20. september 2013

Röstitud kikerherned

röstitud kikerherned

Koos meelepäraste maitseainetega ahjust läbi käinud kikerherned on sõltuvusttekitav kausitäis, mille järgi haaravat kätt tuleb korduvalt korrale kutsuda.

Need vürtsid, mis siin retseptis kirjas, on vaid üks võimalik maitsestamisviis. Ja tuleb ka seda öelda, et kogustest ei pea mingil juhul piinliku täpsusega kinni pidama, siin käib asi ikka kohe kindlasti maitse järgi. Ega ma ise ka tegelikult kikerherneid röstides teelusikaga maitseaineid sisse ei mõõda, ikka otse purgist raputades läheb kõik. Maitseainetena võiks käiku minna veel tavaline või suitsumaitseline paprikapulber, küüslaugupulber või küüslaugusool (kasuta kindlasti naturaalset, maitsetugevdajata küüslaugusoola, sellised on täitsa olemas), tšillipulber, ingverpulber või muu soovikohane vürtsisegu. Olen näinud ka soovitusi magusate kikerherneste valmistamiseks, näiteks suhkru ja kaneeliga. Ise pole selliseid proovinud.
Poole tunniga küpsevad kikerherned pähklikõvadusega näksideks. Kui soovid krõbedamaid kikerherneid, rösti 45 minutit. Selle ajaga lähevad nad ka tumedamaks.
Seistes kikerherneste krõbedus mõnevõrra taandub.Seepärast on otstarbekas röstida neid korraga purgikaupa. See kogus kaob laualt kiiresti!

1 purk (400 g) kikerherneid
1 sl oliiviõli
0,5 tl soola
1 tl Garam Masala maitseainesegu
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
0,5 tl kurkumit
0,5 tl Cayenne’i pipart

Vala kikerherned purgist sõelale, loputa jooksva vee all. Patsuta õrnalt majapidamispaberi vahel kuivaks. Vala kaussi. Lisa õli, sool ja maitseained, sega läbi. Maitse, kas vürtse on parasjagu.
Laota kikerherned ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rösti 200 kraadi juures 30-45 minutit. Sega iga 15 minuti järel.

17. september 2013

Estri õunakook

Estri õunakook

"Õunad, õunad, õunad. No mis kooki ma siis nüüd teen neist. Millegi keerulise jaoks ei ole aega. Ega tahtmist. Lapsed võiksid ju ka kordki õunakooki süüa...Minu mõistus on otsas, neile ei maitse mitte ükski kook. Oih, kapis polegi ju üldse midagi, millest kooki teha. Isegi võid pole!"

Selliste hetkede päästja on Suured Kollased Kaaned, mille vahele on alates vast kusagil 90-ndate algusest, kuhu jäid ka minu iseseisva elu esimesed kokkamised, korjatud kõikvõimalikke väljalõikeid ja käsitsi kirjutatud paberilehti kodustest toitudest, mis on tundunud piisavalt lihtsad, toredad ja isuäratavad, et neid kunagi proovida teha. Seal on just sellised retseptid, kus kasutatud ained on täiesti igapäevased, mis tavaliselt alati kodus olemas ja valmistuskäik ka lapselegi jõukohane. Allikat pole ma just kuigi sageli ära märkinud. Estri õunakook on aga kenasti tähistatud, ilmselgelt retsepti andja nime järgi.

Kes on Ester? Ester on meie pere hea haldjas. Ta aitas mul hakkama saada, kui kaksikud olid alles väikesed. Käis neid hoidmas, aitas kodu korras hoida. Tänu Estrile õnnestus mul lõpetada laste kõrvalt ülikool. Ester on meie sugulane ja minu lastele nagu kolmas vanaema. See kook ongi täpselt nagu vanaema kook: täiesti tavalistest  komponentidest, ainult kausi ja vispli abil kokkusegatud tainast sünnib midagi nii mõnusalt kodust ja head, et tahad seda maitset tunda ikka ja jälle. Vaatamata sellele, et võid ega õli ega üldse mingit rasvainet koogis pole, pole ta üldse kuiv ega maitsetu, vastupidi.
Kui keegi teist vaevleb sarnaste küsimuste käes, millega ma postitust alustasin, siis vastus on siin: Estri õunakook! Retsept on pärit ajast, kui jahu mõõdeti klaasidega ja hapukoort purkidega. Nii et Ester, kui Sa peaksid sattuma siia lugema ja oma retsepti äragi ei tunne, siis see tuleb lihtsalt mõõtude teisendamisest. Ahjaa, küpsetuspulbri asemel võtsin sooda, sest koos hapukoorega toimib see kergitajana väga hästi. Aga vabalt võib kasutada ka küpsetuspulbrit.

Estri õunakook

3 muna
1,5 dl suhkrut
näpuotsaga soola
2 dl hapukoort
5 dl nisujahu
1 tl soodat
Kate: 3-4 õuna
2 sl suhkrut + 2 tl kaneeli

Klopi vispeldades muna suhkru ja soolaga lahti. Lisa hapukoor, sega läbi. Seejärel jahu ja sooda. Sega ühtlaseks.
Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud väiksemale ahjuplaadile (u poole tavalise ahjuplaadi suurune). Lõika õunad sektoriteks, eemalda südamikud. Viiluta õunasektorid. Lao õunad tihedalt tainale. Puista peale omavahel segatud suhkur ja kaneel.
Küpseta 180 kraadi juures 30 minutit.
Maitseb hästi kohe küpsetamise päeval, aga minu meelest seismisel maitse ainult paraneb. Hoia kaanega karbis, et kook ei kuivaks.

6. september 2013

Õunakrõbedik

krõbedik1

Ei saa alustuseks jätta varjamata selleaastast tähtsündmust aias. Minu kaks aastat tagasi istutatud Valge Klaari puukesel oli sel aastal 6 õuna. Kuus! Täpselt niipalju, kui meil pereliikmeid, nii et igaüks sai ühe. Ma saan väga hästi aru, et see ei pruugi teistele tunduda teab mis suur asi ja võib isegi muigama panna, et mis mõttes saab vaimustuda niimoodi mõnest õunapunnist. Aga tegu on esimese õunapuuga üldse, mida ma olen istutanud ja kasvatanud ja need kuus õuna on mulle nagu...noh, nagu lapsed on muidugi ilmselge liialdus, aga väga armsad küll. See tähendab olid, sest nüüdseks on nad loomulikult nahka pistetud.

valge klaar

valge klaar 

Loomulikult ei ole õunasöömine piirdunud nende kuue aardega. Õuna-aasta tundub sel aastal hea olevat ja ubinaid sajab praegu tegelikult ustest ja akendest, sõna otseses mõttes. Kui neid niisama enam süüa ei jaksa, on käes aeg pista midagi mõnusat õuntest ahju. Üks mu suuri lemmikuid õunaajal on krõbedik ehk crumble. Veel ahjusoe magus-hapu krõbedik külma vanillijäätise või -kastmega on klassika, mis maitseb hästi peamiselt kaks korda aastas: kevadel rabarbritega ja nüüd, suve lõpus ja sügisel, õuntega.

Õunakrõbedik

4 keskmist hapukat õuna
150 g suhkrut
1 tl kaneeli

Puru:

100 g nisujahu
100 g võid
100 g kaerahelbeid
100 g demerara või tavalist suhkrut
1 tl jahvatatud ingverit

Tükelda õunad, tõsta ahjuvormi. Sega suhkru ja kaneeliga. Katte jaoks näpi sõrmede vahel või haki noaga kõik ained suureteraliseks puruks. Laota õuntele.
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes pool tundi, kuni kate on kuldne ja krõbe ja õunad pehmed.
Paku kõrvale vanillikastet või -jäätist.

krõbedik

valge klaar