15. august 2013

Suvikõrvitsakotletid küüslaugujogurtiga

suvikõrvitsakotletikud-4

"Vot niimoodi võib neid sinu suvikõrvitsaid täitsa süüa. Tõesti maitsev!", kõlas täna kompliment minule ja "minu suvikõrvitsatele". No ma ei tea. Mis teema meestel õieti selle suvikõrvitsaga on, ah? Miks ma pean õhtusööki kirjeldama sõnadega "see-ja-see" ja siis hästi vaikselt ja tasasel häälel pobisema lõppu "suvikõrvitsaga"? Ise olen küll täitsa uhke oma võimsa saagi ja erivärviliste suvikõrvitsate üle. Sel aastal tõmbasin küll kevadel hoogu veidi tagasi ja ostsin ainult kolm suvikõrvitsataime: kollaste, heleroheliste ja tumeroheliste viljadega. Aga ikkagi, nagu alati, on vilju PALJU! Nii saabki teda susatud nii avalikult kui salaja, nähtavalt ja nähtamatult, pea kõigi toitude sisse. Mulle igaljuhul meeldib ja maitseb.

Aga need kotletid on tõepoolest ekstra head. Ja nagu näha, maitsevad ka neile, kes muidu suvikõrvitsast just ülemäära vaimustatud ei ole. 

Suvikõrvitsakotletid küüslaugujogurtiga

400-500 grammine noor ja sale suvikõrvits
1 tl meresoola
1 sibul
kokku 4 sl hakitud tilli ja peterselli
3 sl nisujahu
2 muna
soola ja musta pipart
2,5 dl rapsiõli (NB! see on päris suur kogus õli ja koogikesed jäävad hästi krõbedad, peaaegu nagu frititud. Soovi korral võid muidugi kasutada vähem õli)

Küüslaugujogurt:

2,5 dl Kreeka jogurtit
1-2 küüslauguküünt
1 tl meresoola

Riivi suvikõrvits jämeda riiviga. Tõsta sõelale, sega 1 tl soolaga. Lase 15-20 minutit kausi kohal nõrguda. See protseduur aitab eemaldada suvikõrvitsast liigse vedeliku. Pigista seejärel suvikõrvits käte vahel kuivemaks ja tõsta kaussi. Eraldunud vedelik viska ära.
Haki sibul peeneks. Lisa koos hakitud peterselli ja tilliga suvikõrvitsale. Klopi munad lahti, sega ka need koos nisujahuga suvikõrvitsaga. Maitsesta segu soola ja pipraga.
Kuumuta pannil õli. Tõsta korraga pannile 4-5 supilusikatäit suvikõrvitsasegu.

suvikõrvitsakotletikud-2

Prae paar minutit. keera ümber ja prae veel minutijagu. Kotletid peaksid jääma pealt kuldsed ja seest küpsed.

suvikõrvitsakotletikud

Tõsta pannilabidaga küpsetuspaberile liigsest rasvast nõrguma.

suvikõrvitsakotletikud-3

Küüslaugujogurti dipiks hõõru uhmris küüslauguküüned soolaga ühtlaseks pastaks. Sega see Kreeka jogurtiga.
Söö suvikõrvitsakotlette küüslaugujogurtiga. Parimad on nad muidugi kuumalt. Jahtudes krõbedus taandub, end maitse on endiselt hea.

suvikõrvitsakotletikud-5 


Retsept (Zucchini fritters) on veidi muudetud kujul pärit Sevtap Yüce raamatust "Turkish Flavours. Recipes from a Seaside Cafe". 

Lihtsamast lihtsam kodune mustikakook

lihtne mustikakook-2

Mõned ajad on kiiremad kui teised. See on kiire aja koogike, mille küpsetamiseks ei pea tikutulega peeneid koostisosi otsima. Munad, suhkur, jahu, või ja muu tavapärane küpsetamiskraam on tavaliselt ikka ju kapis olemas või siis väikese poeskäigu kaugusel. Koogi valmimiseks ei lähe aega rohkem kui veerand tundi ainete kokkusegamist ning pool tundi ahjusoojust. 
Oma olemuselt on ta lihtne ja armas kodune küpsetis, mahlasusust ja maitset andmas paar peotäit hooajalisi metsamarju. Ideaalne kaaslane hommikukohvile või õhtuteele. Küpsetasin koogi neljakandilises vormis, aga täpselt sama hästi saab seda valmistada ka 23 cm lahtikäivas vormis. 

Lihtne mustikakook

lihtne mustikakook

4 muna
200 g suhkrut
400 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 sl vanillisuhkrut
noaotsaga soola
200 g võid
1 dl piima
poole sidruni mahl ja riivitud koor
200 g mustikaid
tuhksuhkrut

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega omavahel nisujahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja sool. Sulata või. Lisa munavahule õrnalt segades vaheldumisi jahusegu ja sulavõi. Lõpuks lisa piim ja sidrunimahl ning -koor. 
Sega pool mustikatest tainasse. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud u 25x35 cm nelinurksesse vormi. Puista peale ülejäänud mustikad.
Küpseta 200 kraadises ahjus 25-30 minutit. Kaunista tuhksuhkruga.
Parim soojalt või siis hoopis järgmisel päeval, kui ta on muutunud tihkemaks ja niiskemaks.


lihtne mustikakook-3

12. august 2013

Eriti head (toorelt) marineeritud räimed, sidrunimahla ja peterselliga

räimed, sidruni ja peterselliga

Levinuim räime marineerimise moodus kodudes, mulle tundub, on endiselt vanad head praetud ja seejärel äädikamarinaadis hoitud räimed. Jah, see on taevalik toit. Siin blogis praetud marineeritud räimede retsepti ei olegi. Veel. Ma töötan alles selle kallal:). Ei, tegelikult on lugu nii, et maailma parimaid praetud marineeritud räimi teeb minu ämm. Ja ma ootan seda päeva, mil ta lubas mulle ära mõõta ja kaaluda grammipealt kõik soolad, suhkrud ja äädikad, mis seal käivad, et saaksin valmistada täpselt sama maitsvaid räimi. Juba praadimisel on tal omad nipid, näiteks kui paks tohib olla jahukord, milles räimi enne pannile ladumist veeretatakse, millises õlis praetakse, jne. Terve teadus, ma ütlen. Ma olen praetud marineeritud räimi teinud korduvalt, väga head on, aga vot sellised täiuslikud nagu ämmal pole veel õnnestunud. Küll see päev ka kätte jõuab ja siis jagan saadud õpetussõnu kindlasti siingi.

Selle postituse kangelased on hoopis toorelt marineeritud räimed. Ka selliseid on ikka Eestis tehtud. Eriti levinud on aga toorelt marineeritud räimed Põhjamaades, eriti Soomes, kus marinaade on väga erinevaid. Sinepi-, jogurti-, hapukoore-, mädarõika- õli- jne. marinaadide variante on kümneid. 
Põhimõte toorelt marineerimisel on aga ikkagi üks: esimeses, lihtsas äädikamarinaadis hoidmine n-ö küpsetab räimed, muutes kalaliha valgeks ja pehmeks. Teine marinaad annab maitse ja õrnuse. Kõige lihtsam on teiseks marinaadiks laduda äädikalahuses küpsenud kalad lihtsalt õlisse, vahele soola ja sibularõngaid. 
Siinne retsept on veidi fäänsim variant, kus kalakestele annavad põhimaitse sidrunimahl ja petersell, lisaks sibul ja küüslauk. See kombinatsioon on kujunenud meie lemmikuks toorelt marineeritud räimede puhul. Eriti maitsev rukkileival, väga hea ka värske kuuma kartuliga. Mõnusad lihtsalt niisama otse purgist maiustamiseks.

Sidrunimahla ja peterselliga räimed

500 g räimerümpi

1. marinaad:
500 ml vett
4 sl äädikat
2 tl meresoola
suts suhkrut

2. marinaad:
2 punast sibulat
2 küüslauguküünt
3 sl hakitud peterselli
ühest sidrunist pressitud mahl
50 ml vett
100 ml õli (siia sobib mitte väga tugevamaitseline oliiviõli või siis hoopis rapsiõli)
1,5 tl soola
1 tl musta purustatud pipart
1 sl suhkrut

Sega kõik esimese marinaadi ained omavahel kokku. Vala räimedele nii, et nad oleksid üleni kaetud. Hoia külmkapis üleöö. Vala marinaad ära ja jäta räimed ootele. Ahjaa, kui soovid, võid nüüd räimedelt eemaldada rootsud, seda on tänu pehmenemisele nüüd hõlbus teha. Mind rootsud ei häiri, sest nad on tõesti pehmed ega sega söömist ja pealegi annavad kalale head maitset.
Teiseks marinaadiks viiluta sibul ratasteks, küüslauk õhukesteks seibideks. Sega omavahel sidrunimahl, vesi ja õli. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. 
Lao räimed kihiti purki, kihtide vahele tõsta sibula- ja küüslaugutükke ja puista hakitud peterselli. Vala marinaad peale, suru räimed kergelt kokku. Räimed peaksid enne söömist vähemalt paar tundi külmkapis maitsestuma. Edasi seistes maitse vaid paraneb.

räimed, sidruni ja peterselliga

8. august 2013

Brownie mustade sõstardega

brownie with blackcurrants

Mustad sõstrad ja tume šokolaad on paarike, kelle kokkukuuluvuses pole mingit põhjust kahelda. Tummises ja niiskes brownies mõjuvad need tugevamaitselised hapukas-mõrkjad vitamiinipommid eriti särtsakalt. Seega, pikema jututa, sest jooksen kohe siit arvuti tagant oma kaht viimast põõsast tühjendama (mustasõstraliköör ootab hakkamapanemist), siin on mustasõstra-brownie retsept! Ega sellise kuumaga nagu praegu väga ahjukuumuses toimetada ei taha, aga brownie tegemine käib nii kergelt ja kiiresti, et ei saa arugi, kui juba valmis. Pista tükid külmkappi ja saad mitu päeva maiustada, seistes muutub kook aina paremaks. 

Brownie mustade sõstardega

blackcurrants 200 g tumedat 70%-lise sisaldusega šokolaadi
150 g võid
2 muna
200 g suhkrut
0,5 tl soola
150 g nisujahu
100-150 g musti sõstraid

Sulata paksu põhjaga kastrulis madalal kuumusel üheskoos või- ja šokolaaditükid. Tõsta pliidilt, lase hetk jahtuda. Klopi munad suhkru ja soolasutsuga lahti, sega vispli abil šokolaadiseguga. Lõpuks lisa jahu, sega ühtlaseks. Kata neljakandiline umbes 23x34 vorm küpsetuspaberiga. Võid vormi põhja eelnevalt õliga kokku pintseldada, siis ei liigu küpsetuspaber paigast ja lihtsam on tainast laiali määrida. Vala tainas vormi. Aja spaatliga ühtlaseks. Puista peale mustad sõstrad, Vajuta osad neist kergelt tainasse.
Küpseta 180 kraadi juures 25 minutit. Lase jahtuda, lõika tükkideks, sõelu peale tuhksuhkrut.

brownie with blackcurrants

7. august 2013

Pasta grillitud köögiviljadega

pasta w grilled vegetables-6

Augusti alguseks on mais suure hurraaga alanud (liha)grillimismaania võtnud veidi tagasihoidlikumad mõõtmed. Šašlõkk ja grillvorstid ei paku tegelikult enam üldse mingit pinget. Käes on kõige külluslikum ja värvilisem köögiviljaaeg. Kõik need kaunid tomatid, kurgid, suvikõrvitsad, sibulad, küüslaugud, kapsast-kartulist-porgandist rääkimata on nii maitset täis, et lihasöömine ununeb sootuks. Ega see aeg ka tulemata jää, kui tahad mõnusas soojas toas istuda ja pikalt ahjus küpsenud, muredast lihast pungil pajarooga süüa, väljas ulumas külm tormituul ja aknad täis vihmapisaraid....
Ei-ei, veel ei taha sellele mõelda! Õues süüa valmistada ja tehtut nautida võiks ikkagi nii kaua, kui ilm vähegi kannatab. 
Üks meie kasutatumaid abimehi grillimisel on sel suvel olnud ja jätkuvalt on Emile Henry must savist grillimisalus. Algselt on ta mõeldud küll kala grillimiseks ja seda on ta saanud ka teha. Aga täpselt samahästi sobib alus ka muude õrnemat kohtlemist vajavate ainete grillil küpsetamiseks, nagu näiteks krevetid või köögiviljad. Savialus jaotab kuumust ühtlaselt ja niimoodi ei kõrbe õrn materjal ära, samas saab ta siiski grillil küpsedes juurde mõnusa suitsumaitse. Ja kanafilee, mis otse grillrestile asetatult võib kergesti kuivada ja üle küpseda, jääb sellel alusel täiuslikult mahlane. Nii on kannatada saanud minu veidi üleolev suhtumine kanafileesse kui mõttetusse lihatükki, tuleb välja, et õigesti küpsetades võib see võib olla täitsa hea! :) 
Grillimisalusel õnnestub hästi ka pastategu. Pasta tuleb küll eraldi keeta, aga kõik muu, alates köögiviljade küpsetamisest kuni serveerimiseni käib sellelsamal ühel alusel. 

köögiviljad

Pasta grillitud köögiviljadega

1 väike suvikõrvits
2 tomatit
2 küüslauguküünt
1 sibul
tüümiani- ja rosmariinioksi
oliiviõli
250 g spagette
parmesani
basiilikulehti
soola, pipart

Viiluta suvikõrvits, tükelda tomatid sektoriteks. Viiluta küüslauguküüned, tükelda sibul. Lao kõik köögiviljad enam-vähem ühe kihina grillalusele. Köögiviljade maht küpsedes kahaneb, seega pole hullu, kui alul veidi üksteise otsas on. Piserda peale oliiviõli. Sellistel puhkudel on mugav toimetada pritspudeliga. Raputa veidi soola ka ja säti sekka mõned värsked tüümiani- ja rosmariinioksakesed. 

pasta w grilled vegetables

pasta w grilled vegetables-2

Ja nüüd grillima! Grillimise täpset aega on raske öelda, see sõltub kuumusest ja sellest, millist grilli kasutatakse. Küpsetasin gaasigrillil keskmisel tulel 10 minutit ühelt poolt, siis keerasin köögiviljad tangidega ümber ja teiselt poolt ka veel 10 minutit. 

pasta w grilled vegetables-3

Sel ajal, kui köögiviljad grillil küpsevad, lipsa kööki ja keeda pasta. Keeduajaks arvesta paar minutit vähem, kui pakendil kirjas, sest kuumale grillalusele tõstes küpseb ta veel veidi. Ja tähelepanu: kurnamisel jäta alles umbes 1 detsiliitri jagu pasta keeduvett.
Kui köögiviljad küpsed, vala neile sinnasamasse grillalusele pastakeeduvesi ja sega õrnalt läbi. Katsu segades saad kätte grillimisel aluse külge jäänud köögiviljatükid ja tomatitest väljanõrgunud mahl, mis on grillaluse põhjal karamelliseks nesteks kontsentreerunud. Vala alusele köögiviljade juurde pasta, sega kahe lusika abil köögiviljadega läbi. Raputa peale veel riivitud või laastudeks tõmmatud parmesani ja basiilikulehti. Paar keerdu musta pipart ka.
Lauale võib tõsta toit sellesama alusega, kus pastat valmistasid. Igaüks saab siis endale sobiva portsu tõsta.

pasta w grilled vegetables-5

Emile Henry grillimisalust, punast või musta nagu minul, saab osta Home Decori veebipoest. Hetkel on saadaval ta soodsa teise kategooria hinnaga (NB! Emile Henry puhul ei tähenda see, et toodetel midagi viga oleks, lihtsalt glasuuris on kusagil mullike või värv on mõnes kohas veidi ebaühtlane, ühesõnaga pisikesed kosmeetilised vead). 50% protsenti soodustust kõlab ju päris hästi. Ja kui e-poest väljudes sisestad voucheri koogi "siitnurgast", saad lisaks veel 15% hinnast alla. 

pasta w grilled vegetables-4

Postitus valmis koostöös Home Decoriga