31. oktoober 2013

Kõrvitsakook šokolaadiglasuuriga

Jah, Halloweeni üks sümboleid on kõrvits ja täna on Halloween, aga see ei ole Halloweeni-postitus, kokkusattumus on täiesti juhuslik. Minu jaoks on see püha seni võõraks jäänud. Kombinatsioon kostümeeritud kommi küsivatest lastest, hirmsate nägudega kõrvitsatest, nõidadest, kummitustest, õnnitluskaartidest  ja tagatipuks veel lahkunute mälestuseks süüdatud küünlast on kuidagi liiga laialivalguv, et selle tegelikust tähendusest aru saada. Kui selline asi üldse olemas peaks olema. Ehkki loomulikult, kui keegi Halloweeni tähistab siis see kõrvitsakook sobiks suurepäraselt just täna õhtuks küpsetada! 
Mahlane krõmpsuvate pähklitega kook on sügisene. Kõrvits on ju pesuehtne sügise sümbol köögis. Ja kaneel ja nelk annavad aimu salamisi lähenevast teate-küll-mis-ajast. Vabalt võib koogi teha ka glasuurita, aga šokolaadikate teeb lihtsa vormikoogi veidi uhkemaks ja no loomulikult maitseb ka ikka hirmus hästi.

kõrvitsakook šokolaadiga

Kõrvitsakook šokolaadiglasuuriga

500 g koorest ja seemnetest puhastatud, tükeldatud kõrvitsat
4 muna
200 g suhkrut
1 tl vanillisessentsi või -suhkrut
300 ml rapsiõli
300 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
noaotsaga soola
1 tl kaneeli
0,5 tl ingveripulbrit
0,25 tl jahvatatud nelki (kui poest ei saa, purusta uhmris paar tervet nelgitera)
50 g Kreeka pähkleid

Glasuur:
200 g tumedat šokolaadi
100 g võid

Lao kõrvitsatükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rösti 200 kraadi juures 20-25 minutit. Jahuta ja püreesta.
Vahusta munad, suhkur, vanillisuhkur ja õli heledaks vahuks. Lisa kõrvitsapüree. Lisa küpsetuspulbri ning maitseainetega segatud jahu, sega läbi. Haki pähklid, sega tainasse. Vala tainas rõngasvormi. Mul on selliste "auguga kookide" küpsetamiseks Lekue 22 cm suurune silikoonist vorm, pärit Home Decorist.
Küpseta 180 kraadi juures 50-60 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga, see peab peale sissetorkamist jääma puhas. Lase koogil jahtuda, kasvõi üleöö.
Glasuuriks sulata vesivannil šokolaadi- ja võitükid. Nirista glasuur koogile. Kaunista kuivatatud saialille õilehtede, hakitud Kreeka pähklite või muu meelepärasega.

kõrvitsakook šokolaadiga

6 kommentaari:

Jaanika ütles ...

kui palju seda valmispüreed peaks olema? Mul on sügavkülmas püree olemas ja saaksin seda kasutada, aga siin retseptis on ju ära toodud toore kõrvitsa kogus.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Jaanika, ma ei ole ise katsetanud seda kooki valmis püreega, seega kogust pigem pakun, kui tean kindlalt. Aga arvestades seda, et kõrvitsat läheb 500 g ja ahjus osa kõrvitsas olevast niiskusest kaob, arvan, et 300 g püreega peaks kenasti õnnestuma.

Anonüümne ütles ...

Tere!

Pisut asjatundmatu küsimus, aga kuidas oleks extra virgin oliiviõliga või tuleks ikka rapsiõli kasutada? Kook tundub võrratu :)

Kena hilissügist soovides

Kristel

Natalja Barajeva ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Natalja Barajeva ütles ...

Tere, tegin ise nüüd seda kooki oliivõliga. Kõik hästi. Ingveripulbri asemel panin hakkitud päris-ingveri ja kuna Kreeka pähkleid ka polnud siis asendasin neid pistaatia pähklitega. Väga maitsev :)

Mari-Liis Ilover ütles ...

Aitäh, Natalja, et oliiviõliga küpsetamise tulemusest teada andsid. Ma ise oleks ehk veidi kartnud oliiviõli tugevat maitset, aga kui see ei härinud, ju siis tõesti sobib kenasti! Olen ise ka sageli ingveripulbri asemel kasutanud retseptides riivitud värsket ingverit, tegelikult annab see ju palju parema maitse!