26. märts 2014

Tai kalakoogid ja kurgisalat

Muidugi on need taipärased kalakotletid ka väga mõnusad, aga tegelikult minu lemmikosa siin postituses on hoopis kurgisalat! Magus tšillikaste, röstitud maapähklid ja koriander teevad lihtlabase kurgiga selliseid imesid, et salatit võiks nimetada lausa sõltuvusttekitavaks. Teen seda sageli lihtsalt niisama, siis kui noh, teate ju küll seda tunnet, et "tahaks midagi head!". Süümepiinadeta näksimiseks suurepärane toit - kaloreid megavähe, aga maitset see-eest korralikult. Eemalda kindlasti kurgist pehme seemneosa, siis on tükid krõmpsud ja värsked.
Nonii, kiidulaul kurgisalatile on lauldud ja et kalakoogid end teenimatult kõrvalejäetuna ei tunneks, paar sõna neist ka: Tod Man Pla ehk praetud kalakoogid on populaarne Tai snäkk või eelroog. Need maitsevad hästi ka lastele, eeldusel, et nad on vürtsikama toidu sõbrad. Kui ei, aga soovid kalakooke teha tervele perele, jäta laste kalakookidele mõeldud tainasse lihtsalt karripasta lisamata.
Tavaliselt valmistatakse Tai kalakooke üleni õlis frititult, aga ma ei näe selles erilist pointi, pätsikesed saavad mõnusalt krõbedaks ka üleni õlisse uputamata, lihtsalt pannil praadides. Kui vähegi võimalik, kasuta värsket kala. Nii jääb tainas tihkem ja koogid saavad maitsvamad. Mõni külmutatud kala võib sulanult muutuda vesiseks ja imelikult lödiks, siis on sellised paraku ka kalakoogid. Nii et soovitan igaks juhuks kasutada ikka värsket jahutatud valge kala fileed.  Kalakookide kõrvale sobib hästi magus tšillikaste ja muidugi seesama eriti mõnus kurgisalat. Toekamaks eineks võib juurde keeta veel riisi.
Nii kalakoogid kui salat valmivad hästi lihtsalt ja kiiresti, mingit erilist vaeva pole kummagagi - vaata allpool, kui lühikesed on tegevusjuhised.  Maitseelamus on aga garanteeritud!

Tai kalakoogid

Tai kurgisalat

Tai kalakoogid
8 tk.

400 g valge kala fileed : tursk, tilaapia, pangassius, hõbeheik vms
1 muna
2 tl punast karripastat
1 sl kalakastet
2 hakitud šalottsibulat või pool tavalist sibulat
6 toorest peenikest aedoakauna, hakitult
1 tl jahvatatud ingverit
1-2 sl maisijahu, võib ka muud jahu kasutada, veidi on vaja, et koogid paremini koos püsiksid
3-4 vart hakitud rohelist sibulat
3 sl hakitud värsket koriandrit
0,5 tl suhkrut
praadimiseks (maapähkli)õli

Haki kala köögikombaini lõiketeradega või lase läbi hakklihamasina. Kui kasutad külmutatud kala, lase sel enne külmkapis sulada. Sega kõik ained, v.a. õli,  omavahel. Kuumuta pannil umbes poole sentimeetri jagu õli.  Vormi käte vahel ümarad lamedad koogikesed, prae neid (vajadusel kahes jaos) mõlemalt poolt paar minutit. Tõsta köögipaberile liigsest rasvast nõrguma.

Tai kurgisalat

pool pikka kurki
pool punast sibulat
2 sl magusat tšillikastet
2 sl maapähkleid (parem, kui kooritud, soolamata ja röstimata- selliseid võib poodidest täitsa leida. Kui selliseid siiski pole, ajavad asja ära ka soolatud maapähklid.)
2 sl hakitud värsket koriandrit

Lõika kurk pikuti pooleks. Eemalda teelusikaga tõmmates seemnetega pehme südamik. Viiluta kurk.
Haki sibul. Rösti maapähklid kuumal kuival pannil paar minutit, kuni nad saavad kergelt kuldse jume. Haki röstitud maapähklid. Sega kõik ained omavahel.

Retseptid ilmusid Pereköögis, jaanuar 2014

Kommentaare ei ole: