17. detsember 2013

Pistaatsiapähklite ja kuivatatud jõhvikatega küpsised (khm-khm,rasvata)


pistaatsia-jõhvika küpsised

See ei olnud nüüd ausõna spetsiaalselt nii mõeldud, et teen dieetküpsiseid. Lihtsalt ongi selline retsept, kus pole tarvis rasvainet! Idee on pärit rootslaste ajakirjast "Jul mat & bak", tegin omad muudatused ja no tõepoolest:  need kardemoni ja apelsinikoorega maitsestatud, pistaatsiatest ja jõhvikatest pungil küpsised küpsevad krõbedaks ja maitsevad imehästi ka ilma lisatud rasvaineta. Selline küpsetamisviis, kus kõigepealt küpsetatakse "kook", mis siis lõigatakse viiludeks, mida omakorda küpsetatakse uuesti, sarnaneb ju väga itaallaste biscottide ehk cantuccinide valmistamisele. Päris biscottideks ma neid siin aga ei nimetaks, olgu nad lihtsalt küpsised. Väga mõnusad ja maitsvad jõuluküpsised.

Pistaatsiapähklite ja kuivatatud jõhvikatega küpsised 
3 munavalget
noaotsaga soola
1 dl suhkrut
1 tl jahvatatud kardemoni
poole apelsini riivitud koor
2 dl nisujahu
75 g pistaatsiapähkleid (koortega kaal)
75 g kuivatatud jõhvikaid
Koori pistaatsiapähklid. 
Vahusta munavalged soolaga pehmeks vahuks. Vahusta edasi, kolmes jaos suhkrut lisades, kuni saad koheva valge vahu.
Puista munavalgevahule kardemon, riivitud apelsinikoor, jahu, pähklid ja jõhvikad.
Sega õrnalt läbi.
Vooderda keeksivorm* küpsetuspaberiga. Tõsta tainas vormi, ta jääb üsna madal, nii 3-4 cm kõrgune. Silenda pealt tasaseks.
Küpseta 175 kraadises ahjus pool tundi. Tõsta välja, lase jahtuda ja taheneda tund-paar või kasvõi üleöö.
Lõika 3-5 mm paksusteks viiludeks, mida õhemalt õnnestub lõigata, seda maitsvam saab. Laota küpsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, küpseta 175 kraadi juures 10 minutit. 

Teist korda ahju minemas:

pistaatsia-jõhvika küpsised

Ahjust väljas:


pistaatsia-jõhvika küpsised

Vabalt võib küpised teha ka vaid pistaatsiapähklitega (vaid pistaatsiapähklitega versioon ilmus ka detsembri "Pereköögis"). Võta pähkleid sel juhul 100 g 75 asemel. 

pistaatsia-jõhvika küpsised
Küpsiste taustal on näha üht moosipurki. Kui ta niimoodi pildi juba peale kippus, olgu siis retsept ka antud. Pealegi sobib see moos suurepäraselt nendesamade küpsistega. Või hoopis saia peale või juustu seltsi. Võid seda vabalt pakkuda ka sea- või linnuprae kõrvale. Kaunisse paelaga kaunistatud purki pandult on moosi igati sobiv külakostiks või jõulukingituseks viia. Kogustest tuleb välja pool liitrit.

Kaneeliga jõhvikamoos kuivatatud aprikoosidega 

4 dl (külmutatud) jõhvikaid
1 kaneelipulk
2 dl punast veini
10 kuivatatud aprikoosi, väiksemaks hakitult
3 dl moosisuhkrut

Tõsta kõik ained potti ja keeda madalal kuumusel kaaneta 15 minutit.  Vajadusel riisu vaht. Tõsta moos purki(desse). Hoia külmkapis.

*Kasutan nende küpsiste tegemiseks standardsest veidi lühemat keeksivormi. Tavapärase 30 cm asemel on selle pikkus 25 cm. Kui sul on selline olemas, siis on super, tainakogus on just sobiv. Kui kasutad tavalise pikkusega keeksivormi, siis peaksid u 5 cm ulatuses lõpust toppima sisse küpsetuspaberit või fooliumit, nii et sellest moodustuks sein, mille vastu tainas ulatub.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Heh, rasval pole ju häda kedagist, nisujahu on see kurja juur :)

Mari-Liis ütles ...

Ma arvan, et tegelikult on mõlemad mõistlikus koguses täiesti ok! :)

Teevi ütles ...

Paistavad väga head ja krõbedad. Ma usun, et kui osa nisujahust nt odra-, kaera- või riisijahuga asendada, ei tohiks ka midagi juhtuda :)

Mari-Liis ütles ...

Ei juhtu muidugi, Teevi. Need on sedasorti küpised, mis mingit kerkimist ei vaja, seega võib nisujahu hulka vabalt mõnd teist jahu segada.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Tere! Jah, ikka kuivatatud! Värsked on liiga mahlased küpsiste jaoks. Riisijahu on nisujahuga üsna sarnase toiteväärtusega jah, nii et ses osas suurt vahet pole. Gluteenivaba lihtsalt.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Oi, üks kommentaar on vahepealt kadunud, mis puudutas värskeid jõhvikaid ja riisijahu :)