17. september 2013

Estri õunakook

Estri õunakook

"Õunad, õunad, õunad. No mis kooki ma siis nüüd teen neist. Millegi keerulise jaoks ei ole aega. Ega tahtmist. Lapsed võiksid ju ka kordki õunakooki süüa...Minu mõistus on otsas, neile ei maitse mitte ükski kook. Oih, kapis polegi ju üldse midagi, millest kooki teha. Isegi võid pole!"

Selliste hetkede päästja on Suured Kollased Kaaned, mille vahele on alates vast kusagil 90-ndate algusest, kuhu jäid ka minu iseseisva elu esimesed kokkamised, korjatud kõikvõimalikke väljalõikeid ja käsitsi kirjutatud paberilehti kodustest toitudest, mis on tundunud piisavalt lihtsad, toredad ja isuäratavad, et neid kunagi proovida teha. Seal on just sellised retseptid, kus kasutatud ained on täiesti igapäevased, mis tavaliselt alati kodus olemas ja valmistuskäik ka lapselegi jõukohane. Allikat pole ma just kuigi sageli ära märkinud. Estri õunakook on aga kenasti tähistatud, ilmselgelt retsepti andja nime järgi.

Kes on Ester? Ester on meie pere hea haldjas. Ta aitas mul hakkama saada, kui kaksikud olid alles väikesed. Käis neid hoidmas, aitas kodu korras hoida. Tänu Estrile õnnestus mul lõpetada laste kõrvalt ülikool. Ester on meie sugulane ja minu lastele nagu kolmas vanaema. See kook ongi täpselt nagu vanaema kook: täiesti tavalistest  komponentidest, ainult kausi ja vispli abil kokkusegatud tainast sünnib midagi nii mõnusalt kodust ja head, et tahad seda maitset tunda ikka ja jälle. Vaatamata sellele, et võid ega õli ega üldse mingit rasvainet koogis pole, pole ta üldse kuiv ega maitsetu, vastupidi.
Kui keegi teist vaevleb sarnaste küsimuste käes, millega ma postitust alustasin, siis vastus on siin: Estri õunakook! Retsept on pärit ajast, kui jahu mõõdeti klaasidega ja hapukoort purkidega. Nii et Ester, kui Sa peaksid sattuma siia lugema ja oma retsepti äragi ei tunne, siis see tuleb lihtsalt mõõtude teisendamisest. Ahjaa, küpsetuspulbri asemel võtsin sooda, sest koos hapukoorega toimib see kergitajana väga hästi. Aga vabalt võib kasutada ka küpsetuspulbrit.

Estri õunakook

3 muna
1,5 dl suhkrut
näpuotsaga soola
2 dl hapukoort
5 dl nisujahu
1 tl soodat
Kate: 3-4 õuna
2 sl suhkrut + 2 tl kaneeli

Klopi vispeldades muna suhkru ja soolaga lahti. Lisa hapukoor, sega läbi. Seejärel jahu ja sooda. Sega ühtlaseks.
Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud väiksemale ahjuplaadile (u poole tavalise ahjuplaadi suurune). Lõika õunad sektoriteks, eemalda südamikud. Viiluta õunasektorid. Lao õunad tihedalt tainale. Puista peale omavahel segatud suhkur ja kaneel.
Küpseta 180 kraadi juures 30 minutit.
Maitseb hästi kohe küpsetamise päeval, aga minu meelest seismisel maitse ainult paraneb. Hoia kaanega karbis, et kook ei kuivaks.

9 kommentaari:

Sille ütles ...

Vihjeks, et selles retseptis võib hapukoore ka keefiri vastu välja vahetada. :) Töötab väga hästi. Ja osa jahust täisterajahuga asendada.. Jääb hea krõmps.

Olen sarnase taignaga igasuguseid marjakooke teinud. Omnom. :)

Mari-Liis ütles ...

Tänud, Sille, variatsioonide eest. Need on alati teretulnud.

Ave ütles ...

Tekstis on juttu soodast, aga retseptis pole kirjas, palju seda panna :)
Igatahes lähen kohe kokku segama, just sellist retsepti mu hommikusse vaja oligi

Mari-Liis ütles ...

Oih. Ongi sooda vahele jäänud. 1 tl on paras kogus. Mõnusat küpsetamist ja koogisöömist.

Anonüümne ütles ...

Veendun jällegi, et lihtsuses peitub võlu. Väga mõnus kook. Aitäh retsepti eest !

Mari-Liis ütles ...

Olen sinuga lihtsuse ja võlu seose osas täiesti nõus, Anonüümne! Tänud tagasiside eest.

Jaanika Pajumaa ütles ...

Kas hapukoore kreeka jogurtiga saaks asendada? Tahaks hullult teha, aga leidsin külmikust ainult maitsestamata kreeka jogurti.

Jaanika Pajumaa ütles ...

Tahan hullult seda kooki proovida, aga leidsin külmikust ainult kreeka jogurti.
Kas oleks ok see hapukoore asemel kasutada?
Tänud!

Mari-Liis ütles ...

Jaanika, võid asendada küll! Ja nagu esimene kommenteerijagi õtles, võid ka keefirit kasutada. Kreeka jogurt on paksem kui hapukoor. Kui tainas tundub liiga paks olevat, lisa sutsuke keefirit või piima või kasvõi vett vedeldamiseks.