26. veebruar 2014

Rukkikuklid ja räimeburgerid

Vabariigi aastapäeva pidustuste järellainetusena veel üks eestipärastest toorainetest tehtud toit. Rukis ja räim - puhas Eesti kraam ju! Iseasi, kas poest ostetud rukkijahu just Eestis kasvatatud rukkist jahvatatud on ja räim meie rannikualadelt püütud. Räime osas tegelikult olen silma kinni pigistanud ja ei pea pühaduseteotuseks näiteks Lätist toodud räime - üks Läänemeri ju kõik! Rukkijahu osas tasub muidugi, kui võimalus, piiluda meie oma väiketootjate ja -veskite poole - siis on kindel, et rukis siinsamas kasvanud.
Ainult rukkijahust õhulisi kukleid küpsetada ei õnnestu, seega on siinses retseptid rukkijahu ja nisujahu pooleks. Aga äratuntavalt rukkise maitsega on nad igaljuhul, pehmed ja parajalt rustikaalsed.
Lõika soe kukkel pooleks, määri võid peale - super!
Ja kui niisama isu täis söödud, siis nendestsamadest rukkikuklitest saab teha eriti mõnusaid eestipäraseid burgereid, mille vahel paneeritud ja krõbedaks praetud rahvuskala räime fileed. Kvaliteetne tänavatoit on muuseas üks suurtest toidutrendidest praegu, nii et ise parimast kraamist burgereid tehes ja neid süües võite end pidada igati õigustatult moodsaks ja ajaga kaasas käivaks:).

rukkikuklid

Rukkikuklid
10-12 tk.

3 dl rukkijahu
3 dl nisujahu
¾ pakki kuivpärmi
1 tl soola
(1 tl köömneid)
300 ml vett
1 sl heledat siirupit
0,5 dl Olivia rapsiõli

Sega omavahel jahud, pärm, sool ja köömned. Lisa käesoe vesi ja siirup. Sõtku ühtlaseks elastseks tainaks. Tainas peaks jääma üsna pehme. Sõtkumise lõpuosas lisa õli. Kata kauss rätikuga ja lase soojas tuuletõmbuseta kohas kerkida 1 tund. Kummuta tainas kausist jahusele lauale, vajuta kergelt suuremad õhumullid välja. Vormi tainas kangiks ja lõika see 10-12 osaks. Vormi ümarad kuklid. Lao parajate vahedega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata rätikuga ja lase veel pool tundi kerkida. Pintselda kuklid veega ja küpseta 220 kraadi juures 10-12 minutit.

Räimeburgerid
6 burgerit

Praetud räimed:
12 räimefileed
3 sl nisujahu
8 sl riivsaia või -leiba
1 muna
praadimiseks Olivia rapsiõli
soola

Kaste:
1 keskmine marineeritud kurk
2 sl majoneesi

Lisaks:
6 rukkikuklit, 1 sibul, rukolalehti

Kõigepealt prae räimed. Puista eraldi taldrikutele nisujahu ja riivsai. Kolmandasse taldrikusse löö lahti muna. Puista räimefileedele veidi soola. Keeruta neid kõigepealt nisujahus, siis munas ja riivsaias. Prae pannil kuumas õlis keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Kastmeks haki marineeritud kurk väikesteks kuubikuteks ja sega majoneesiga. Kastme ainete kogus tundub imepisike, aga sellest jagub, järgi proovitud! Kui siiski tundub, et kastet on vähevõitu, tee lihtsalt juurde. Viiluta sibul õhukesteks rõngasteks.
Lõika kuklid pooleks ja lao burgerid kokku: alumisele poolele tõsta kõigepealt veidi kastet. Sellele laota 1-2 räimefileed. Räimele tõsta rukolalehti, neile kaste. Kastmele laota mõned sibularõngad. Kata teise kuklipoolikuga.

rukkiburgerid

Kommentaare ei ole: