27. veebruar 2014

Mangolassi

mangolassi

Lassi on India jogurtijook, mis võib olla nii magus kui soolane. Traditsiooniline lassi ongi tegelikult soolakas-hapukas jook, koosnedes jogurti ja vee segust, mis on maitsestatud mõne vürtsiga, näiteks vürtsköömnetega ja mõnikord sutsu soolaga. Tulemuseks on midagi meilgi müüdava Airani laadset.
Magusasse lassisse lisatakse suhkrut, puuviljamahlu või -püreesid, roosivett, sidrunit või muid maitseandjaid. Magusatest lassidest vast kõige populaarsem, vähemalt väljaspool Indiat, on mangolassi. Ja see on tõepoolest võrratu jook. Või hommikusöök või vahepala või magustoit - kuidas parasjagu tuju on.
Valmistamiseks läheb õigupoolest tarvis vaid õige vähe- maitsestamata jogurtit ja mangot. Vedeldamiseks ka piima ja kui on soovi, siis maitseks veidi kardemoni. Lastele ka mangolassi väga maitseb, aga ("Mis imelik puru see siin peal on?") kardemonita, seega kardemoni on mõttekam mitte joogi sisse segada, vaid kes tahab, lisab juba valmis joogile. Kardemon võib olla jahvatatud või purustatud - mulle viimane nii väga meeldib mangolassi peal, annab krõmpsu ka lisaks mõnusale maitsele.
Värskete mangode küpsusastmega on lood meil kahtlased, kindla peale minek on mangopüree, mis vähemalt East Endi poolt purgistatult ongi puhas mango viljaliha. Väga väärt kraam ja täitsa paljudes poodides nüüd juba õnneks müügil ka.

Kirjutan retsepti küll üles, aga tegelikult käib mangolassi tegemine tunde järgi - kõigepealt tuleb segada omavahel mangopüree ja jogurt, enam-vähem võrdsetes kogustes. Ja siis olenevalt sellest, kui paksu jogurtit kasutati või kui paksu lassit on parasjagu soov juua, tuleks jooki vedeldada piimaga. Teen lassit harilikult vedelamat sorti talujogurtiga, nii et piima ei läheb joogi sisse üsna vähe. Suhkru lisamiseks mangopüreed kasutades pole vajadust näinud, püree on niigi magus.

Mangolassi
2-3 klaasi

2,5 dl mangopüreed
2 dl maitsestamata jogurtit
1 dl piima
soovi korral purustatud kardemoni

Sega kõik omavahel vispli või kahvliga läbi. Muidugi võib ka blenderdada, aga ausalt öeldes puudub selleks otsene vajadus - midagi purustada pole vaja ja 3 vedelat koostisainet saab edukalt kokku segada saab ka elektiliste abimeesteta. Kui teha lassit värskest mangost, siis on muidugi blenderi kasutamine igati õigustatud. Puista valmis joogile soovi korral suts kardemoni.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Meie peaaegu igahommikune ärataja, super jook!

Riina