7. jaanuar 2014

Laab ehk Tai hakklihasalat

laab1

Ses suhtes ei ole midagi muutunud: nii nagu iga aasta alguses, on taas toiduajakirjad ja -blogid ja -saated ja ilmselt ka mitmed koduköögid vallutanud jõululauale vastanduvad toidud. Kes sõi jõuluajal Aasia toitu? Aga suppi? No vot, mitte keegi, eks. Aga nüüd tundub see igatahes ainuõige valik. Ja muidugi mitte sellepärast, et meedia käsib. Hoopis sisetunne sosistab, et aitab nüüd küll neist seakülgedest ja pardirasvas küpsenud ahjukartulitest.
Laab-salat (kasutatakse ka "larb, tuntud ka Laoses) ei ole väga tuntud Tai toit. Kui võrrelda näiteks Tom Kha Gai (kana-kookospiima-galangalisupp) või Tom Yum Goongiga (teravahapu supp krevettidega). Ma ise avastasin ka ta alles sel sügisel Tais käies, kus sõin seda üsna tüüpiliselt Tai moodi maitsestatud salatit päris mitmel korral ja erinevates kohtades.
Selline nägi ta välja Phuketis, Panwa poolsaarel asuvas pererestoranis, mille nimi on Tree Top Restuarant (täpselt selline kirjapilt oligi, kusjuures nad ise väitsid pärimise peale, et nimes ei ole tegu ei ole mitte puuladva, vaid kolme mäetipuga):

laab phuketis

Igaljuhul, kui satute sinnakanti, soovitan väga soojalt. Supertoit, hind naljanumber, hästi meeldiv ja soe pererahvas. Söögikoha pidamisel lööb kaasa terve pere, alates titest, kes oma käimistöölis mööda "saali" (tegelikult lihtsalt seinteta katusealune, mis samas toimis ka garaaži ja massaažisalongina) sebis ja sööjate nunnumeetrit lakke tõmbas ja suurematest lastest, kes ajal, kui sööjaid vähe, said laudade taga koolitöid teha kuni pereemani, kes alati käis kõigile külastajatele isiklikult tere ütlemas ja niisama maast-ilmast jutustamas.

restoran phuketis

Tais süüakse laab'i osana eelroogadest. Näiteks koos rohelise papaia salati ja kleepuva riisiga. Viimast süüakse ka kätega, vajutades see enne käte vahel ampsusuuruseks pallikeseks. Kui riisipallile vajutada sisse süvend, võib laab'i ka sinna poetada ja niimoodi suhu pista. Traditsiooniline ja kõige "õigem" moodus laabi söömiseks on see, et võtad salatilehe, asetad sellesse lusikatäie hakkliha ja keerad kokku. Seda siis ampsadki, niisama näppude vahelt. Seda saab edukalt teha, kui on väikesed tugevad kaardus, nagu kausikujulised salatilehed. Selliste leidmine praegusel aastaajal ja meie kaubandusest ei pruugi alati õnnestuda. Ilmselt ei tule maailmalõpp, kui süüa liha lihtsalt kahvliga ja krõmpsutada salatit, kurki ja ube kõrvale.Värske kraam on selleks, et vürtsikust tasakaalustada ja mahendada.
Laab'i tegemise juures avastasin enda jaoks toorete riisterade röstimise, polnud varem kunagi sellist asja teinud.  Röstitud (toored) riisiterad on mõnusalt pähklise maitsega ja annavad salatile krõmpsuva tekstuuri. Uhmerdatud  terasid võiks puistata nii hakkliha hulka, kui ka serveerides salatile peale.

Laab


  • 50 g keetmata riisi
  • 300 g kana-, kalkuni- või taist seahakkliha. Võib kasutada ka veist või parti
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 punane sibul või 2-3 šalottsibulat. Kui kumbagi pole, võib ka harilik valge mugulsibul olla
  • 1 tšillikaun
  • 1 tl tšillipulbrit
  • peotäis hakitud koriandrit
  • peotäis hakitud münti
  • peotäis hakitud Tai basiiliku lehti (olen mõnikord Rimis müügil näinud, vbl on teistes ka, pole lihtsalt siis märganud). Kui ei leia, võib võtta ka tavalist basiilikut, aga veidi vähem)
  • 1 sl maapähkliõli, võib olla ka mõni muu tugeva maitseta praadimiseks sobiv taimeõli

 Kaste:

  • 2 sl Tai kalakastet
  • 1 laimi mahl
  • 1 tl suhkrut

lisaks: rohelisi salatilehti, peotäis tooreid peenikesi aedube, kurgiviile 
Kuumuta riisiterasid kuival kuumal pannil, kuni nad on helepruunid (5-7 minutit). Purusta uhmris või köögikombainis jämedateraliseks puruks.
Haki sibulad, küüslauguküüned ja tšillikaun.
Kuumuta tavalisel või vokkpannil õli. Prae sellel segades hakkliha, sibulat, küüslauku ja tšillit, kuni liha pole enam roosa.
Sega hulka tšillipulber ja hakitud ürdid.
Sega eraldi kausis kokku kastmeained (maitse ja vajadusel lisa kalakastet või laimimahla, lisa kaste praetud hakklihasegule). Sega hulka pool röstitud ja purustatud riisist.
Laota vaagnale või kaussi salatilehted, tõsta peale toatemperatuuril hakklihasegu. Raputa peale ülejäänud riisipuru.
Lisa oad ja mõned kurgiviilud. Kaunista ürdilehtedega.
NB! Röstitud ja purustatud riisiterade asemel võid salatisse puistata seesamiseemneid.

toasted rice

Retsept ilmus ka jaanuari Pereköögis, "Taipärased toidud" 

Kommentaare ei ole: