokolaadi. Šokolaad tuleb sulatada. Parim moodus selleks on vesivann. Võta pott, vala sellesse vett. Aja keema, seejärel keera kuumus väiksemaks. Aseta poti peale kauss. Kausi põhi ei tohi veega kokku puutuda, šokolaad sulab kuumast veest eralduvas aurus. Tõsta kaussi tükeldatud šokolaad ja lase sel sulada. Sega aeg-ajalt. 

DSC_7205.jpg

Vala sulanud šokolaad silikoonvormi,  tõsta see külmkappi ja lase šokolaadil hanguda. Selleks kulub paarkümmend minutit. Kui tahad nüüd kohe otsa valmistada ka teist värvi šokolaadisüdameid, et hiljem kaks värvi kokku panna, eemalda tahkunud šokolaadisüdamed vormist (see läheb väga hõlpsalt) ja täida vorm uue portsu sulatatud šokolaadiga. Valminud šokolaadisüdameid hoia külmkapis ja pane kokku alles vahetult enne serveerimist.

fondant

Ja nüüd, tam-ta-ram-taa! Mul on väga hea meel üks Lékué šokolaadisüdamete valmistamise vorm nüüd vahetult enne emadepäeva välja loosida! Selleks anna palun kommentaaris teada, mida head plaanid oma emale või iseendale:) emadepäevaks valmistada. Või on teie peres hoopis kombeks, et üllatavad hoopis lapsed? Kõigi vastajate vahel valib fortuuna juba selle reede, 10. mai õhtul välja ühe õnneliku, kes saab kingituseks sellesama armsa südamliku vormi.

DSC_7125.jpg

Loosimine toimub koostöös kauplusega Home Decor. Kes loosiõnnele ei looda või ei jaksa tulemusi ära oodata, saab selle vormi endale hankida mugavalt Home Decori veebipoest. Kuni emadepäevani on kogu Lékué valik veebipoest ostes 20%-lise soodustusega. Soodustuse saamiseks peab teadma lihtsalt salasõna. Tähelepanu, ma sosistan selle nüüd: "ema". Kui oled jõudnud veebipoes vajaliku kauba ostukorvi tõsta ja hakkad lahkuma, sisesta sõna "ema" voucheri koodiks ja saadki 20% soodustust!

Lisaks Lékué emadepäeva eripakkumisele on püsivalt ka kogu muu Home Decori kaubavalik Siit nurgast ja sealt nurgast toidublogi lugejatele soodsam. Ostu vormistades sisesta voucheri koodina "siitnurgast" ja saadki 15% soodustust! Home Decori veebipoodi saad siseneda siit.

Ja ärge siis unustage jätta siiasamasse postituse alla oma kommentaari emadepäeva toidulaua ideedega, juba mõne päeva pärast läheb südamlik vorm loosi!

29 kommentaari:

Janika ütles ...

Ilmselt kas Nadja ananassi torti, millel on imemaitsev karamelline põhi või Kärsupead kirsside ja värskete maasikatega =)

Elu on lill, kuid ta tahab vahest ka kastmist ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Gea ütles ...

Eks ikka midagi uhkemat, plaanis on teha apelsini-šokolaaditorti :)... lisaks soolase poole pealt kindlasti ka üks võileivatordike, et pidulaud ikka täiuslik oleks :)

Merilin ütles ...

Mina teen sellel aastal emale ja vanaemadele pralinee kommid ning trühvlid :) Endale koju aga tahaks koos lastega teha ühe vahva küpsisetordi :)

Liisu ütles ...

Ilmselt proovin neid samu siin retseptis toodud fondante, tundub põnev ettevõtmine. Sellega seoses küsiks, kas piparmündi ekstrakti asemel võib kasutada ka näiteks piparmündi siirupit?

liisuliisu7@gmail.com

Aniitram ütles ...

Sel aastal on minu esimene emadepäev emme rollis olla :) Nii eriline tunne on :)
Ja lauale plaanisin panna lihtsa, klassikalise ja väga hea küpsisetordi hapukoorega. Ja ilmselt šokolaadikattega. Pole seda nii ammu teinud, kuigi see on nii hea.

jannza ütles ...

Meil on juba lapsest saati olnud traditsiooniks meisterdada emale emadepäevaks küpsisetort! Minu arust ei olegi lisaks veel mingit kingitust vaja, sest enda eest räägib juba see, kui täiskasvanud lapsed hoiavad traditsiooni elus, väga armas minu arust :)

mercredi ütles ...

Minu ema ja vanaemad on juba kahjuks kõik siit ilmast lahkunud. Aga laps (11a) on mul igal emadepäeva eelõhtul poole ööni köögis askeldanud. Eelmisel aastal valmis tal väga maitsev virsiku-kohupiimakook, selle aasta menüü pole veel teada, aga panen tähele, et külmkappi tekib tasapisi juurde salajasi koostisaineid.:)

Mari ütles ...

Plaanis oli lihtsalt võileibu, aga nüüd tuli mõttesse fondant. :)

Anna ütles ...

Kuna ema elab mul 2500 km kaugusel, saatsin talle üllatusena pakkikese ilusa kaardi ja magusate iseküpsetatud küpsistega. Pakk jõudis isegi ülejärgmisel päeval kohale ja seega oli emal üllatus veelgi suurem! :)

Liisa blogi ütles ...

Mina kavatsen valmistada banoffee kooki, see tuleb alati imemaitsev!
Võib-olla kingin ka söödava emadepäevakaardi! =)

Kokkamas95 ütles ...

Minul on sellel aastal plaanis emale valmistada kakao-hapukoorekreemi ja kirsimoosiga küpsisetort.

Mammu ütles ...

Enne praeguse postituse lugemist ei olnud veel retsept välja valitud. Nüüd kindlasti proovin neid fondant´e teha:)

Bella Karolin ütles ...

Minul on plaanis ema pühapäeval üllatada isuäratava koogiga. Mõtlesime, et valmistame selle õega rõõmsalt koos. Hetkel veel mõtleme, mis kooki täpsemalt teha, aga maikuu Eesti Naises oli väga põnev kahekihiline jogurtitort, mis ajas suu üsna vesiseks.

Anonüümne ütles ...

Minu lapsed teevad mulle traditsiooniliselt küpsisetorti:) Aga ise nägin just hiljuti ühes saksa blogis väikseid sidrunikeekse - plaanis proovida, kui leian kuskilt väiksed vormid.

Egle

Annuška ütles ...

Selleks, et oma ema ja vanaema ikka meeles pidada, meisterdan neile valmis Napoleoni koogi, mis kuulub kindlasti nende lemmikute hulka. Eks natukene rohkem kulub selleks aega ja hoolt, kuid sellega saan neile üles näidata oma tänulikkust ;D

E.L ütles ...

Neid pilte vaadates pole kahtlustki, et ma teen emadepäeval just neidsamu fontante'i. Ja eks me siis sõidame nendega esmalt minu ema juurde ja siis mehe ema juurde ja lõpuks siis maiustame kodus veel oma perega! Jõudu ja edu!

Aet ütles ...

Mina üllatan oma ema tema lemmikuga, milleks on Tiramisu tort. Selleks teen ka savoiardiküpsised ise,ega osta neid poest. Tuleb veelgi maitsvam, mahlasem ja parem!

Maris ütles ...

Meil kooki või muud ei tulegi, korralik pasta puttanesca karulaugupestoga. rannahooaeg ju tuleb, mida seal enam priisata ;) ema on ka pesto fänn.

Anonüümne ütles ...

Igal aastal olen ma oma emaga käinud Tartu Jooksumaratonil, kuna pikk jooks nõuab palju energiat, siis oleme päev enne teinud mõnusa koogisöömise. Sellel aastal on kahjuks ema välismaal ning ema asendajaks on vanaema, kes tuleb koos minuga jooksule. Laupäeval naudime pastat kana ja seentega ning maiustamiseks on banofee kook.

Grete

Kadri ütles ...

Tavaliselt on piirdunud ema meeles pidamine lillekimbuga, see aasta kindlasti ka see, kuid lisaks tekkis idee teha täis õhtusöök. Pole vaja ju emadel iga päev ka pliidi taga aega veeta. Nüüd olengi retsepte otsimas ja tänu sellele sattusin ka siia lehele ning mis võiks parem olla kui saaks kooki kaunistada südamega :)

Mari-Liis ütles ...

Liisu, ma ei tea küll täpselt, mis täpselt see piparmündisiirup on, aga ma arvan, et ta on liiga magus ja mitte nii tugeva maitsega, st pead lisama rohkem kui ekstrakti. Valge šokol on aga niigi magus, ehk läheb liiale...Ma pigem ei kasutaks siirupit.

Brit ütles ...

Mina plaanin emadepäeval emale ning küllatulevale vanaemale teha ise kondenspiima jäätist ning rabarberikooki kardemoni, kaneeli aj kreekapähklitega:) Küpsetamisarmastuse süvendamiseks saab ema kingiks ka kena valge koogivormi.

Gerli K ütles ...

Arvatavasti valge šokolaadi kook maasikatega ja värskelt korjatud lillekimp metsast :)

Doris ütles ...

Just ennist otsisin tükk aega mööda kokaraamatuid, mida emale teha ning valisin välja valge šokolaadi- kohupiima tordi. Siis aga lõi pähe, et ega ju lõunasööki pea ka sel tähtsal päeval ema ise tegema! Niisiis tuleb sealiha kirsikastmes kartulite ja rohke värske salatiga ka valmis meisterdada.

Mari-Liis ütles ...

Aitäh teile kõigile, kes andsid aimu, mille maitsvaga emadepäeva tähistada kavatsevad. Väga armas oli lugeda teie plaanidest! Juhusliku valiku alusel osutus vormi võitjaks esimene kommenteerija, Janika! Palun saada mulle meil aadressile mariliis.ilover@gmail.com, et saaksin Sulle teada anda, kuidas oma vormi kätte saad. Südamlikku emadepäeva kõigile!

Mina ütles ...

Mari-Liis, mul selline küsimus, et kas siinne fondant vajab pikemat küpsetamisaega kui tavaline, st see tumeda šokolaadiga variant Su blogis? Mul nimelt on traditsioonilise fondanti küpsetusaeg enda ahju peal välja timmitud, aga vaatan, et retseptis on neil erinevad küpsetusajad, mistõttu peaksin siis vist neid siin natuke pikemalt küpsetama? Ette tänades, Kairit

Mari-Liis Ilover ütles ...

Tere, Kairit! Hmm, minuarust blogis muud fondanti kui see kahe šokolaadi oma polegi...Aga see küpsetusaeg, mis siin märgitud, peaks igati hästi toimima. Samas, võid ju teha ühe enne teisi prooviks ja katsetada, ehk tõesti Su oma väljatimmitud aeg sobib kõige paremini! Ahjud on ju ka nii erinevad, nagu kogemus näitab...

Mina ütles ...

Tõesti seniilsus või hajameelsus lõi välja :) Tavaline fondant oli tõesti hoopis Silja blogis, vabandust. Aga täna läheb tegemiseks! Kairit