25. jaanuar 2014

Šokolaadikook. Jahuta, munata, suhkruta. Laktoosivaba, gluteenivaba, vegan.

Võtan täiega omaks, et kooke ja üldse magusat on siin blogis kohatult vähe. See on puhtalt ja sügavalt mu isiklik probleem, et magus võiks olla üldse olemata. Eks ma ikka teen ja maitsen neid magusaid värke, sest perele ju meeldib ja külalistele pakun ja ise ka siis natuke ikka maitsen. Aga tavaliselt, kui ma kodus ülepea kunagi mingit magustoitu söön, siis mitte kunagi söömaaja lõpetuseks, vaid eraldi toiduna: vahepalaks või hilisõhtuseks snäkiks. Restoranis võtaksin kõige parema meelega siis, kui on aeg desserti nautida, uuesti lahti menüü ja valiksin magusa asemel mõne mõnusa eelroa.
Jah, see on natuke kurb ka. Sest mul on tunne, et magusasoolika  puudumise tõttu oleksin justkui millestki ilma jäänud. Ja olen nõuks võtnud sel aastal ennast  parandada ja selle magusa-asja tõsiselt käsile võtta. Luban, et magusate postituste osakaal suureneb.
Aga need saavad olema võib-olla mitte päris tavapärased, sest lisaks magusaprobleemile on veel üks häda. Tunnen üha tugevamalt, et vajan tervislikku ballastivaba toitu. Värsket, vitamiinirikast, kerget ja puhast toitu. Toitu, peale mille söömist ei ole raske olla. Toitu, mis teeb mind rõõmsaks ja ilusaks nii seest- kui väljaspoolt. Toitu, mis ei väsitaks.
Ja ma tean, et ma pole ainuke toidukirjutaja ja blogija, kellel sellised tunded on. Toortoitlus ja veganlus, mis esialgu siiamaile imbudes tundusid ekstremistidest ullikeste järjekordsete hullustena, on muutumas mõistetavaks ja aktsepteeritavaks toitumisviisiks. Teades ennast, on üsna kindel, et minust ei saa kunagi radikaalset toortoitlast ega veganit. Armastan lihtsalt toitu ja hõrke maitseid liiga palju. Aga vahelduseks rasvast nõretavatele seakülgedele ja kõrgel kuumusel praetud steikidele on mu jaoks muutunud üha olulisemaks taimne toit ja liigse koormuse (nisujahu, suhkur) vältimine.
Lugedes seda Lesley Chestermani artiklit "A New Way of Eating" samadel teemadel, tabas mind täielik äratundmine. Nii ongi: "Instead of dreading health food, let’s see it for what it is: food prepared with healthy ingredients. Maybe it’s time we rethink the pantry. When health is the priority but taste is not sacrificed, I’m all for it.". Nõus sajaprotsendiliselt.
Ja kook valmis ka sellestsamast artiklist inspireeritult. Nimetasin ta küll šokolaadikoogiks, aga šokolaadi kui sellist siin tegelikult kasutatud pole, hoopis kakaod. Aga maitse on väga-väga šokolaadine ja millest see šokolaad siis veel tehtud on kui kakaost, nii et olgu ta pealegi šokolaadikook. Kakaokook ei kõla pealegi pooltki nii hästi:) Magusapõelgusest vabanemise tee alaku!

šokolaadi-toorkook

Šokolaadi-toorkook

Põhi:

100 g mandleid
100 g kakaopulbrit (mõru naturaalset kakaod, mitte kiirlahustuvat a la Nesquik)
100 ml vahtrasiirupit
3 sl kookosõli
1 apelsini riivitud koor

Kate:

100 g kakaopulbrit
200 ml vahtrasiirupit
60 ml kookosõli

Põhja tegemiseks purusta mandlid köögikombaini teradega või purustajaga mitte päris jahuks, aga selliseks jämedamapoolseks pudiks:

šokolaadi-toorkook

Sega omavahel mandlipuru ja kakaopulber. Teises kausis sega vahtrasiirup, kookosõli ja riivitud apelsinikoor. Vala segu mandlipuru-kakaopulbri hulka. Sega lusikaseljaga vajutades ühtlaseks niiskeks massiks. Kata 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Vajuta segu tugevasti kokku pressides vormi põhja. Tõsta pooleks tunniks külmkappi.

šokolaadi-toorkook

Katteks sõelu kakaopulber kastrulisse. Sega omavahel vahtrasiirup ja kookosõli. Lisa kakaopulbri hulka. Soojenda segu väikesel tulel, pidevalt segades. Temperatuur ärgu tõusku üle 40 kraadi, sooja segu peaks saama vabalt käega katsuda.
Kui mass on veidi sooja saanud ja ühtlane, vala ta põhjale. Tõsta kook tunniks ajaks külmkappi tahenema.

šokolaadi-toorkook šokolaadi-toorkook

Serveerimiseks eemalda vormist ja lõika sektoriteks. Kook maitseb hästi ka niisama. Aga võid värviks ja värskuseks lisada granaatõuna seemneid, apelsinisegmente, marju (näiteks vaarikaid või mustikaid või sõstraid).

šokolaadi-toorkook

Aga eriti hea maitseb see kook väheste meresoolahelvestega. Tegelikult maitseb ta niimoodi lihtsalt võrratult.

šokolaadi-toorkook

28 kommentaari:

ilse ütles ...

Lähen nüüd vahtrasiirupit tooma:)
Just samad mõtted on viimasel ajal mu peas liikunud, tahaks toitu, mis ei kurnaks mu aju kui veri voolab kõik makku toitu seedima:D Toortoit ja taimetoit pole ilmselt minu jaoks eriti sellisel külmal ajal ja lihaveise steigist ja üheoajatoidust või mõnusast südamehautisest ma ka ei loobu aga valgest jahust ja valgest suhkrust olen ma nõus loobuma. Olen vaadanud sinna paleo poole ja tundub, et see on midagi sellist mida võiks tõsiselt võtta ja vaadata mis saab :)

Janika ütles ...

Ilmslet võib vahtrasiirupi asendada agaavisiirupiga?

Mari-Liis ütles ...

usun, et võib küll. Agaavinektar on muidugi nats magusam ja paksem kui vahtrasiirup. Maitsesin mõlemat tilgakese just võrdluseks ja vahtrasiirupil on rohkem mingit muud maitsenüanssi ka, agaavinektar on lihtsalt mega-mega-magus;) Leidin ka sellised võrdlevad andmed nende mõlema kohta, 30 g sisaldab:

Maple Syrup:
73 calories
19 grams carbohydrates (17 grams sugar)
46% daily value for manganese, 8 % zinc and 28 milligrams omega-6 fatty acids and 2% daily value for calcium, iron, and potassium.

Agave:
80 calories
21 grams carbohydrates (20 grams sugar)
No significant other nutrients

Erru ütles ...

Ma ei ole küll spetsialist, aga kui sellest koogist tahta päris toorversiooni teha, siis tuleks kakao asendada toorkakaoga ja vahtrasiirup vist ka millegi muuga (mõlemaid on valmis toote saamiseks kuumutatud)?

Mari-Liis ütles ...

Üldse ei vaidle, Erru :) Ma pidasin pealkirjas silmas seda, et kooki ei ole küpsetatud. Aga jah, loomulikult, et ta oleks "päris-toor", peavad kõik kasutatavad ained olema kuumutamata.

Anonüümne ütles ...

Kust seda kookosõli võiks saada?

Mari-Liis ütles ...

Kookosõli saab näiteks mahepoodidest (Looduspere, Õkosahver, Mahemarket jt), Tallinnas Piprapoest, Kaubamaja toiduosakonnast, Solarise toidupoest, umami.ee... neist kohtades saab kindlasti, võimalik, et ka mujalt. Siin koogis on vaja õli vedelal kujul. Kui kookosõli on tahkunud (valge), soojenda pudelit v purki soojas vees, õli muutub jälle vedelaks.

klassi blogi ütles ...

Muuseas tegin koogi kookosõliga, mis oli tahkunud. Tuli välja küll, ainult peaĺmine koogikiht oli veidi paksem, kui võrrelda su pildiga. Pererahvle maitses hää. Mina, kes ma üldse šokolaadikookide sõber ei ole, sõin ja kiitsin ka:) Väärt retsept!

Mari-Liis ütles ...

Tänud jagamast väärt infot, et kook õnnestus ilusti ka tahke kookosõliga. Mulle nagu tundus, et tainas oleks siis liiga paks olnud segada tahkega, aga näed siis- ei peagi vedelaks sulatama õli!

Anonüümne ütles ...

Huvitav kas purustatud mandlid võib ka mandlijahuga asendada, mida ökopoodides olen näinud? On keegi proovind

Mari-Liis Ilover ütles ...

Jah, võib ikka. Kook õnnestub ka mandlijahuga hästi, lihtsalt neid krõmpsuvaid mandlitükikesi ei ole siis põhja sees.

Agnessa ütles ...

Proovin meega teha, küllap sobib seegi. Vaatame, mis välja tuleb. :)

Mari-Liis Ilover ütles ...

Tulemusrikast katsetamist, Agnessa! Anna siis palun siin ka teada, kuidas välja kukkus.

Anonüümne ütles ...

Tere! Kas koogis on kasutatud kookose maitsega või maitsevaba kookosõli?

Mari-Liis Ilover ütles ...

Tere-tere! Ma kasutan pudelis olevat rafineeritud kookosõli. Päris maitsevaba ta pole, mingi kookosenüanss on ikka juures, aga hästi õrn.

Anonüümne ütles ...

Väga lihtne ja maitsev :)
Asendasin vahtrasiirupi hoopis meega, veganitele küll ei sobi, aga gluteenikutele ja laktoosikutele küll :)

Mari-Liis Ilover ütles ...

Rõõm kuulda, et kook meeldis. Jaa, muidugi, mesi on ju igati sobiv siin ja mõelda, kui kasulik!

Unknown ütles ...

Ühesõnaga kui mu laps ei või tarbida piimatooteid, muna ja nisujahu, siis see kook oleks vist ideaalne ka sellise lapse sünnipäevalauale. Mul selkega nii suur mure. Laps ju tahaks ka enda esimese sünnipäeva kooki maitsta.

Unknown ütles ...

Ühesõnaga kui mu laps ei või tarbida piimatooteid, muna ja nisujahu, siis see kook oleks vist ideaalne ka sellise lapse sünnipäevalauale. Mul selkega nii suur mure. Laps ju tahaks ka enda esimese sünnipäeva kooki maitsta.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Tere! Siin koogis on muidugi parajalt suur ports kakaod ja mandleid. Kui teil talumatused, siis ehk võivad needki probleemsed ained olla... Mina aastasele seda kooki väga süüa ei soovitaks, paar ampsu vast. Suurtele külalistele aga kindlasti meeldib! Üks muna- , jahu- ja piimavaba pidulikum kook on veel see Pina Colada kook: http://www.siitnurgastjasealtnurgast.ee/2016/01/pina-colada-kook.html. Selles ka muidugi pähkleid mandleid korralikult. Aga kui teil nendega probleemi pole, siis peaks ju sobima küll. Vahvat pidu ja palju õnne sünnipäevalapsele!

Kii5u ütles ...

Huvitav kas põhja ja katte vahele tasakaalustamiseks mõni hapu moos ka võimalik oleks? Kirsid vms?

Mari-Liis Ilover ütles ...

Kii5u, ma pigem paneks hapuka lisandi koogi peale. Võib granaatõunaseemnetega täiesti üle puistata, teha kirsikastme vms

Kii5u ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Kii5u ütles ...

Kas oskate öelda kui palju kook kaalub kui jälgida neid koguseid? Mul oleks vaja viie kilone kook teha.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Ohhoo, 5-kilone! Väga raske öelda koguseid, kuna ei ole kooki kaalunud...Arvan koostisaineid vaadates, et ehk see siin kaalub 500-600 grammi. Soovitan kindlasti enne suure koguse tegemist teha proovikook retseptis antud kogustega - siis selge, kui suure koogi saab ning kas üldse maitseb :D Head maiustamist!

Kii5u ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles ...

Minul muutus segu kuumutamisel kummiseks ja läkd tükki, kuigi katsudes polnud soe. liiga kaua kuumutasin?

Mari-Liis Ilover ütles ...

Hmm, siinkohal tõstan küll käed üles ja tunnistan, et tõesti ei oska öelda, milles asi võis olla. Mul ei ole kunagi nii juhtunud. Kui segu ei olnud soe, siis ei saanud ka kuumus liiga teha...Väga kummaline igatahes.