31. oktoober 2013

Kõrvitsakook šokolaadiglasuuriga

Jah, Halloweeni üks sümboleid on kõrvits ja täna on Halloween, aga see ei ole Halloweeni-postitus, kokkusattumus on täiesti juhuslik. Minu jaoks on see püha seni võõraks jäänud. Kombinatsioon kostümeeritud kommi küsivatest lastest, hirmsate nägudega kõrvitsatest, nõidadest, kummitustest, õnnitluskaartidest  ja tagatipuks veel lahkunute mälestuseks süüdatud küünlast on kuidagi liiga laialivalguv, et selle tegelikust tähendusest aru saada. Kui selline asi üldse olemas peaks olema. Ehkki loomulikult, kui keegi Halloweeni tähistab siis see kõrvitsakook sobiks suurepäraselt just täna õhtuks küpsetada! 
Mahlane krõmpsuvate pähklitega kook on sügisene. Kõrvits on ju pesuehtne sügise sümbol köögis. Ja kaneel ja nelk annavad aimu salamisi lähenevast teate-küll-mis-ajast. Vabalt võib koogi teha ka glasuurita, aga šokolaadikate teeb lihtsa vormikoogi veidi uhkemaks ja no loomulikult maitseb ka ikka hirmus hästi.

kõrvitsakook šokolaadiga

Kõrvitsakook šokolaadiglasuuriga

500 g koorest ja seemnetest puhastatud, tükeldatud kõrvitsat
4 muna
200 g suhkrut
1 tl vanillisessentsi või -suhkrut
300 ml rapsiõli
300 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
noaotsaga soola
1 tl kaneeli
0,5 tl ingveripulbrit
0,25 tl jahvatatud nelki (kui poest ei saa, purusta uhmris paar tervet nelgitera)
50 g Kreeka pähkleid

Glasuur:
200 g tumedat šokolaadi
100 g võid

Lao kõrvitsatükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rösti 200 kraadi juures 20-25 minutit. Jahuta ja püreesta.
Vahusta munad, suhkur, vanillisuhkur ja õli heledaks vahuks. Lisa kõrvitsapüree. Lisa küpsetuspulbri ning maitseainetega segatud jahu, sega läbi. Haki pähklid, sega tainasse. Vala tainas rõngasvormi. Mul on selliste "auguga kookide" küpsetamiseks Lekue 22 cm suurune silikoonist vorm, pärit Home Decorist.
Küpseta 180 kraadi juures 50-60 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga, see peab peale sissetorkamist jääma puhas. Lase koogil jahtuda, kasvõi üleöö.
Glasuuriks sulata vesivannil šokolaadi- ja võitükid. Nirista glasuur koogile. Kaunista kuivatatud saialille õilehtede, hakitud Kreeka pähklite või muu meelepärasega.

kõrvitsakook šokolaadiga

5. oktoober 2013

Panniroog suitsuliha, punaste ubade ja porgandiga balsamico-kastmes

oahautis suitsuliha ja porganditega


See on ehe näide sellest, kuidas ülikiiresti on võimalik lauale saada ülimaitsev toit. Kõigest 10 minutit ja balsamicost justkui glasuuritud välimuse saanud, headest maitsetest pakatav pannitäis on valmis.
Toekust tänu seaküljele siin muidugi jagub. Aga midagi pole teha, aastaajad dikteerivad isusid ja nüüd kisub juba vägisi nende toitude poole, mis soojendavad juba ainuüksi peale vaadates. Sink ja oad mõlemad on juba paraja soolasusega, nii et eraldi soola lisamiseks vajadust pole. Porgandid jäävad tänu lühikesele kuumutamisele mitte liiga pehmed, mõnusalt krõmpsud.
Paku kõrvale värsket rohelist salatit ja rustikaalsemat sorti saia, näiteks tumedat ciabattat. Jagub neljale väga näljasele või kuuele mitte nii suure isuga sööjale.

400-grammine tükk suitsuseakülge (müüakse poes viilutatud peekonite juures, aga ühe tükina)
1 küüslauguküüs
1 porru (siin läheb käiku ainult valge osa)
4 porgandit
1 sl õli
1 purk (400 g) punaseid ube soolvees
4-5 tüümianioksalt eemaldatud lehekesed
2 sl palsamiäädikat (balsamico). Toit õnnestub sama hästi ka tavalise punase veini äädikaga, järgi proovitud!

Tükelda sink ribadeks. Vajuta kooritud küüslauguküüs noaseljaga lamedaks, haki. Lõika porru ja porgandid rõngasteks.
Kuumuta pannil õli. Prae sinki koos köögiviljadega paar minutit. Lisa oad koos vedelikuga, tüümian ja palsamiäädikas. Hauta kõike koos kaane all 2-3 minutit. Võta kaas pealt ja kuumuta segades veel minutijagu.

Retsept ilmus just ilmavalgust näinud oktoobrikuises Pereköögis koos kümne teise soojendava paja- või panniroa ja hautisega. Lisaks sellele retseptile mahtusid kaante vahele veel :

  • Sealiha-kapsahautis õuntega
  • Kala-krevetihautis krõbeda saiaga
  • Pörkölt ehk Ungari liha-paprikahautis
  • “Soe tekk” ehk ahjuroog fenkoli, toorvorstide ja valgete ubadega
  • Klassikaline ühepajatoit suitsukoodiga
  • Tatrahautis hakkliha ja seentega
  • Sügisene kana-köögiviljahautis
  • Ratatouille
  • Kalkunipilaff
  • Lambaharira