1. detsember 2013

Kaerajahust õunakook iiriste ja mandlitega

kaerajahust õunakook iiriste ja mandlitega

Kell on pool 11 hommikul, on esimene advendipüha, õues sajab laia lund. Päris esimene tihe lumesadu sel aastal. Ei saa öelda, et oleksin seda hirmsasti oodanud, pigem vist mitte. Veel neljapäeval Tallinnast Riiga sõites oli ilm lausa kevadine - põllud rohetasid ja päike siras hele-helesinises taevas. Korraks käis peast läbi ketserlik mõte, et ehk jääbki seekord nii. Mäletan, et mingi vast 7-8 aastat tagasi oli selline talv, kui lund polnud üldse, paar päeva enne jõululaupäeva oli 11 kraadi sooja ja ma korjasin peenralt graavikala peale tilli. 
Aga nüüd, akna ääres kirjutades, kõrval kass, kes näeb akna oma elu esimest lund ja ei jõua ilmselt ära imestada, mis imelik pisikeste valgete lindude parv seal tiirutab, millele ta silmadegagi järgi ei jõua, rääkimata muudmoodi kinnipüüdmisest, tundub see täitsa tore. Tundub, et seda oli kohe täitsa vaja. 
Ja põhjust koogiküpsetamiseks on ju ka küllaga, olgu selleks siis esimene advent, lumi või lihtsalt tore pühapäev.
Nagu nimeski kirjas, on see kook kaerajahust. Õuntega sobib  kergelt kaerane maitse suurepäraselt kokku, sulanud iiristest tuleb mõnus karamellimekk ja mandlid annavad parasjagu krõmpsu. Kõik toimib! Kooki on lihtne teha, koostisaineid ei pea mööda ilma taga otsima (ehkki mulle just meenub, et armas kolleeg ajas seda Tartu kaubandusest eelmisel sügisel tikutulega taga, aga nüüd peaks Veski Mati täistera-kaerajahu suuremates poodides ikka saada olema). Kook on hea nii soojalt kui külmalt, paar päeva võib vabalt toatemperatuuril seista ja ikka maitseb mõnus.

Kaerajahust õunakook iiriste ja mandlitega
2 muna
1,5 dl suhkrut
noaotsaga soola
2 dl hapukoort
1 dl rapsiõli
4 dl täistera-kaerajahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli 
Kate:
3 õuna
75 g ehk pool pakki iiriskomme (Kalevi Toffe Cream)
50 g mandleid
1 sl suhkrut
40 g võid 
Klopi munad suhkru ja soolaga lahti. Lisa kõik ained ja sega tainas ühtlaseks. Vooderda 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga, määri servad võiga. Vala tainas vormi.
Katteks puhasta õunad südamikest, tükelda üsna õhukesteks väikesteks tükkideks. Et nagu õunaviil oleks veel kolmeks lõigatud. Haki iiriskommid veidi väiksemaks, aga mitte pudiks. Sama tee mandlitega. Mõned mandlid võivad terveks ka jääda. See ei ole väga peente preilide kook, pigem selline maalähedane:) Tõsta kate tainale. Puista peale suhkur. Tükelda või ja lao võitükikesed kõige peale. Küpseta kooki 185 kraadi juures 35-40 minutit.
kaerajahust õunakook iiriste ja mandlitega

kaerajahust õunakook iiriste ja mandlitega

Postitus kirjutatud, on lumesadu akna taga ära lõppenud ja asendunud vihmaga. Tühja kah, vähemalt korraks oli jõulutunne. Ilusat pühapäeva kõigile!

17 kommentaari:

In. ütles ...

Taigen nimetav kääne, omastav kääne mille? taigna. Taigna töstan(mille?)
Omastava käände järgi moodustatakse ka teised käänded.
sisseytlev kääne(millesse) -taigna-sse.
Meil kasutatakse tihti tainasse. Kuhu g jäi?

Mari-Liis ütles ...

Tere, In.
Päris nii ei ole. EKI lehelt kopipeist:

"Kas „taigen” või „tainas”? – Eelistame sõna tainas (omastavas taina, osastavas tainast).
Sõna tainas omastav kääne on taina, osastav on tainast.
Kuidas käänata sõna „pärmitaigen”? – Parem on pärmitainas, omastavas pärmitaina, osastavas pärmitainast.
Kas osastavas käändes on õige „(segame) taigent”? – Ei, kirjutage segame tainast."

Mõlematmoodi on lubatud, paljuski on see harjumise asi, aga eelistatud on tainas-taina-tainast. Toimetan retsepte ka ajakirjades, millest omakorda käib üle keeletoimetaja. Ja ikka on retseptides tainapall, sõtku tainast, lisa tainale suhkur jne.

Teevi ütles ...

See kook tundub mahlane ja nätske (see viimane meeldib kohe väga). Läheb tegemiseks. Kaunist adventi! :)

Mari-Liis ütles ...

Jaa, Teevi, näed õigesti: kuiv ei ole ta kohe kindlasti, pigem just mahlane ja niiske. Head küpsetamist!:)

Ave ütles ...

Oi, ma nüüd juba tean, mis kooki ma jõululauale teen, see kooslus ja pilt tunduvad lihtsalt nii täpselt õiged :)
Tea, kas peaks ühe testkoogi ka enne tegema, jõuludeni on veel liiga palju aega :D

Mari-Liis ütles ...

Ave, ma arvan, et peaksid kindlasti testima - ja mida rohkem, seda parem saab lõplik jõululaua kook olema :D

Anonüümne ütles ...

Tere,plaanin asja proovida, aga tekkis kahtlus, kas tõesti peab kaks korda 40min küpsetama?

Mari-Liis ütles ...

Eiei, siin on viga sisse lipsanud. Ikka tainas vormi, kate peale ja 40 minutit ahjus. Parandan kohe ära, tänud märkamast.

Anonüümne ütles ...

Küpsetasin selle retsepti järgi ja tuli väga hea kook! Üldiselt meeldib mulle õunakooke vaid õunaajal küpsetada, aga siinne mandlite ja iiristega maitseb jõuluajal väga mõnusalt:) Aitäh retsepti eest!
Triin

Mari-Liis ütles ...

Triin, rõõm lugeda, et kook meeldis!

Anonüümne ütles ...

Tere ja head uut aastat! Tahan ka seda suurepärast kooki kiita! Minu täielik lemmik, lihtsus ja väga hea maitsekooslus üheskoos. Juba tainas oli nii nämma, et pidin end taltsutama, et seda mitte ära limpsida :)

Mari-Liis ütles ...

Suur tänu, et peale koogitegu ka oma kommentaari jätsid, neid on nii hea alati lugeda. Olgu siis positiivne või negatiivne tagasiside, aga juba sellest, et siinne retsept ja pilt on innustanud kokkama, on väga hea meel! Teinekord siis topeltogus tainast, eks-jagub ka limpsimiseks ;)

Heleri ütles ...

Tere!

Kook näeb välja väga ahvatlev :)
Sellel ehk ei ole suurt vahet, aga küsiksin siiski üle, kas või tuleb kattele tükkidena lisada või tuleks eelnevalt ära sulatada ja segada teiste katte koostisosadega?

Mari-Liis ütles ...

Tere, Heleri!
Millegipärast oli siit osa retseptist üldse kadunud. Ma ei saa aru, miks- küpsetamiseaegagi polnud enam! :O Väga kummaline...
Lisasin nüüd lõppu tegevusekirjelduse nii suhkru kui või kohta, samuti küpsetamiseaja. Kook on hästi mõnus, soovitan kindlasti proovida:)

Merilin ütles ...

Tere!
Suur aitäh retsepti eest! Nii tainas kui kook ise olid suurepärase maitsega, eriti meeldis, et kook jäi niiske ja pisut nätske. Tavaliselt ma seda endale ei luba, aga tuleb tunnistada, et kook oli nii hea, et sõin selle üksi ära!

Reelika Vunder ütles ...

Tere, kui soov teha suur plaaditäis, kas kogused tuleks kahekordistada või lausa kolmekordistada?

Mari-Liis Ilover ütles ...

Reelika, vabandused, et nõnda suure viivitusega vastan. Mina teeksin kolmekordse kogusega. Mari-Liis