22. jaanuar 2014

Argiõhtu päästja: tomati-toorjuustukastmes pasta herneste ja spinatiga

tomat-toorjuustukastmes pasta herneste ja spinatiga1

Suure toidusõbrana olen argipäeva õhtusööki valmistades sageli üsna nõutu. Mitte et poleks ideid, mida valmistada, hehee, kaugel sellest:), aga lapsed...neile ei sobi ju peaaegu mitte miski! (Ei, kullakesed, kui te peaksite mingil imekombel seda praegu või kunagi tulevikus lugema, ma ei tee teile liiga, nii ongi: peaaegu mitte miski, peale kartuli, pasta ja riisi!). Ja kui lapsi on rohkem kui üks, siis leidub alati vähemalt see üks keegi, kellele ei sobi isegi see, mis teistele jõnglastele päris OK.
Et mitte alati mitut toitu teha ja tervet õhtut pliidi ääres veeta või minna lihtsama vastupanu teed ja süüa ise ka "valget toitu", st paljast kartulit, riisi ja pastat (täitsa vabalt võiksid need kolm mõne meie pereliikme arvates ka korraga ühel taldrikul olla), katsun leida dilemma. Et oleks natuke "valget toitu", aga ikka muud ka. Et oleks tervislik, toitev ja maitseks ikka endale ka! Mõnikord mu salakaval plaan isegi õnnestub. Näiteks see pasta. Valmib paarikümne minutiga, on talvisele ajale sobivalt toekas ja toitev (samas liha ei sisalda, alati ei peagi ju), maitseb kõigile: kontrollitud nii kodus kui sealt väljaspoolgi.
Siin antud kogustest tuleb korralik potitäis pastat, mida jagub kaheksale sööjale. Kui nii palju tarvis pole, võib vabalt vähem valmistada. Või siis teha kastet ikkagi sama kogus, sest mis sa ikka selle pooliku tomatikonservi või toorjuustupakiga teed ja tõsta osa kastmest karbiga külmkappi järgmist kasutuskorda ootama.

Tomati-toorjuustukastmes pasta herneste ja spinatiga

400 g kuiva pastat
1 sibul
2 küüslauguküünt
2 sl oliiviõli
400 g purustatud tomateid (1 konserv)
2 sl tomatipastat
1-2 sl pruuni roosuhkrut
1 tl punet
200 g toorjuustu (tavalist või mascarpone' t)
90 g riivitud parmesani juustu (või Valio Fortet)
150 g külmutatud herneid
100 g spinatilehti
soola
musta pipart
basiilikulehti

Pane pastavesi keema ja keeda pasta al dente. Samal ajal alusta kastme valmistamist: haki sibul, küüslauk vajuta noaseljaga lamedaks ja haki. Kuumuta sügavamal pannil oliiviõli ja prae sibulat ja küüslauku madalal kuumusel umbes 5 minutit. Ära pruuniks lase! Lisa purustatud tomatid koos vedelikuga, tomatipasta, suhkur ja pune. Sega läbi, maitsesta soola ja pipraga. Lase vaikselt podiseda 10 minutit. Lisa pool riivitud parmesanist ja supilusikaga törtsudena tõstes toorjuust. Sega edasi kuumutades ettevaatlikult vispliga läbi, kuni juustud on sulanud ja kaste ühtlane. Seejärel lisa külmutatud herned ja keeda kastet veel 5 minutit. Lisa spinatilehed, sega kastmesse. Spinatit tundub esialgu hirmus palju olevat, aga see tunne on petlik. Keeda, kuni spinat on "kokku kukkunud".
Sega keedetud ja kurnatud pasta kastmega. Serveeri ülejäänud riivjuustuga ülepuistatult, soovi korral jahvata peale veel musta pipart. Puista peale basiilikulehti. Paku kohe!

tomat-toorjuustukastmes pasta herneste ja spinatiga

Sedasama rooga valmistasime ka Keila SOS Lasekülas,  koos D-kokaraamatuga sealsetel toredatel suurtel ja väikestel elanikel külas käies. Pilte ühisest kokkamisest saab vaadata siin.

6 kommentaari:

Killu ütles ...

Oi, kuidas mulle meeldivad need paar viimast retsepti. Aitäh sulle! Olen juba pikemat aega "teistmoodi toidu" lainel ja selle kôigile söödavaks muutmine on paras peavalu...Teeb ikka nôutuks küll kui kolmene pidevalt taldrikus songib, et tema "...ei taha seda helllnest ja seda pollgandit..." Pastat ônneks süüakse ja isegi täistera pasta läheb loosi ja tomatikaste on selles suhtes tänuväärne, et sinna sisse annab peita nii môndagi. Mul on küsimus ka: olen juba mônda aega uue köögikombaini otsingul. Sellise, mis purustaks neid mandleid ja sobiks kotlettide jaoks kala hakkimiseks. Millist sina kasutad ja mis head nôu selles osas annaksid? Aitäh!

C89tuIw5Sr ütles ...

Harjutan vaikselt söögitegemist. See oli üks esimene suuremaid retsepte, mida proovisin. Tundub, et tuli isegi välja ja päris maitsev on. Aitäh.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Killu, tean liigagi hästi, millest räägid hellne ja pollgandiga seoses...;)
Aga köögikombainist: kui kogused on väiksemad, kasutan KitchenAidi purustajat. See on piltidel näha mu viimatise šokolaadikoogi juures, siin: http://siitnurgastjasealtnurgast.blogspot.com/2014/01/sokolaadikook-jahuta-munata-suhkruta.html. Seal saab valita kahe purustamisastme vahel, üks sobib paremini lihale-kalale, teine pähklitele jms. Suurepäraselt teeb see pisike aparaat ka kastmeid, sh majoneesi. Ja selline info ka veel, et kui see purustaja meeldib, siis Home Decori veebipoest saab mugavalt koju tellida. Ja kui oled tõesti juba ostmas, siis sisestades ostukorvist väljudes koodi "siitnurgastjasealtnurgast", saad selles veebipoes kõigelt 15% allahindlust:)

Mari-Liis Ilover ütles ...

C89tuIw5Sr- esiteks, väga ilus nimi:) Aga toidutegemisest: mul on ütlemata hea meel, et pasta välja tuli ja meeldis. Mida rohkem proovid ja katsetad köögis, seda rohkem hakkab tavaliselt pliidi taga toimetamine meeldima ja varsti pole ka keerukamad toidud sulle mingi probleem valmistada - olen selles üsna kindel!

jannza ütles ...

kas värske spinati asemel võiks kasutada ka külmutatud spinatit ja mis selle kogus peaks olema?

Mari-Liis Ilover ütles ...

jannza, tegelikult oleks hea, kui saad värsket spinatit - need korraks kuumust saanud lehed siin sees on nii head. Külmutatud spinatiga ma ei ole proovinud, seega ei oska kogust öelda. Kas külmutatud spinat ei ole mitte müügil püreestatud kujul? Kui sul on see kapis olemas, siis tegelikult ju proovida ikka võib. Koguseliselt ma võtaksin sama palju kui värsket, st 100 grammi.